Samsung QN95B
test

Samsung QN95B

Tenké řešení pro hráče

Pro náročnější diváky si Samsung letos přichystal model QN95B, který vyniká kvalitou obrazu, podporou moderních standardů pro hraní na nejnovějších generacích konzolí či povedeným designem, kdy se výrobce snažil o minimalismus.

Samsung QN95B je dalším zástupcem řady televizorů Neo QLED a přímo navazuje na loňské modely řady QN95A. Nadále tak můžete počítat s využitím moderního Mini LED panelu. Současně se jedná o výše postavený model, který se v oblíbené 55palcové variantě na českém trhu prodává za necelých 43 tisíc Kč.

Technické parametry Samsung QN95B

Rozměry (se stojanem) 122,8 × 70,7 (77,7) × 1,74 (29,8) cm
Hmotnost (se stojanem) 16,1 kg (24,2 kg)
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 70 W (4.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 3× USB, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 43 700 Kč

Konstrukční zpracování: tenký profil

Samsung i nadále pokračuje ve svém designovém směru Infinity, který se nese ve znamení opravdu velice tenkého vzhledu, který je po celé zadní straně stejný. Meziročně došlo dokonce ještě ke snížení tloušťky. Poměrně neobvyklým jevem je, že čelní i zadní plocha je stejná, tedy bez jakýchkoliv výstupků či prohlubin. Ve výsledku je tak nasnadě, že se televize skvěle hodí například k montáži na zeď.

Pakliže byste se rozhodli pro klasický podstavec, i taková možnost existuje. Je poměrně masivní, ale úzký, což znamená, že nepotřebujete široký kus nábytku pod televizi. Na druhou stranu je montáž nohy poměrně komplikovaná a vyžaduje zašroubování hned několika šroubů.

Samsung QN95B

Na stojan lze umístit i velmi tenký One Connect box, na kterém se sdružují veškeré konektory a on samotný je s televizí spojen jen jedním kabelem. Díky tomu může být zadní část plochá. One Connect box se posadí na zadní skosenou část podstavce, kde drží. Zaujme také čelní strana s velice tenkými rámečky, které při sledování takřka nepozorujete a získáte dojem, že televize okraje takřka ani nemá.

Líbilo se nám
  • krásně tenké rámečky
  • stabilní podstavec
  • minimum kabelů ze samotné TV

Konektivita: moderní HDMI

Veškerá konektivita se tentokrát odvíjí od One Connect boxu, který je nedílnou součástí televize. Bez něj ji ani nezapnete. Na boxu je veškerá konektorová nadílka. Jde o čtveřici HDMI 2.1, tedy těch nejmodernějších, které dobře poslouží i pro herní konzole nové generace. Dostalo se i na tři USB. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Samsung QN95B
Konektory na One Connect boxu

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 5.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1

Dálkový ovladač: osvědčená klasika

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už po dobu několika v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály.

Samsung QN90B
Na dálkovém ovladači je přímá vstup k Netflixu, Disney+ i webovému prohlížeči

Stejně jako v loňském roce do ovladače nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: moderní Mini LED

Díváme se na 55palcovou variantu, což znamená 139cm úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní také speciálním procesorem Neo Quantum Processor 4K. S jeho pomocí dokáže televize tzv. upscalovat obraz a i starší a méně kvalitní obrazové materiály vypadají ve výsledku mnohem lépe. Upscale funguje například i z DVD kvality, ačkoliv samozřejmě nejlépe funguje u HD či Full HD obsahu. Vhod přijde také funkce adaptivního obrazu, kdy se jas automaticky reguluje dle okolního světla v místnosti.

Samsung QN90B

Modelová řada QN95B nabízí samozřejmě přímé zadní podsvícení Full Array. Samozřejmostí Neo QLED panelu je Mini LED podsvícení, což je technologie, která vzešla z běžných LED, avšak díky menším rozměrům jich na ploše TV může být více. To prospívá samotnému podsvícení, která je propracovanější, zejména u tmavých a světlých odstínů. Ve výsledku se meziročně zlepšil kontrast. Na obrazovce se tak neobjevují šmouhy kolem světlých, typicky bílých, pohybujících se objektů. Jste-li náročnější na kvalitu obrazu, určitě zvažte právě dnes testovanou novinku.

Pozorovací úhly zůstávají velmi dobré, což je u displejů typu ASD (obdoba IPS) standardní. Za vyzdvihnutí stojí fakt, že se televize dobře vyrovnává s odrazy světla, které nejsou nijak výrazné.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • Mini LED podsvícení

Zvuk: hraje slušně

Televize má reproduktory v sestavení 4.2.2 o celkovém výkonu 70 W. Hovoříme tedy na poměry dnešních TV o jednoznačném nadprůměru, zejména v těchto cenových patrech. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Funkce na letošním modelu funguje přeci jen lépe a nestává se, že by došlo k prudkému nárůstu zvuku v neočekávaných chvílích.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: jednoduché a přehledné

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě, především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Samsung QN90B

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem při obnově dat

Chytré a multimediální funkce: zábava především

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Mezi přednosti patří i dostatek aplikací v obchodě, kdy se můžete spolehnout, že se dostanete ke všem streamovacím službám či poskytovatelům internetových televizí, doporučit můžeme například Sledování TV. V tomto ohledu je tak Samsung QN95B plně připraven k tomu, aby vám otevřel dveře k multimediální zábavě.

Líbilo se nám
  • přehledný systém Tizen
  • dostatek aplikací

Zhodnocení: povedený kousek

Samsung přišel již v loňském roce s modely majícími panely Mini LED a letos v jejich vývoji pokračuje. Model QN95B posouvá kvalitu obrazu ještě dále, například lepším kontrastem a celkově velmi dobrým barevným podáním. V kombinaci s kvalitním zvukem a moderními konektory je vhodnou volbou pro ty, kteří často hrají hry na konzolích a hledají patřičně vybavenou televizi.

Samsung QN95B

Povedený je také design, který je svým způsobem takřka unikátní. Cena pak na českém trhu pomalu klesá a aktuálně spadla pod hranici 44 tisíc korun, což je už poměrně zajímavá nabídka za takto vybavenou televizi v 55palcové úhlopříčce.

Foto: Samsung

Klady
  • elegantní vzhled a velmi tenká konstrukce
  • vylepšený One Connect box
  • povedený ovladač na solární nabíjení
  • QLED panel s Mini LED
  • slušný zvuk
  • HDMI 2.1
Zápory
  • externí konektorový box nemusí vyhovovat každému
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze