Samsung Q800A
test

Samsung Q800A

Zvukově všestranný soundbar

Ačkoliv se svět po pandemii pomalu vrací do normálu, nic vám nebrání si i v domácích podmínkách zřídit menší domácí kino. Základem je samozřejmě chytrá televize, avšak kromě obrazu je nutné klást důraz i na zvuk. Ten může zajistit vhodný soundbar jako Samsung Q800A.

Soundbary jsou dnes velmi žádanou kategorií. Elegantně a nenásilně rozšiřují schopnosti chytrých televizí, především v oblasti zvuku. Jedním z vrcholných modelů Samsungu je letošní novinka Q800A, která má pět reproduktorů a bezdrátový subwoofer. Nabízí bohaté možnosti nastavení, přidanou hodnotu k televizím Samsung a jeho cena se na českém trhu pohybuje těsně pod hranicí 18 tisíc korun.

Technické parametry soundbaru Samsung Q800A

Rozměry 98 × 6,0 × 11,5 cm
Stavba reproduktoru 3.1.2 (bezdrátový subwoofer)
Bezdrátové připojení televizoru ano (Bluetooth a Wi-Fi)
Možnost upevnění na zeď ano
Režimy zvuku Standard, Surround, Game Pro, Adaptive, Noční
Bluetooth 4.2
Vstupy a výstupy optický vstup a HDMI (ARC/eARC), HDMI
Cena 17 999 Kč

Prodejní balení

Získáte nejen samotný soundbar a subwoofer, ale také cenné příslušenství. Výrobce přibalil propojovací HDMI kabel a také optický kabel. Díky tomu nemusíte vůbec nic řešit a koupě zařízení znamená, že si můžete zapojit vše tak, jak potřebujete. Nechybí ani příslušenství potřebné pro upevnění soundbaru na zeď.

Konstrukční zpracování: v hlavní roli mřížky

Samsung Q800A je přímým následovníkem loňského modelu Q800T, od něhož přebírá například vzhled i velikost. Ve výsledku se tak dočkáte velmi elegantního designu se skosenou čelní hranou a tenkým profilem, který zajišťuje pohodlné umístění například pod vaší televizi. Délka soundbaru je vhodná až pro 65palcové modely.

Samsung Q800A

Vzhled je povedeny. Nechceme jej nazvat konzervativním, ale současně bude důstojným doplňkem interiéru. Konstrukce je černá, matná a plastová, přičemž horní a čelní strana je ozvláštněna mřížkou. Jde o šikovné řešení, neboť na soundbaru neulpívá prach a drobné částečky nečistot nejsou na první pohled vůbec vidět.

Horní a čelní strana je ozvláštněna mřížkou.

Mřížky zde samozřejmě nejsou pouze za účelem estetiky, ale skrývají se pod nimi reproduktory, tři páry na čelní straně a dva směrem vzhůru. V samotném pravém rohu soundbaru se pod mřížkou skrývá malý displej. Ten poskytuje zobrazení základních informací, například styl výstupu, zvukový profil a podobně. Bohužel je opravdu velice malý a většina textu roluje. Občas tak musíte počkat, na jaké volbě se právě nacházíte, typicky u nabídek, které začínají shodným pojmenováním. Větší displej by tak rozhodně nebyl na škodu.

Samsung Q800A
Mřížka soundbar činí mnohem atraktivnějším

K Samsungu Q800A patří také samostatný subwoofer pro zvýraznění hlubokých tónů. Jeho design je klasický s matným povrchem. K subwoofer náleží jen napájecí kabel. Propojení se soundbarem je bezdrátové, přičemž probíhá automaticky. Pokud se však stane, že automatika selže, je na zadní straně subwooferu speciální párovací tlačítko.

Líbilo se nám
  • vytříbený vzhled
Nelíbilo se nám
  • zbytečně malý displej

Konektivita: málo HDMI

Samsung Q800A má na zadní straně HDMI vstup a HDMI výstup, který podporuje eARC, jenž umožňuje odesílat bezztrátový zvuk zpět z kompatibilního televizoru, který je rovněž vybaven patřičným konektorem. Připojení HDMI dokáže pracovat s až 4K rozlišením a podporuje všechna dynamická rozšíření (HDR10, HLG, HDR10+ a Dolby Vision). Počet konektorů HDMI mohl být přeci jen vyšší. Standardně bude soundbar propojen s televizí a případné další zařízení již kabelem bez odpojení prvního nepřipojíte.

Samsung Q800A

Jedinou další možnost drátové konektivity představuje optický vstup. Q800A však podporuje také bezdrátové připojení skrze Bluetooth a Wi-Fi. Samsung nově přidal i podporu AirPlay 2, která umožňuje streamování hudby z vaší sítě nebo služeb třetích stran. Párování, klidně i televize, přes Bluetooth je řešeno za pomoci vyhrazeného tlačítka na dálkovém ovladači. Wi-Fi řeší aplikace Samsung Smart Things ve vašem telefonu, která soundbar sama uvidí a vše nastaví. Na některých soundbarech figuruje také USB, avšak zde chybí. Nijak zásadně to nevadí, hudbu například z telefonu snadno přehrajete prostým spárováním, opět ideálně skrze zmíněnou aplikaci.

Líbilo se nám
  • Bluetooth a Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • jen jeden HDMI vstup

Dálkový ovladač: k čemu slouží?

Základní ovládání lze zvládnout pomocí tlačítek přímo umístěných na horní hraně soundbaru. Avšak pohodlnější je samozřejmě dálkové ovládání. Zde Samsung nevymýšlel nic složitého a použil zcela identický ovladač, který jste mohli vídat u chytrých televizí. Pokud tak máte například stejný ovladač k televizi Samsung, budete často tápat, zda máte v ruce ten správný. Naštěstí lze po spárování obou zařízení ovládat soundbar v základních věcech i ovladačem televizoru.

Samsung Q800A
Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky

Zvuk: potěší i náročnější

Samsung Q800A podporuje zvukové formáty Dolby Atmos a DTS: X a oba nabízí skutečné rozložení reproduktorů 3.1.2. Co to znamená v praxi? K vytvoření prostorového zvuku nejsou zapotřebí softwarové triky, ale jen vhodné nastavení v počátku, kdy se bere v potaz přesné umístění soundbaru v prostoru a následně i místo posluchače. Výsledky mohou být skutečně velmi působivé, což dokáže umocnit technologie Acoustic Beam. Ta obrazně řečeno vysílá zvukové vlny z horních reproduktorů směrem ke stropu pro imitaci výše umístěných reproduktorů. Výsledek je však přeci jen nejistý a velmi záleží na typu a výšce vašeho stropu.

Zvuk soundbaru výrazně, ale současně citlivě doplňuje subwoofer, který audio linku opatří opravdu plnými basy, což oceníte nejen u kvalitní hudby, ale především při sledování filmů. Zvuku je tedy skutečně jen obtížné něco vytknout. Soundbar je schopný zaměřit se nejen na hudbu, ale také na kvalitu mluveného slova. K naprosté dokonalosti může někomu scházet lepší prostorový zvuk, avšak ani ten není zcela ztracen. Soundbar totiž podporuje připojení bezdrátových reproduktorů, díky kterým získáte sestavu 5.1.4.

Správa soundbaru v aplikaci Smart Things

Pokud se vám další příslušenství kupovat nechce a máte letošní modely chytrých televizí Samsung, získáte možnost využít funkce Q Symphony. Při její aktivaci skrze nastavení zvuku dojde k využití reproduktorů televize a následnému vhodnému kombinování zvukového výstupu.

Líbilo se nám
  • velmi vysoká kvalita zvuku
  • funkce Q Symphony

Zhodnocení

Samsung Q800A je soundbarem z vyšší kategorie, který je jako dělaný pro prémiové chytré televize, ideálně přímo ty od Samsungu, i když samozřejmě takřka bez jakéhokoliv omezení jej můžete propojit i s televizemi ostatních značek. Q800A také velmi dobře vypadá, ať už jej umístíte pod televizi nebo na zeď. Vždy bude důstojným doplňkem interiéru.

Zvuková kvalita patří v rámci soundbarů k absolutní špičce, kdy Samsung nasadil nejen vysoký počet 8 reproduktorů, ale přidává i povedený subwoofer a doplňkové technologie jako Acoustic Beam, Q Symphony či možnost dodatečného připojení bezdrátových reproduktorů. Potěší i vhodné provázání s aplikací Smart Things a snadné nastavení. Vytýkat lze jen málo co. Nejvíce zamrzí pouze jeden HDMI vstup a méně praktický je malý informační displej, na těchto věcech by Samsung u zařízení z vyšších cenových pater mohl pro příště zapracovat.

Foto: Samsung

Klady
  • vzhledově povedený
  • bezdrátově řešený subwoofer
  • Bluetooth a Wi-Fi
  • snadné nastavení
  • doplňkové funkce s TV Samsung
  • vynikající zvuk
Zápory
  • pouze jeden HDMI vstup
  • malý displej
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze