Lamax InstaKid1
test

Lamax InstaKid1

Tak trochu jiný Polaroid

Pokud chcete fotoaparát, který umožní okamžitý tisk, ale různé instantní fotoaparáty jsou pro vás příliš drahé, můžete dát šanci InstaKid1 od Lamaxu. Umí fotit, nahrávat videa a vaše ratolesti zabaví i díky integrovanému MP3 přehrávači a čtveřici her. Když k tomu připočteme výhodný poměr cena/výkon, máme zde zajímavého adepta na dárek za vysvědčení.

Na trhu se v posledních letech roztrhl pytel s různými instantními fotoaparáty. Problémem není pořizovací cena, ty základní pořídíte už za 2 tisíce korun, problém spočívá v ceně filmů, bez kterých se instantní fotoaparát stane jen dekorací ve vitríně. Při ceně okolo 20 Kč za jeden snímek jde o tak trochu drahou zábavu, není však vše ztraceno. Odpovědí na tento problém je „bláznivý“ fotoaparát Lamax InstaKid1, který sice nenabídne takovou kvalitu snímků, ale zase nezlikviduje rodinný rozpočet.

Lamax InstaKid1 můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lamax InstaKid1 Thermal

Podporovaný termopapír Lamax InstaKid1 Thermal
Rozměr fotografií 8,3 × 4,8 cm
Rozměry a hmotnost (bez baterií) 86,8 × 89,8 × 53 mm, 230 g
Barevné varianty modrá, růžová
Zabudovaný blesk ano
Displej ano, IPS
Baterie integrovaná
Výdrž tisk až 100 fotografií
Automatické vypnutí ano, 5 až 15 minut (nastavitelný interval)
Cena 1 990 Kč

Obsah balení: popruh navíc

V poměrně velké krabici naleznete kromě fotoaparátu uloženého v plastovém výlisku také dvojici termopapírů InstaKid1 Thermal paper a jednu roli termopapírů InstaKid1 Sticker Thermal paper s lepící zadní stranou, přičemž sada tří rolí vyjde na 249 Kč, lepící role stojí 349 Kč.

Lamax InstaKid1

Kromě toho se v balení nachází i elegantní popruh na krk v barvě fotoaparátu a zhruba 50cm USB-A–USB-C kabel pro nabíjení. Lamax nezapomněl ani na podrobný návod v českém jazyce, což kvitujeme. Do začátku je tedy v balení vše potřebné.

Líbilo se nám
  • podrobný návod
  • tři role termopapírů
  • USB-C kabel

Konstrukční zpracování: infantilní

Už při prvním pohledu je jasné, kam značka směřuje – Lamax InstaKid1 se skvěle hodí do rukou malých a možná lehce odrostlejších dětí. Tělo je bytelné, ale kompletně plastové, což ničemu nevadí. Pořídit jej můžete ve dvou barevných variantách: pastelově modré a pastelově růžové. Rozměry fotoaparátu jsou 86,8 × 89,8 × 53 mm a hmotnost činí 230 g. Nejde tedy o úplného drobečka.

Na přední straně má přisvětlovací LED a čočku fotoaparátu, kterou bohužel nelze schovat. Dostalo se i na malé zrcátko pro pořízení autoportrétu. Zadní strana je domovem velkého barevného displeje, který nabídne úhlopříčku 2,4" a je technologie IPS. Rozlišením se výrobce nechlubí, ale je poměrně jemný, navíc s dobrými pozorovacími úhly. K ovládání fotoaparátu slouží hned několik tlačítek pod displejem. Jde o šipky nahoru/dolů pro ovládání prostředí, velké tlačítko, které slouží jako spoušť fotoaparátu/videa, tlačítko pro vypnutí/zapnutí/návrat na domovskou obrazovku a potvrzovací tlačítko.

Lamax InstaKid1

Spodní strana nabízí pod gumovou krytkou ukrytý vstup USB-C a slot pro paměťovou kartu microSD. Levý i pravý bok hostí karabinku pro provlečení šňůrky, na těle je i ukrytý mikrofon a reproduktor, který je pod efektním děrováním na zadní straně.

Lamax InstaKid1 můžete s klidným svědomím „rozpůlit“.

Kudy se ale vkládá film? Lamax to vyřešil prakticky, tělo fotoaparátu je totiž v půlce rozdělené. Pokud na něj zatlačíte, objeví se prostor pro termopapír. Otevřít tělo fotoaparátu chce trochu síly, takže se nestane, že by se dovnitř dostalo malé dítě, případně by se tělo při menším pádu samo otevřelo. Umístění termopapíru je snadné, roli stačí dát do prohloubeného prostoru a mírně jej povytáhnout z těla ven. Žádné složitosti, to oceňujeme.

Lamax InstaKid1 je roztomilý a lehce infantilní kus elektroniky. Líbí se nám poctivé konstrukční zpracování, možnost zavěšení, bytelná konstrukce i dvojice pastelových barev, díky kterým zaujme jak malé princezny, tak malé piráty. Ocenil bych trochu nižší hmotnost, ale jasné, že všechna ta elektronika zkrátka něco vážit musí.

Líbilo se nám
  • líbivý dětský design
  • dvě barevné varianty
  • snadná instalace termopapíru
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost

Displej a prostředí: povedená práce

2,4" displej je solidně velký, dobře čitelný a díky technologii IPS i hezky barevný. Konkrétní rozlišení sice neznáme, osobně však mohu potvrdit, že žádné obří pixely se nekonají, displej je tedy z běžné pozorovatelné vzdálenosti velice jemný.

Lamax InstaKid1

Prostředí je opět zacílené na děti, takže je pestrobarevné, hravé, ikony animované, tedy tak trochu infantilní. Základní nabídka se skládá z 6 hlavních ikon, mezi kterými se pohybujete šipkou nahoru a dolů. Nám by se asi více líbil vícesměrový ovladač, ovšem nejde o smartphone, ale o dětský fotoaparát. Na prvním místě se nachází vstup do aplikace Fotoaparát, na druhém je Videokamera (Video), na třetím Hudební přehrávač (MP3), na čtvrtém Galerie (Přehrávání), na pátém Hry a na posledním místě Nastavení.

Prostředí je kompletně lokalizované, avšak pozor – po prvním zapnutí je v angličtině, je tedy nutné zavítat do Nastavení (Settings), následně Jazyk (Language) a vybrat češtinu. Kromě té je na výběr angličtina, litevština, maďarština, slovenština, němčina a polština. V nastavení dále můžete vybrat hustotu tisku (v rozsahu 1–4), druh tisku (tisk ve stupni šedi/jehličkový tisk), datum a čas, hlasitost, rozlišení videa (1080p a 720p), rozlišení fotek (1, 3, 5 a 8 Mpx), je zde i možnost formátování vložené microSD karty, časovač vypnutí, nastavení spořiče obrazovky, případně nechybí možnost uvést fotoaparát do továrního nastavení.

Líbilo se nám
  • slušná ostrost
  • IPS panel
  • dostatečná úhlopříčka
  • lokalizované prostředí

Fotoaparát a videokamera: vyhrajte si

Začneme samozřejmě u aplikace Fotoaparát. Po její aktivaci se zobrazí přehledný hledáček, kde vidíme aktuální rozlišení, stav baterie, informace o vloženém termopapíru i aktuální datum. Šipkou nahoru a dolů můžete vybírat mezi předpřipravenými rámečky, které do fotografie přidají speciální efekt, barvu nebo třeba prostor pro napsání textu, což je velmi praktické a nápadité. Celkem máte na výběr mezi 18 rámečky, 8 efekty a 5 barevnými filtry.

Lamax InstaKid1

Delším přidržením šipky nahoru/dolů ovládáte digitální zoom, přičemž překvapit může informace, že Lamax InstaKid1 zvládá až 16× přiblížení. Snímek pořídíte stiskem tlačítka s ikonou fotoaparátu, přičemž ihned po jeho pořízení se automaticky začne také tisknout. Jak už víme, tisk probíhá na termopapír a vzhledem k jeho podobě ve formě ruličky je nutné každý snímek následně ručně odtrhnout, což může lehce pokřivit okraje snímku.

Tisk je velice rychlý.

A teď k tomu nejdůležitějšímu, snímky z Lamax InstaKid1 jsou pouze černobílé, vybrat si můžete mezi černobílým a jehličkovým tiskem, kdy se kvalita výstupného snímku mírně liší, kvalitnější je tisk v barvách šedi, ale jehličkový tiskl přidá snímkům hloubku. Kvalita odpovídá stylu tisku, je tedy spíše průměrná a hodí se jako vzpomínka. Pokud si přejete snímky uložit a nechcete je rovnou tisknout, bude potřeba pořídit microSD kartu (až 32 GB).

Lamax InstaKid1

Z jedné role termopapíru lze získat 80 fotografií, přičemž velikost jednoho snímku činí zhruba 8,3 × 4,8 cm, je však nutné připočíst okraje, které jsou po stranách snímku vždy. Kreativitě se však meze nekladou, snímky lze ostřihnout, případně je můžete i ručně vybarvit. Rychlost tisku je velice slušná, od pořízení do vytisknutí snímku neuběhne ani 20 vteřin.

Líbilo se nám
  • rychlý tisk
  • barevné efekty, rámečky a filtry
  • digitální zoom
  • kvalitu tisku je možné ovlivnit
Nelíbilo se nám
  • tiskne pouze černobíle

A další funkce: bude vás bavit

Kromě fotografování zvládá Lamax InstaKid1 také nahrávání videí, originálně v rozlišení 720p, interpolovaně pak až 1080p. Pro záznam videa je nezbytné vložit paměťovou kartu, následně je možné si záznam přehrát přímo ve fotoaparátu, případně jej skrze paměťovou kartu přesunout do počítače. Kvalita je dle očekávání vhodná pro přehrávání na displeji zařízení. Paměťovou kartu budete potřebovat, i pokud se rozhodnete využít Lamax InstaKid1 jako MP3 přehrávač, hudba totiž musí být dopředu uložena na paměťové kartě. Kvalita reproduktoru je samozřejmě odpovídající tomu, že posloucháte na fotoaparátu – na poslech dětských melodií je dostatečný.

Instax musíme pochválit i za nabídku her. Čtveřice her dokáže dítko zabavit i na delší cestě, například místo herní konzole nebo mobilního telefonu. Dodáme, že ovládání je zajištěni pomocí šipek, k dispozici je i adaptace známého „hada“ a „kuličky“.

Líbilo se nám
  • včetně videokamery
  • 4 hry zabaví
Nelíbilo se nám
  • pro videokameru a MP3 přehrávač je nezbytná microSD karta

Výdrž a baterie: zabaví na dlouhé hodiny

Lamax InstaKid1 je osazen baterií s kapacitou 800 mAh a nabíjení je zajištěno pomocí USB-C kabelu, přičemž z 0 na 100 % jej dobijete za zhruba 1 hodinu a 45 minut. Určit celkovou výdrž je náročné, protože záleží na tom, jaké funkce budete využívat nejčastěji. Pokud bude vaše dítko „cvakat“ jeden snímek za druhým a fotoaparát bude bez přestávky tisknout, odhadujeme, že se vybije během 100 vytisknutých snímků. Pokud budete primárně hrát hry nebo poslouchat hudbu, výdrž se bude počítat na hodiny, ovšem jeden den plný zábavy by Lamax InstaKid1 měl zvládnout bez větších problémů.

Líbilo se nám
  • USB-C pro nabíjení
  • slušná výdrž

Zhodnocení: pro cílovou skupinu skvělý

Lamax InstaKid1 je fotoaparát, MP3 přehrávač, videokamera a herní konzole s barevným displejem, to vše za cenu pod hranicí 2 tisíc korun. Jak jste z předchozích řádků zřejmě pochopili, nejde ani tolik o to, jaké má fotografie rozlišení nebo to, zda je snímkovací frekvence videokamery 20/30 FPS. Jde o to, že Lamax InstaKid1 je určen do dětských rukou, udělá radost a předpokládá se, že děti nějaké ty nedostatky přeci jen odpustí. Osobně musím říci, že si nedokážu představit za vynaložené peníze více, než co Lamax InstaKid1 nabízí. Jedinou výtku mám k absenci základní paměťové karty, aby si zákazník mohl všechny funkce vyzkoušet ještě před tím, než bude přemýšlet o nákupu karty s maximální kapacitou – o velký problém však nejde, 32GB paměťovou kartu pořídíte zhruba za 200 Kč.

Lamax InstaKid1

Dostane tedy Lamax InstaKid1 doporučení? Dostane! Pokud nechcete dítěti neustále půjčovat svůj smartphone, případně jej chcete od smartphonů držet co nejdále po co nejdelší dobu, je Lamax InstaKid1 ideálním produktem, který vaši ratolest zabaví, přesto jej nepustí nikam, kam sami nechcete.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design a bytelné zpracování
  • rychlý tisk fotografií
  • dvě barevné varianty
  • skvělý poměr ceny a výkonu
  • 3 balení termopapíru v balení
Zápory
  • nemá interní paměť
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze