Philips Steam&Go Plus
test

Philips Steam&Go Plus

Žehlička? Pche!

Také nemáte rádi žehlení a při pohledu na žehličku se v těchto vedrech akorát orosíte? Nedivíme se, máme to podobně. Někdy je však přeci jen nutné vyjít do společnosti. A pokud jde o oficiální návštěvu, hodí se vypadat jako člověk, který o sebe dbá. A vyžehlené oblečení je základ. Co s tím? Pomoci vám může ruční napařovač Philips Steam&Go Plus.

Někdo má žehlení jako koníček, pro jiné jde o jednu z nejotravnějších činností. Pokud se řadíte mezi druhou skupinu, jistě vás potěší zpráva, že i bez klasické žehličky můžete své oblečení krásně vyrovnat. Stačí zvolit šikovného pomocníka, v našem případě Philips Steam&Go Plus, což je ruční napařovač, který se vejde téměř kamkoli.

Obsah balení: ruka v rukávu

V klasické krabici naleznete kromě napařovače s pevně spojeným kabelem do elektrické sítě také rukavici, která chrání před párou, základní dokumentaci a také nádržku na vodu, která je jednoduchým systémem spojena s tělem napařovače. Dostalo se také na ochranný vak, který je navíc žáruvzdorný, nemusíte se tedy obávat, že byste jej spálili.

Konstrukční zpracování: elegantní

Philips Steam&Go Plus vypadá jako klasický napařovač oděvů, který možná znáte z obchodů. Ano, tam také nežehlí s klasickými žehličkami, ale pomocí napařovačů s podstavcem. Zde tedy chybí podstavec, jinak jde o stejný princip. V první chvíli vás možná překvapí velikost, rozměry činí 12 × 30,4 × 12,3 cm a hmotnost je necelý 1 kilogram.

Hmotnost problém není, rozměry odpovídají tomu, jak velká je napařovací hlava. Ano, mohlo by jít o menší produkt, tím více času byste však při žehlení trávili. Chválíme černo-měděné provedení, které působí „tech“ i „cool“. Philips má v nabídce více napařovačů, některé i kreativnější, primárně pro ženy, nám osobně umírněnost barevného provedení modelu GC362/80 zcela vyhovuje.

Od těla lze oddělat nádržku na vodu.

Na těle naleznete dvě tlačítka. To dole je mechanické a jeho stiskem napařovač vypnete i zapnete. Další je zhruba uprostřed a spouští přívod páry, je tedy nutné jej držet po celou dobu. Od těla lze oddělat nádržku na vodu, která má objem pouze 70 ml. To nás v první chvíli vyděsilo, podobně jako fakt, že otvor je opravdu malý a krytý jen gumovou záslepkou. Naštěstí se děsit nemusíte, vodu naplníte vcelku snadno, stačí malý proud, vzhledem ke kapacitě zásobníku je plný raz dva. Nádržka na vodu se do těla napařovače zasouvá, následně do sebe vše zaklapne a pevně drží. Sejmutí je snadné, stačí zatlačit a vytáhnout ji směrem dolů.

Philips Steam&Go

Tělo je plastové, napařovací hlava keramická, což samozřejmě hmotnost zvyšuje. Nebojíme se, že by tělo nepřežilo nějaký menší pád či náraz, ovšem právě hlava napařovače bude poměrně křehká. Tělo je částečně lesklé, částečně matné, vlasovým škrábancům se tedy časem nevyhnete. Přívodní kabel je poměrně dlouhý (má více než 2 metry) a masivní, rozhodně jej nepřetrhnete.

Líbilo se nám
  • snadná obsluha, ergonomická rukojeť
  • bytelný
  • hezká barva
  • ideální rozměry a hmotnost
  • snadné sejmutí nádržky na vodu
Nelíbilo se nám
  • nádržka na vodu má poměrně malý otvor

Obsluha: to se nám líbí

A jde se žehlit! Tedy napařovat, samozřejmě. Před zapnutím je dobré naplnit nádržku s vodou, zasunout ji na své místo, zapojit napařovač do sítě a poté stisknout spodní tlačítko. Následně se rozsvítí LED na hlavě napařovače, což značí proces, kdy se zahřívá hlava. Celé to zabere zhruba 20 vteřin. Jakmile světlo zhasne, můžete začít pracovat.

Philips Steam&Go

A jak vlastně s napařovačem žehlit? Jednoduše: buď kus oblečení rozložíte na rovný povrch, nebo (ještě lépe) pověsíte na ramínko a zavěsíte třeba na futra dveří. Následně si nasadíte rukavici a jednou rukou kus oblečení natahujete, přitom přejíždíte napařovačem od vrchu dolů. Nádržka na vodu není velká, přesto na jeden zátah zvládnete vyžehlit dvě trička, těžké rifle nebo třeba sako. Čím tvrdší materiál, tím déle celý proces zabere. Nám nádržka vystačila na dvoje společenské kalhoty, případně na dvě trička. V případě riflí se můžete spolehnout na to, že než budou ideálně rovné, vypotřebujete minimálně jednu nádržku s vodou.

Oceňujeme rychlost přípravy.

Pokud voda dojde, nemusíte napařovač vypínat, stačí sejmout nádržku s vodou, doplnit, vrátit zpět a chvíli počkat. Nezahřívá se totiž sama voda, ale hlavice, skrze kterou voda putuje a mění se v páru díky vysoké teplotě.

Oceňujeme rychlost přípravy. Do minuty můžete začít žehlit, další 3 minuty zabere kus oblečení, poté vypnete a můžete utíkat. Nemusíte se bát, že by rozžhavená hlavice poškodila například podlahu, kam si můžete napařovač odložit. Hlavice je ve vzduchu, takže k žádným problémům nedojde. Pokud se i tak budete bát, můžete použít dodávaný vak, který je odolný proti žáru.

Líbilo se nám
  • zásobník vody stačí na dva kusy oblečení
  • snadné doplnění vody za chodu
  • jednoduchá obsluha
Nelíbilo se nám
  • nádrž na vodu by mohla být větší

Zkušenosti: téměř na vše

Pára je mnohem citlivější k vašemu oblečení, nemusíte se tedy obávat, že něco spálíte jako s klasickou žehličkou. To je obecně výhoda i napařovacích stanic. Stejně je tomu i u ručního napařovače od Philipsu, nemusíte se bát žehlit jemné halenky, hedvábí, zkrátka cokoli. Za dobu zhruba 3týdenního používání jsme vypozorovali, co se pro ruční napařovač hodí nejvíce. Nejvíce jsme žehlili trička, bavlněné kalhoty, v případě potřeby šaty, overaly a podobné kusy oblečení. Zde bylo pravidlem, že na jednu nádržku jsme vyžehlili jeden až dva kusy oblečení, aby byly naprosto bez záhybů.

Co se týká formálních košil, případně riflí, výsledek byl slušný, ale nikdy ne dokonalý, navíc mnohdy bylo potřeba více než jedna nádržka s vodou. Pokud nepotřebujete profesionální výsledek, košile vyžehlíte, ovšem do společnosti bychom spíše použili klasickou žehličku, ideálně parní stanici. Volnočasové košile problémem nejsou, i ty zvládne napařovač bez problému vyrovnat díky slušnému příkonu 1 300 W, který zvládne přeměnit vodu až na 24 gramů páry za minutu.

Philips Steam&Go

Celé kouzlo spočívá právě v páře, která pronikne do tkaniny. Ta lehce zvlhne a následně se vyrovná. Nemusíte mít však strach, že by oblečení bylo po žehlení vlhké nebo snad mokré, vše se děje velice rychle, kdy se pára odpaří. Výjimečně se stane, že napařovač „prskne“ pár kapek vody, které jsou však během pár vteřin odpařené.

Mnohem lepších výsledků logicky dosáhnete, když je kus oblečení na ramínku a visí, protože sama gravitace se postará o vyrovnání. Při troše cviku zvládnete držet v jedné ruce ramínko s oblečením a druhou rukou budete napařovat. Ideální je samozřejmě nějaký háček nebo zrcadlo, kam budete moci ramínko zavěsit a při žehlení si pomáhat druhou rukou.

Kromě oblečení můžete samozřejmě žehlit i záclony, závěsy a další. Zde se však hodí podotknout, že nádržku budete opakovaně doplňovat. Zejména, pokud se rozhodnete vyrovnat například blackoutové závěsy, které jsou zpravidla velmi těžké. Velkou výhodou páry je i dezinfekční účinek. Horká pára hubí bakterie a různé roztoče, které jsou sice okem neviditelné, ale takových „kamarádů“ má každý doma dost.

Líbilo se nám
  • vysoký výkon
  • nezničí ani citlivé materiály
  • vhodný i na záclony a závěsy
  • dezinfekce parou
Nelíbilo se nám
  • formální košile a tvrdé jeansy raději žehličkou

Zhodnocení: nepostradatelný pomocník

Sám jsem majitelem napařovací stanice od Philipsu, a tak jsem byl zvědav, zda nebude ruční napařovač zbytečností. Zjistil jsem, že rozhodně není. Jedná se o šikovného pomocníka, kterého jsem začal využívat mnohem častěji než napařovací stanici. Zejména kvůli dostupnosti i ergonomii. Stačí vzít ramínko, kus oblečení, vyvěsit, zapojit a žehlit. Žádné velké čekání, výsledky jsou při troše cviku srovnatelné s klasickou žehličkou. Napařovací stanice přišla na řadu až v momentě, kdy jsem chtěl precizně vyžehlit něco, co by s napařovačem trvalo zbytečně dlouho, například opravdu pomačkané rifle, případně formální košile.

Philips Steam&Go

Za necelé 2 tisíce korun jde o společníka, kterého si nebudete moci vynachválit. Nákup směle doporučujeme.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • dobře padne do ruky
  • vysoký výkon
  • vhodný i pro citlivé materiály
  • extrémně přenosný
  • snadná obsluha
  • bohatý obsah balení
  • přijatelný poměr ceny a výkonu
Zápory
  • malá nádržka na vodu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze