Samsung HW-Q800C
test

Samsung HW-Q800C

11reproduktorové mámení

Ve svém portfoliu má Samsung i celou řadu soundbarů, které se snaží elegantně doplnit vaši televizi a zkvalitnit zvuk. Letošní novinka s označením Q800C spadá spíše do vyšší třídy a disponuje působivým výkonem, bezdrátovým propojením a zajímavou funkcí Q Symphony, která se pojí výhradně s televizemi od Samsungu.

Elegantním řešením po kvalitní zvuk bývá v posledních letech soundbar. Zpravidla se schová pod televizi a doprovodný subwoofer vždy někam uložíte. I taková zdánlivě malá sestava však dokáže velké věci.

Technické parametry soundbaru Samsung HW-Q800C

Rozměry 111,7 × 6,4 × 12 cm
Stavba reproduktoru 5.1.2 (bezdrátový subwoofer)
Výkon 360 W
Bezdrátové připojení televizoru ano
Možnost upevnění na zeď ano
Bluetooth 5.?
Vstupy a výstupy optický vstup a HDMI (ARC/eARC), HDMI
Cena 13 900 Kč

Obsah balení: vse potřebné

Získáte nejen samotný soundbar a subwoofer, ale také cenné příslušenství. Výrobce přibalil propojovací i HDMI kabel. Díky tomu nemusíte vůbec nic řešit a koupě zařízení znamená, že si můžete zapojit vše tak, jak potřebujete. Nechybí ani příslušenství potřebné pro upevnění soundbaru na zeď.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: trošku fádní klasika

U soundbarů se vám může stát, že si spletete nejen jednotlivé modely jednoho výrobce, ale klidně i různé typy napříč značkami. Není se čemu divit, nároky na rozměry soundbaru jsou poměrně pevně dány a velké inovace výrobcům nedovolují. Samotný soundbar tak připomíná kvádr, avšak Samsung se jej snažil přeci jen mírně odlišit, například okraje jsou zkosené, takže ve výsledku nejde o kvádr, ale o víceúhelník.

Celé zařízení je samozřejmě z platu a nutno podotknout, že Samsung mohl u prémiového zařízení, jehož cena hravě přesahuje 10 tisíc korun, zvolit nápaditější povrch. Na horní hraně jsou nezbytná základní ovládací tlačítka, která se vcelku pohodlně tisknou.

Samsung HW-Q800C
Displej soundbaru je vskutku miniaturní

Na zadní straně je samozřejmě sestava konektorů. V tomto ohledu si neodpustím kritiku směrem k výrobci za velmi malý prostor kolem HDMI. Tyto kabely, pokud mají být kvalitní, jsou poměrně mohutné a obtížné se ohýbají. V případě modelu Q800C je však prostor opravdu stísněný a kabel se po zapojení nežádoucím způsobem láme. Na čelní straně je umístěn malý displej, a to po pravé straně. Je však opravdu velmi malý a zkratky různých režimů jako HDMI, BT READY či Wi-Fi se na displej mnohdy ani nevejdou, což přehlednosti neprospívá.

Samsung HW-Q800C

Nechybí ani separátní subwoofer, který má tradiční vzhled, patří spíše mezi ty větší, ale není vyloženě těžký, snadno jej přemístíte.

Líbilo se nám
  • snaha o jiný vzhled
Nelíbilo se nám
  • design nadále působí laciněji
  • málo místo pro kabeláž
  • malý čelní displej

Konektivita: vše potřebné

Veškeré konektory se nachází ze zadní strany soundbaru. Je zde samozřejmě i vstup pro napájení. Dále se dostalo na trojici HDMI, z nichž jedno je opatřeno nápisem ARC, což znamená podporu zpětného audio kanálu (právě tudy se soundbar propojí třeba s televizí). Výčet pak uzavírá optický vstup. Naopak chybí USB či 3,5mm jack, takže mobil musíte připojit bezdrátově. Propojení tzv. bez kabelů může být klidně i s televizí.

Samsung HW-Q800C

Samsung HW-Q800C se chlubí též podporou Wi-Fi a Bluetooth, avšak bez blíže specifikované verze. Velmi snadno tak propojíte soundbar s vaším mobilním telefonem, což je praktické. Párování probíhá bez větších obtíží. Propojení subwooferu záměrně takřka nezmiňujeme, se soundbarem jej totiž nic hmatatelného nepojí. Subwoofer připojíte do napájení a po zapnutí dojde k automatickému bezdrátovému spojení. Pakliže by nedošlo, je na subwooferu vedle konektoru s napájením malé tlačítko, kterým párovací mód vynutíte. V našem případě, kdy jsme testovali zcela nový produkt, proběhlo po spuštění vše zcela automaticky.

Líbilo se nám
  • vše nezbytné
Nelíbilo se nám
  • již se nedostalo na USB

Dálkový ovladač: malý a přehledný

Samsung využívá jednotný ovladač, a tak ten od soundbaru vypadá identicky jako k vaší chytré televizi stejného výrobce. Patrně vědom si možné záměny, opatřil Samsung ovladač audio nápisem soundbar. Ovládání hlasitosti je snadné. Je třeba dodat, že hlasitost lze ovládat i ovladačem k televizi, pokud jsou obě zařízení propojená, nemusí se přitom nezbytně nutně jednat jen o TV Samsung.

Samsung HW-Q800C
Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • zajímavý displej

Zvuk: pohlcující a s bonusem pro Samsung TV

Soundbar lze využít i pro potřeby reprodukce například z mobilního telefonu, ale primárně bude připraven vylepšit zvukový výstup z vaší chytré televize. Z tohoto důvodu bude samozřejmě ve stejném zápřahu jako samotná TV, protože jakmile vyzkoušíte soundbar, bude vám zvuk z televize vždy připadat opravdu nevýrazný.

Samsung HW-Q800C se chlubí 5.1.2kanálovým zvukem s maximálním výkonem až 360 W a podporou Dolby Atmos. V součtu se tento soundbar chlubí 11 reproduktory, které míří nejen dopředu, ale také do stran a nahoru. Toto sestavení je samozřejmě záměrné, aby soundbar co možná nejlépe dokázal zajistit prostorový zvuk. Výsledný zvuk dokáže opravdu příjemně překvapit hutným podáním s důrazem na hloubky, které samozřejmě do značné míry vylepšuje subwoofer. I přesto však nezanikají žádné dílčí vyšší tóny. Problémy nebudete mít ani s lidským hlasem, z čehož vyplývá, že kvalitní zážitek soundbar zprostředkuje i v případě konzumace filmů. U přehrávané hudby z externích zdrojů pak potěší podpora dekódování různých formátů, a to včetně bezztrátového FLAC.

Zajímavou přidanou funkcí je Q Symphony, což je spolupráce soundbaru řady Q společně s chytrými televizemi Samsung. Vše spočívá v tom, že obě zařízení kombinují vlastní zvukové možnosti ve snaze posílit prostorový zvuk, což se může hodit. Některé televize Samsung.

Líbilo se nám
  • velmi vysoká kvalita zvuku
  • výkonný subwoofer

Zhodnocení

Na českém trhu seženete aktuálně soundbar Samsung HW-800C za necelých 14 tisíc korun. I z tohoto důvodu je zřejmé, že po něm sáhnou především zájemci o co nejkvalitnější zvuk. V tomto ohledu plní svůj účel opravdu velmi dobře. Skvěle vyvážený zvuk s Dolby Atmos, podporou prostorového zvuku i bezztrátového dekódování zajistí, že bude spokojen i náročnější posluchač. Ovládání je pohodlné, propojení s různými periferiemi snadné, což znamená, že po rozbalení se můžete oddávat vylepšenému zvuku. Kritika je pouze dílčí a pro někoho možná zanedbatelná. Týká se kupříkladu fádního vzhledu či malého displeje, který je kvůli své nepřehlednosti téměř zbytečný. O něco závažnější je ne zcela vhodně vyřešený prostor pro propojení HDMI kabelů, kde je na ně málo místa. Pokud však toto soundbaru odpustíte, případně to pro vás není důležité, protože vše vyřešíte bezdrátově, získáte kvalitního audio pomocníka k vaší televizi.

Samsung HW-Q800C

Foto: Samsun; Michal Pavlíček, fzone.cz

Klady
  • plně bezdrátová konektivita
  • kvalitní zvuk
  • funkce Q Symphony
  • pohodlné ovládání
Zápory
  • hůře řešené místo pro konektory
  • zbytečně malý displej
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze