Oclean X Pro & X Pro Elite
test

Oclean X Pro & X Pro Elite

Špičkové, přitom ale dostupné

Elektrických zubních kartáčků existuje spousta, ale co když máte omezený rozpočet? Ani tak nemusíte šetřit na kvalitě, jak dokazují kartáčky X Pro a X Pro Elite. Jak jejich názvy napovídají, jde o vyspělé kousky zaměřené na náročnější.

Dnes se podíváme na zoubek hned dvěma elektrickým (sonickým) zubním kartáčkům – modelům X Pro a X Pro Elite. Nebo se snad podívají na zoubek ony nám? Ať tak či tak, zubní kartáčky Oclean patří k levnějším, přesto funkcemi předčí i mnohem dražší kousky. Mají dotykový displej, mobilní aplikaci a potěší i vcelku rychlým bezdrátovým nabíjením.

Technické parametry Oclean X Pro & X Pro Elite

Hmotnost cca 100 gramů
Nabíjení magnetické (X Pro), Qi bezdrátové (X Pro Elite)
Výdrž baterie cca 20 dnů
Počet kmitů až 42 000 za minutu
Počet čistících režimů 4 (Oclean X Pro Elite), 3 (Oclean X Pro)
Odolnost vůči vodě IPX7
Cena 1 500 Kč (X Pro), 1 800 Kč (X Pro Elite)

Kartáček Oclean X Pro můžete zakoupit zde, pokud vložíte slevový kód OCXPRO, ušetříte 10 USD. Model X Pro Elite pořídíte zde, pokud vložíte slevový kód OCELITE, ušetříte 10 USD, navíc získáte 4 náhradní hlavice.

Obsah balení: adaptér vlastní

Po rozbalení podlouhlé krabičky nejprve narazíte na pečlivě uložené tělo kartáčku s nasazeným plastovým krytem hlavice, to je stejné u obou modelů. Co se týká nabíječek, jde na to každý model trochu jinak. X Pro nabídne magnetickou nabíjecí stanici, ke které se připojuje microUSB kabel a kartáček se nabíjí díky speciálním kovovým pinům. Stanici lze navíc přilepit díky spodní lepivé vrstvě. Tu lze přilepit i na stěnu, samotný nabíjecí modul je totiž magnetický a v případě potřeby nabíjení tak lze sejmout ze stěny.

Obsah balení

X Pro Elite na to jde ještě lépe – nabíjecí stanice totiž funguje na principu Qi bezdrátového nabíjení a kartáček ve správné poloze drží speciální objímka. U tohoto řešení je však kabel součástí stanice, nelze jej tedy odpojit. Navíc je v balení i magnetický držák na zeď, který můžete přilepit například vedle zrcadla. Touto cestou však kartáček nelze nabíjet. V obou případech v balení chybí adaptér do sítě, kabely jsou však vždy zakončeny klasickým USB-A. Dodáme, že kromě adaptéru v balení nenaleznete ani pouzdro na přenášení.

Líbilo se nám
  • magnetická a Qi bezdrátová nabíječka
  • klasické zakončení kabelu USB-A
  • magnetický držák (model X Pro Elite)
Nelíbilo se nám
  • chybí cestovní pouzdro

Zpracování a konstrukce: elegantní

Oclean X Pro i X Pro Elite působí na produktových fotografiích velmi elegantně a reálný dojem je prakticky totožný. Na test nám navíc dorazily dvě různé barevné varianty, X Pro v jemně růžovém odstínu těla, X Pro Elite zase v elegantní šedé. Kartáčky jsou téměř shodně velké, model X Pro je jen o pár milimetrů nižší. Kartáčky jsou z pevných plastů a tělo je v obou případech pogumované, ovšem jen v případě X Pro Elite je drsnější na dotek, což zpříjemňuje úchop. Ani u jednoho kartáčku jsme však neměli strach, že by v průběhu čištění měl tendenci vyklouznout z ruky.

Vzhledem k použití je pochopitelná voděodolnost s certifikací IPX7, což znamená, že se nemusíte obávat si s kartáčky dát sprchu nebo jej opláchnout pod tekoucí vodu. Zajímavý je i styl ovládání. Na těle je sice jediné tlačítko ON/OFF, ale navíc je součástí obou kartáčků i barevný dotykový displej. Displeje jsou stejně velké (respektive spíše malé) a vysoce kontrastní. Čitelnost je výborná, jen ikonky někdy působí až dětsky. Ale to je zkrátka typické pro produkty, které směřují primárně na asijské trhy. Dodáme, že hmotnost obou kartáčků se pohybuje okolo 100 gramů.

S kartáčkem můžete i do sprchy.

Poměřovat kvalitu zpracování je vcelku náročné, oba kartáčky se drží perfektně, vypadají kvalitně a design je povedený. Líbí se nám, že model X Pro je k dostání v různých barevných variantách (modrá, zelená, růžová, černá). X Pro Elite je sice dostupný jen v šedé, ta však dle našeho soudu nebude vadit ženám ani mužům. Vypadá totiž opět velmi stylově, navíc potěší zdrsnělé provedení.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • odolné provedení
  • více barev (X Pro)
Nelíbilo se nám
  • displej může být pro někoho příliš malý

Displej: malý, ale šikovný

Oba kartáčky jsou osazené ani ne 1" panelem, který reaguje na svislé a horizontální pohyby (doleva, doprava, nahoru a dolů). Důležité je, že pohyb musí být plynulý, jinak nemusí být váš požadavek rozpoznán. Nabídka je vcelku povedená, některé ikony sice působí mírně infantilně, ale celkově vzato nás nijak neuráží. Možná byste si řekli, že oba kartáčky budou mít identické ikony, ale není tomu tak –X Pro Elite má ikony trochu hezčí, dospělejší. Na displeji můžete sledovat i statistiku posledního čištění, která se objeví ihned po jeho dokončení. Vidíte i čas strávený čištěním. Hlouběji v nastavení se dostanete k režimům čištění, délce čištění a nastavení časovače. Chtělo by se říci, že vše by šlo vyřešit skrze aplikaci, ale displej je zkrátka více trendy.

Pokud Oclean X Pro/X Pro Elite chcete darovat například prarodičům a máte obavu, zda jej budou schopni používat, můžete být v klidu. Detailní nastavení vlastně není ani třeba, kartáček lze ovládat i jediným tlačítkem na těle. Jedním stiskem jej uvedete do provozu, druhým čištění ukončíte. Případně se čištění ukončí samo, pokud nastavíte konkrétní čas dopředu v nastavení. Čitelnost displeje je slušná, barvy jsou také syté, ovšem u X Pro vcelku nečekaně ještě o kus zářivější než u dražšího X Pro Elite. Displej X Pro není totiž tolik zapuštěn. Rozdíl však poznáte opravdu jen v případě, že máte kartáčky vedle sebe.

Líbilo se nám
  • dotykový displej
  • čitelnost panelu

Aplikace: detailně

Pro iOS a Android je k dispozici i speciální aplikace Oclean, která zobrazí všechny informace na jednom místě, s Oclean X komunikuje pomocí technologie Bluetooth. A jak správně hádáte, plně nahradí displej, protože skrze ni můžete nastavit vše co přes displej samotný. K tomu přidá statistiky čištění (například průměrný čas jím strávený) a na základě pár otázek také doporučí režim (klasické čištění, masáž a bělení), který nejlépe odpovídá vašim potřebám. Aplikace také upozorní na to, že při čištění zbytečně tlačíte na zuby, a tím škodíte jak dásním, tak zubní sklovině. Jak na displeji kartáčku, tak v aplikaci vidíte, jakou část ústní dutiny jste si vyčistili nesprávně díky integrovanému 6osému gyroskopu.

To znamená, že pokud některou část vyčistíte krátce, neúplně, ve statistikách se to objeví. Kartáček také spolehlivě odhalí, pokud na něj příliš tlačíte. Pokud se tak stane, sníží počet kmitů, aby ochránil vaše dásně a samozřejmě také zubní sklovinu. Jde o funkci, kterou často vidíme u řádově dražších kartáčků světoznámých značek. Model X Pro Elite má hned 4 režimy čištění, konkrétně Clean, Sensitive, Massage a White, modelu X Pro chybí volba Sensitive. Nemusíte se však bát, že by byl méně vhodný pro citlivé zuby. Každý režim totiž lze upravit tak, aby byl počet kmitů nižší. U obou je maximální počet kmitů 42 000 za minutu, což je dostatečné.

Aplikace je vcelku přehledná, bohužel ale není lokalizovaná. Pro většinu nebude těch pár anglických slůvek problém, ale i kdyby byl, nemusíte ji využívat. Čištění zubů zvládnete i bez ní a pokud byste čištění odbývali, aplikace vás upozorní alespoň procentuálním hodnocením (100 % = skvělé čištění).

Líbilo se nám
  • detailní statistiky
Nelíbilo se nám
  • aplikace není lokalizována

Výdrž: nezklamaly

Při čištění zubů dvakrát denně po dobu 2 minut vydržel X Pro na jedno nabití zhruba 20 dnů na nejvyšší rychlost a 30 dnů na nižší rychlost kmitů, což je výborné. X Pro Elite je na tom také skvěle, avšak v průměru počítejte s výdrží okolo 15 dnů (při nižších rychlostech i 20). Potěší také rychlost nabíjení, zde opět vede levnější model X Pro. Ten se pomocí magnetické nabíječky dobije za zhruba 2 hodiny, X Pro Elite potřebuje kvůli bezdrátovému Qi nabíjení o hodinu déle. Na druhou stranu, můžete jej ale nabíjet i jinou nabíječkou, která podporuje standard Qi.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení (X Pro)
  • Qi nabíjení (X Pro Elite)

Zkušenosti: hezky svižně

Ocelan X Pro i X Pro Elite se chlubí 42 000 kmity za minutu, čímž se řadí mezi průměr. Časovač je od nastaven na standardní 2 minuty, což není překvapení, ovšem právě skrze aplikaci nebo displej jej lze prodloužit. Pokud již nějakou zkušenost se sonickými kartáčky máte, asi víte, že 2 minuty určitě nestačí, alespoň v době zácviku. Časovač si můžete prodloužit až na 3 minuty, což většinou už stačí, případně je možné čistící proces opakovat.

Oclean X Pro Elite

Jak jsme již uvedli, kartáček průběžně vyhodnocuje vaše čistění a upozorní i na to, pokud příliš tlačíte, případně rychle měníte polohu v ústech. To totiž také není ideální – nejlepší je, pokud čistíte postupně po úsecích, nestane se tak, že byste na nějaké místo zapomněli (například horní část chrupu vzadu).

X Pro Elite se od X Pro liší ještě pár drobnostmi. Například má funkci Auto-Wake. Pokud jej tedy vezmete do ruky, automaticky se rozsvítí displej. X Pro probudíte stiskem tlačítka pod displejem. Co však oceňujeme mnohem více, to je tišší chod. X Elite Pro je téměř dokonale tichý, výrobce udává hlučnost méně než 45 dB, u X Pro pak až 60 dB. To je samozřejmě hlasitost, kterou slyšíte, jen pokud máte kartáček v ústech.

Zhodnocení: nakupujte

Oba kartáčky koupíte za méně než 2 tisíce korun, X Pro je k dostání za zhruba 1 500 Kč, X Pro Elite je zhruba o 300 Kč dražší. Oba fungují velmi podobně, pokud však oceníte tišší chod a také bezdrátové nabíjení pomocí standardu Qi, zřejmě sáhnete po modelu X Pro Elite.

Oclean X Pro & X Pro Elite

Chybu však neuděláte ani s X Pro. Zuby totiž vyčistí stejně kvalitně a o to tu jde především. Za nás tedy palec nahoru.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • sonická technologie citlivá pro zuby
  • displej je příjemné zpestření
  • skvělá čitelnost zobrazovače
  • více čistících režimů, gyroskop
  • podrobné statistiky
  • dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení (X Pro)
  • extra tichý (X Pro Elite)
Zápory
  • kabel je součástí nabíječky (X Pro Elite)
  • displej by mohl být větší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze