Philips Sonicare DiamondClean Smart
test

Philips Sonicare DiamondClean Smart

S úsměvem do práce

Elektrický zubní kartáček Sonicare DiamondClean Smart je vlajkovým modelem značky Philips. Kromě perfektně vyčištěné ústní dutiny nabídne i možnost kontrolovat si vaše snažení skrze aplikaci v mobilním telefonu. Jaký skutečně je? To prozradí tato recenze.

Při koupi elektrického zubního kartáčku si musíte vybrat mezi sonickým a (oscilačně) rotačním. Je jich na trhu nepřeberné množství a v posledních letech vznikají další a další značky. Chtělo by se až říci, že najít ten správný je téměř nemožné. Stačí se však držet značky, které důvěřujete.

Philips má velké zkušenosti se sonickými kartáčky. Z našich recenzí již víte, že sonické kartáčky jsou vhodné pro citlivější jedince, kteří mají se zuby/dásněmi problém. Pokud máte náběh na paradentózu, krvácí vám dásně, případně bojujete se zubním kamenem, je sonický kartáček správnou volbou.

Philips Sonicare DiamondClean Smart

Když nemáte hluboko do kapsy a vždy se spokojíte s tím nejlepším, zaujme vás dnes testovaný kartáček Sonicare DiamondClean Smart, v našem případě model HX9954/57. Čísel se nelekejte, Philips tím rozlišuje různé varianty lišící se obsahem balení. Schopnosti kartáčku z řady DiamondClean Smart ale budou vždy stejné.

Technické parametry Philips Sonicare DiamondClean Smart (HX9954/57)

Typ čištění sonická technologie (62 tisíc kmitů)
Počet režimů čištění 5
Režimy čištění clean, white+, gum health, deep clean+, tongue care
Doprovodná aplikace ano
Kompatibilita Android a iOS
Časovač ano
Senzor tlaku a indikátor ano, LED indikátor
Odolnost vůči vodě ano, IPX7
Baterie lithium-iontovoá
Výdrž až 14 dnů
Způsob a délka nabíjení indukční nabíjení
Cena cca 8 tisíc korun

Obsah balení: plná výbava

V krásné a poměrně velké krabici naleznete spoustu příslušenství. Kromě samotného těla kartáčku s kovovým hrotem se můžete spolehnout na 4 násady (tři na čištění zubů, jednu na čištění jazyka) v elegantním plastovém boxu, dále pak tvrzené cestovní pouzdro na tělo kartáčku a dvě hlavice. Potěší také elegantní nabíječka. Jde o skleničku, která se postaví na indukční podstavec a pokud kartáček vložíte do skleničky, začne se automaticky nabíjet.

Obsah balení je velkorysý

Skleničku kdykoli můžete využít i k vypláchnutí úst, protože s indukční podložkou není pevně spojena. Jako nabíječka poslouží i cestovní pouzdro, které má na spodku krytku, pod kterou je USB-A pro připojení k PC nebo do síťového adaptéru od mobilu. I pouzdro nabíjí indukčně.

Líbilo se nám
  • 4 náhradní hlavice
  • elegantní nabíječka se skleničkou
  • tvrzené cestovní pouzdro
Nelíbilo se nám
  • cestovnímu pouzdru chybí sterilizátor hlavic

Zpracování a konstrukce: bez chyb

Víte, čím se liší elektrické zubní kartáčky za 3 a 8 tisíc korun? Nejde o to, že by ty nejdražší byly z jiných materiálů – jde o detaily, které dotváří celek. Sonicare DiamondClean Smart je už na první pohled vlajkovým modelem. Philips použil jen kvalitní tvrzené plasty. Celé tělo je navíc lehce pogumované, takže nemá tendenci z ruky vyklouzávat. Celé tělo působí jednolitým dojmem, nikde nejsou vidět výrazné přechody či malé výrobní defekty, které jsou u plastových elektrických kartáčků jinak zcela běžné.

Hlavní panel hostí kromě velkého vypínacího tlačítka také tlačítko pro regulaci výkonu (tři stupně), případně pro změnu čistícího režimu. To však používat nemusíte, každá hlavice má totiž v sobě ukrytý speciální mikročip a v momentě, kdy ji nasadíte na hrot, automaticky se vybere ten správný režim, respektive doporučený pro daný typ kartáčkové hlavice. Praktické.

Dioda tlakového senzoru upozorní na přílišný tlak.

Hned pod tlačítkem regulující výkon jsou názvy režimů: clean, white+, gum health, deep clean+, tongue care a malá ikonka, která znázorňuje potřebu vyměnit hlavici kvůli opotřebení. Odděleně pak ještě nalezneme ikonu signalizující stav nabití baterie. Philips si s podsvícením vyhrál. Pokud nasadíte vybranou hlavici, automaticky se rozsvítí režim, který hlavice určuje díky mikročipu. Jakmile čištění dokončíte, rozbliká se pouze právě ukončený režim a velmi efektní animace rozsvítí i zbytek piktogramů. Právě touto animací se s vámi kartáček rozloučí a pohasne, aby šetřil energii.

Zastavíme se ještě u jednoho prvku, který si zaslouží pozornost. Jde o spodní část, která slouží jako podstavec, ale zároveň je v ní ukrytá výrazná LED. Jde o tlakový senzor, který upozorní, pokud při čištění příliš tlačíte, a poškozujete si tak zubní sklovinu. Když se tak stane, LED se rozzáří fialovou barvou a kartáček také změní vibrace, aby vás upozornil na přílišný tlak.

Celkově jsme s kvalitou zpracování velice spokojeni. Nikde nic nevrže, v ruce působí kartáček dospělým dojmem a používat ho je radost. Vyzdvihli bychom také velmi dobré „odhlučnění“ vibrací. Pokud se bokem kartáčkové hlavy omylem dotknete zubů, nemusíte mít strach, že by se poškodila sklovina, což nelze říct o všech produktech konkurence.

Líbilo se nám
  • pogumovaná rukojeť
  • mikročip v hlavicích
  • efektní LED animace
  • jednoduché ovládání
  • tlakový senzor

Funkce: zvládne vše

Vzhledem k tomu, že je Sonicare DiamondClean Smart tím nejlepším v nabídce Philipsu, málokoho překvapí, že se chlubí i chytrými funkcemi, které jsou základním sonickým kartáčkům zapovězeny. Začneme ale základem. Kartáček je vybaven časovačem, kdy po určité době tělo zavibruje – upozorní vás tak na nutnost přechodu do další části ústní dutiny. Standardně jde o 30vteřinové intervaly po dobu 2 minut, speciální režimy čištění však mohou být delší (přes 3 minuty), nebo naopak kratší (čištění jazyka). Pokud však znovu stisknete vypínací tlačítko, můžete si samozřejmě dobu čištění upravit podle sebe.

Jak už jsme také zmínili, kartáček je vybaven senzorem tlaku. Ten monitoruje, zda na něj příliš netlačíte a pokud ano, LED na kartáčku se výrazně rozbliká, zároveň se změní vibrace. Dokud tlak nepoleví, kartáček sníží počet kmitů, aby zabránil případnému poškození zubní skloviny a krvácivosti dásní.

To zvládnou i levnější kartáčky, proto je na čase podívat se na zoubek aplikaci Philips Sonicare, která je dostupná pro iOS i Android zdarma. Po spuštění vás provede procesem párování, který je velice snadný, párování zajišťuje technologie Bluetooth. Zároveň je třeba vytvořit váš speciální profil, do kterého se budou statistiky z čištění ukládat.

Úvodní stránka patří Pokrokům. Jde o přehled, kde se dozvíte čas posledního čištění, jeho kvalitu, průměrnou dobu i stav kartáčkových hlavic. Philips monitoruje dobu používání za vás, to samozřejmě neznamená, že v momentě, kdy vás upozorní, musíte okamžitě utíkat pro nové hlavice. Rezerva tu většinou je, Philips doporučuje používat hlavice zhruba 3 měsíce. V přehledu vidíte také malý kalendář dnů, kdy jste si zuby čistili, správně by tomu tak mělo být dvakrát denně po dobu minimálně 2 minut. Aplikace také monitoruje, jak na kartáček tlačíte – pokud moc, pořádně vám to vytmaví ve statistikách.

V aplikaci lze nastavit i cíle, například svěží dech, kdy do hry zapojujete i hlavici pro čištění jazyka, ústní vodu a zubní nit. Můžete se také vydat za cílem zdravějších (nekrvácejících) dásní, odstranění plaku nebo bělení. Aplikace také umožní nastavit přesné oblasti zaměření po poradě s vaším zubním lékařem. Můžete nastavit maximálně tři, aplikace vás poté při čištění motivuje daná místa čistit pečlivěji. Potěší, že přímo skrze aplikaci lze objednat například nové kartáčkové hlavice: i skrze prostředníka (Alza, Datart a další).

Philips Sonicare DiamondClean Smart

Nejdůležitější částí aplikace je položka „Kartáček“. Jakmile tento režim spustíte a kartáček se sesynchronizuje s aplikací, zobrazí se virtuální ústní dutina, která vás navádí, kde a jak čistit. Kartáček nemá senzor polohy, je tedy třeba postupovat podle přednastaveného cyklu. Lze jej upravit, pokud tedy například začínáte vždy na stoličkách vpravo dole, zvolíte tuto část jako výchozí bod. V aplikaci zároveň vidíte i odpočet pro daný režim čištění.

Aplikace pozná, zda si zuby čistíte správně.

Díky gyroskopu kartáček pozná, zda čistíte vnitřní, vnější, či svrchní část zubu, což ukládá přímo do statistik. Zároveň aplikace identifikuje, pokud s kartáčkem děláte zbytečně trhané pohyby a v reálném čase vás na to upozorní notifikací, stejně jako na to, že na kartáček příliš tlačíte. V průběhu čištění vás animace informuje, jakou část oblouku zrovna čistíte, rychlost synchronizace s kartáčkem je prakticky okamžitá, což chválíme. Po ukončení čistění se zobrazí model, kde bílá část dutiny je vyčištěna správně, žlutá část byla vyčištěna nesprávně, případně kratší dobu, než je třeba. Model je ve 3D, takže si můžete prohlédnout zda jste například opomenuli vnitřní/vnější část oblouku.

Philips Sonicare DiamondClean Smart

Po ukončení se aplikace zeptá, zda jste použili dentální nit či ústní vodu. Následně se čištění uloží do statistik. Kartáček má vlastní paměť, takže není problém spárovat jej s aplikací jednou za čas, ovšem detailní model ústní dutiny se tvoří jen v případě, že při čištění máte aplikaci zapnutou.

Nelíbí se nám ale, že kartáček nemá senzor polohy. Pokud tak začnete jinde, než je v aplikaci na modelu chrupu znázorněno, kartáček vyhodnotí čištění jako nesprávné, což je škoda. Zároveň je v aplikaci poměrně dost chyb v překladu. Philips však na aplikaci dále pracuje a je téměř jisté, že se časem vylepší k dokonalosti. Co se týká výdrže, lze očekávat výdrž 14 dnů, pokud si čistíte zuby dvakrát denně po dobu 2 minut, nabíjení zabere ve skleničce i pár hodin.

Líbilo se nám
  • množství statistik
  • možnost nákupů z aplikace
  • detailní přehledy čištění
Nelíbilo se nám
  • chyby v překladu
  • kartáček nemá senzor polohy

Závěr: vše má svou cenu

Krásný úsměv je velkou předností každého z nás. Je tedy otázka, kolik do něj jste ochotni investovat. Philips Sonicare DiamondClean Smart stojí u vybraných prodejců zhruba 8 tisíc korun, lze jej však sehnat i o pár stokorun levněji v rámci různých akcí či u menších prodejců. Cena je to vysoká, ovšem DiamondCleanSmart patří k tomu nejlepšímu, co v dnešní době můžete zakoupit. K zubům i dásním je šetrný, má krásný design, mnoho režimů čištění a potěší také aplikace, kterou můžete, ale také nemusíte využívat. K dokonalosti chybí snad jen senzor polohy, případně lepší počeštění aplikace, jinak jsme byli s kartáčkem maximálně spokojeni.

Philips Sonicare DiamondClean Smart

Doporučujeme tedy nákup? Jednoznačně ano. Pokud si ústní dutiny vážíte a chcete mít zuby co nejdéle v dobrém stavu, je Philips Sonicare DiamondClean Smart tou správnou volbou.

Klady
  • precizní zpracování, luxusní vzhled
  • cestovní pouzdro s možností nabíjení
  • kartáčkové hlavice s mikročipy
  • senzor tlaku
  • propracovaná aplikace
  • vyhodnocování úspěchů při čištění
  • množství režimů čištění
  • bohaté základní balení
Zápory
  • vyšší cena
  • občasné chyby v překladu aplikace
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze