Samsung QN95A (2021)
test

Samsung QN95A (2021)

Tizen pro nejnáročnější

Vrcholnou 4K novinkou Samsung ze segmentu chytrých televizí je model QN95A. Hlavní meziroční změna spočívá v Neo QLED panelu, který využívá mini LED podsvícení. Důraz byl kladen také na pokročilejší ozvučení a výrobce inovoval i One Connect box. Náruživé hráče moderních her potěší nasazení HDMI 2.1.

Samsung QN95A je součástí řady televizorů Neo QLED, které jsou dalším vývojovým stupněm starších QLED modelů. Jejich primárním krokem vpřed je využití modernějšího mini LED podsvícení. Současně se jedná o výše postavený model, který se v 65palcové variantě na českém trhu prodává za 68 tisíc Kč. Samsung proto namíchal koktejl funkcí, které se snaží vyhovět široké škále potencionálních zákazníků. Zajímavostmi je třeba upgradovaný One Connect box nebo inovovaný ovladač, který můžete dobíjet hned dvěma způsoby.

Technické parametry Samsung QN95A

Rozměry (se stojanem) 144,6 × 82,9 (89,1) × 2,7 (29,0) cm
Hmotnost (se stojanem) 23,3 kg (30,3 kg)
Úhlopříčka 65 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 70 W (4.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 3× HDMI 2.0, 1× HDMI 2.1, 3× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 68 000 Kč

Konstrukční zpracování: jako dělaná na zeď

Samsung se v letošním roce soustředí na tenkost televizí. Ta například v případě modelu QN95A činí po celé ploše pouhých 25,9 milimetrů, což je skutečně velmi málo, pokud odhlédneme od OLED televizí. Výhodou malé tloušťky je, že je televize jako dělaná pro zavěšení na zeď. Nijak netrčí do prostoru a ani není od zdi nijak zásadně vzdálena. Vše si lze představit tak, že si na zeď pověsíte rozměrnější obraz.

Samsung QN95A (2021)
Z televize vede pouze jeden tenký kabel.

Možná můžete namítat, že tato řešení tu dříve byla a způsobovala obtíže s případným připojením dalších periférií pomocí kabelů. Necháme nyní stranou argument, že vše, co jen jde, připojíme bezdrátově. K některým účelům je kabel zatím stále nenahraditelný. Samsung však již loni přispěchal s řešením One Connect box, které v praxi znamená, že přímo z televize vede pouze jeden tenký kabel, který lze navíc schovat do podstavce a následně například do lišty. Kabel míří do speciálního boxu, který sdružuje veškeré konektory. Výhodou je, že konektorový box může být daleko pod televizí, například v přítomnost různých set-top boxů či multimediálních přehrávačů.

Na letošním řešení najdete opravdu pestrou škálu různých konektorů, avšak podstatné je, že došlo ke změně vzhledu One Connect boxu. Zatímco dříve šlo o vcelku pravidelný kvádr, letos je celé zařízení výrazně tenčí a působí elegantněji. Na druhou stranu se mírně zvětšily fyzické rozměry nutné pro prostor k postavení. Dodejme, že do elektrické sítě se připojuje jen One Connect box, samotná televize již nikoliv.

Kromě možnosti přidělání na zeď je obvyklou cestou televizi postavit. Stojan kombinuje kovové materiály s plastovými. Je překvapivě těžký, tudíž i stabilní. Na první pohled totiž můžete mít pochybnosti, neboť stojná plocha je poměrně malá. Díky úzké ploše však televizi můžete s klidem umístit i na menší stůl, což je mnohdy nedocenitelné plus.

Líbilo se nám
  • krásně tenké rámečky
  • stabilní podstavec
  • minimum kabelů ze samotné TV

Konektivita: moderní HDMI

Veškerá konektivita se tentokrát odvíjí od One Connect boxu, který je nedílnou součástí televize. Bez něj ji ani nezapnete. Na boxu je veškerá konektorová nadílka. Jde o tři HDMI 2.0 a jedno HDMI 2.1, které nese označení 4 a slouží primárně pro připojení herních konzolí nové generace. Dostalo se i na tři USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom rádi viděli. Jedno USB je určeno například pro flashdisk, druhé s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: postačí vám světlo

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály. Jedné zásadní novinky jsme se však přeci jen dočkali.

Dálkové ovládání

Tentokrát totiž do ovladače nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: mini LED na scénu

Díváme se na 65palcovou variantu, což znamená 164cm úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní také speciálním procesorem Neo Quantum Processor 4K. S jeho pomocí dokáže televize tzv. upscalovat obraz a i starší a méně kvalitní obrazové materiály vypadají ve výsledku mnohem lépe. Upscale funguje například i z DVD kvality, ačkoliv samozřejmě nejlépe funguje u HD či Full HD obsahu. Vhod přijde také funkce adaptivního obrazu, kdy se jas automaticky reguluje dle okolního světla v místnosti.

Samsung QN95A (2021)

Modelová řada QN95A nabízí samozřejmě přímé zadní podsvícení Full Array. Novinkou Neo QLED panelu je mini LED podsvícení se 792 stmívajícími se zónami. Výsledkem je ještě lepší barevné podání, zejména v případě černé. Na obrazovce se také neobjevují šmouhy kolem světlých, typicky bílých, pohybujících se objektů. V tomto bodě je poznat rozdíl mezi novými řadami QN85A a QN95A. Jste-li náročnější na kvalitu obrazu, určitě zvažte právě dnes testovanou novinku.

Pozorovací úhly zůstávají velmi dobré, což je u displejů typu ASD (obdoba IPS) standardní. Za vyzdvihnutí stojí fakt, že se televize dobře vyrovnává s odrazy světla, které nejsou nijak výrazné.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • vylepšený QLED panel
  • mini LED podsvícení

Zvuk: hraje solidně

Televize má reproduktory v sestavení 4.2.2 o celkovém výkonu 70 W. Hovoříme tedy na poměry dnešních TV o jednoznačném nadprůměru, zejména v těchto cenových patrech. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Během testování jsme si funkčnost ověřili, avšak televize bohužel občas neadekvátně reagovala i na to, když někdo zvýšil hlas a skokově měnila hlasitost. Je tudíž možné, že funkci raději deaktivujete.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: jednoduché a přehledné

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě a především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Prostředí a nastavení

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: zábava především

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Přesto jej však nadále považujeme za systém, který stojí tak trochu na půli cesty. Obchod s aplikacemi totiž nenabízí tak velké vyžití jako například konkurenční Android / Google TV. Spolehnout se můžete na to, že se situace neustále zlepšuje a současně, že již nyní jsou k dispozici aplikace pro konzumaci různých internetových televizí či streamovacích služeb. Zde si dovolím pouze malou vsuvku. Pokud byste si televizi kupovali během jara, může se stát, že v ní budou některé aplikace chybět, ačkoliv v loňských modelech byly. Důvodem je, že nové modely se postupně certifikují a aplikace každým týdnem přibývají. Odhaduji, že v horizontu několika týdnů bude nabídka obchodu identická s loňskými modely.

Chytré funkce a obchod s aplikacemi

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
  • v obchodě s aplikacemi chybí zajímavější hry

Zhodnocení: všestranný společník

QN95A patří mezi to nejlepší, co Samsung aktuálně nabízí. Na českém trhu TV pořídíte za necelých 68 tisíc korun a získáte všestranné zařízení, které vás dokáže pohltit obrazem i zvukem. Radost udělají chytrá řešení při zavěšení na zeď či připojení různých periférií skrze One Connect box. Pozornost upoutá i dálkové ovládání s dobíjecí baterií, kde lze využít i solární nabíjení.

Samsung QN95A (2021)

Líbí se nám též zpracování či povedený podstavec. Za zmínku dále stojí nasazení HDMI 2.1. Kaňkou na kráse může být chybějící USB 3.0, nicméně vyváží to rozumně nastavená cena, která se u základního modelu pohybuje od začátku pod 48 tisíci Kč, u námi testovaného pod 68 tisíci Kč.

Foto: Samsung

Klady
  • elegantní vzhled a tenká konstrukce
  • chytré řešení One Connect
  • úzký a současně bytelný podstavec
  • QLED panel s mini LED
  • slušný zvuk
  • HDMI 2.1
Zápory
  • někoho může box navíc obtěžovat
  • hodilo by se více aplikací
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze