Sony MHC-V13
test

Sony MHC-V13

Ten, který nesmí chybět na žádné party

Pokud hledáte výkonný zvukový systém stvořený pro bujaré oslavy, neměla by vám uniknout novinka s označením Sony MHC-V13. Jak si tento na první pohled neobyčejný „reproduktor“ se světelnými efekty, vysokým výkonem a režimem karaoke vedl v našem testu?

Zábavě na diskotékách a v barech na nějakou dobu odzvonilo, nic vám však nebrání v tom si takovou diskotéku v menším podání uspořádat u vás doma. A právě k tomuto účelu byl stvořen zvukový systém Sony MHC-V13. Jaké jsou jeho silné a slabé stránky prozradím v této recenzi.

Obsah balení: je ho kus

Balení Sony MHC-V13 odpovídá větším rozměrům zvukového systému, tudíž se připravte na přenos větší krabice o hmotnosti zhruba 9 kilogramů. Uvnitř najdete kromě reproduktoru také dálkový ovladač s tužkovými bateriemi, drátovou anténu k rádiu a také veškeré manuály.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: umí zaujmout

Tělo tvoří tvrzený plast v černém barevném provedení, které oživují modré akcenty a také lesklé plochy. Zvukový systém tak vypadá na jednu stranu vcelku futuristicky, na druhou stranu vám možná bude připomínat z části kdysi velmi oblíbené Hi-Fi věže. Ať tak či onak, počítejte s tím, že celé zařízení váží přibližně 8 kilogramů, což rozhodně není málo. K snadnému přenosu na druhou stranu výtečně poslouží zabudované madlo na horní straně.

Pro vyšší odolnost byla vyztužena také spodní část, takže by neměl reproduktor rozházet ani nějaký tvrdší dopad. Zvýšená odolnost však oficiálně schází, což je škoda. Základní odolnost proti (alespoň slabšímu) dešti by rozhodně přišla vhod.

Nechybí ani vstup pro mikrofon a kytaru.

Na závěr zmíním konektorovou výbavu a ovládací prvky. Na zadní straně je USB-A, výstup pro anténu DAB a vstup pro 3,5mm jack. Horní strana skýtá pohled na nepřeberné množství tlačítek sloužících pro nastavení zvuku a také ovládání, nechybí zde ani vstup pro mikrofon či kytaru. Reproduktor je možné ovládat také skrze dálkový ovladač, který je poměrně malý a má pěkně rozložená tlačítka se snadným zmáčknutím. Z konektorové výbavy bych vytkl pouze chybějící vstup HDMI, například pro připojení k televizoru.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • praktické madlo
  • vyztužená spodní část
Nelíbilo se nám
  • chybí HDMI
  • bez certifikace odolnosti

Konektivita a aplikace: jděte na to chytře

K zprovoznění není vyžadována žádná aplikace, pokud však chcete streamovat hudbu z telefonu, je nutné nainstalovat Music Center. Pokud naopak chcete převzít plnou kontrolu nad světelnými efekty, případně aktivovat režimy DJ a Karaoke, je nutné stáhnout aplikaci Fiestable. V obou případech jsou aplikace dostupné jak pro iOS, tak Android a jsou uživatelsky přívětivé. Spárování tedy zabere pouze pár minut vašeho času.

V aplikaci Music Center je navíc rovněž možné upravit zvukové podání ke spokojenosti každého posluchače. V tomto ohledu se mi také líbí elegantní možnost posouvání se mezi přehrávanými skladbami pootočením telefonu. Pro ty nejnáročnější je pak k dispozici možnost Sony MHC-V13 propojit (skrze Bluetooth) s více smartphony, takže už nemusíte ostatním půjčovat mobil, když chtějí pustit jejich oblíbenou skladbu.

Líbilo se nám
  • povedené aplikace
  • široké možnosti nastavení

Zvuk: poslech jako na koncertě

Sony MHC-V13 dává tušit už svým designem, že se jedná o výkonný hudební systém, který nezkazí žádnou zábavu. Kromě možnosti aktivace světelných efektů, které připomínají opravdovou diskotéku, však zaujme zejména kvalitou zvuku. K té nemám co vytknout, maximální výkon je opravdu nadprůměrný, takže můžete vyplnit i opravdu velké prostory, případně si uspořádat malý venkovní festival. Navíc ani při nejvyšší hlasitosti nedochází k nijak znatelné degradaci kvality.

Sony MHC-V13

Při pohledu na reproduktor zaujme hlavní měnič uprostřed, všimnout si však můžeme také dvojice výškových reproduktorů. Zvukový systém se pyšní rovněž technologií Jet Bass Booster, která vylepšuje podání basů. Ať už jste příznivci jakéhokoliv hudebního žánru, věřím, že budete s kvalitou naprosto spokojeni. Díky možnosti připojení mikrofonu či kytary lze zvukový systém využít jednoduše jako zesilovač. Pokud připojíte kytaru, můžete si vybrat hned ze tří zvukových režimů: Clean, Overdrive či Bass. S funkcí Wireless Party Chain navíc lze teoreticky propojit více reproduktorů dohromady a vytvořit ještě působivější zvukovou kulisu.

Kromě poslechu streamované hudby přes Bluetooth (kde chválím podporu kodeku LDAC) je možné také do systému vložit CD nebo USB flashdisk. Na USB flashdisk můžete rovněž zaznamenávat vaše vlastní koncerty včetně pěveckých výkonů. Dokonce nechybí ani tunery FM a DAB+ pro poslech rádia.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvukové podání
  • vysoká maximální hlasitost
  • možnost připojit mikrofon či kytaru

Zhodnocení

Zvukový systém Sony MHC-V13 se osvědčil jak na klidné chvíle odpočinku, kdy chcete relaxovat a vychutnat si kvalitní zvuk, tak na bujaré oslavy, během nichž jde nejen o kvalitní přednes, ale také o maximální výkon. Kromě možnosti propojení s telefonem přes Bluetooth či jednoduchého ovládání telefonem nechybí ani port pro mikrofon, který ocení milovníci karaoke. Hudebně nadané uživatele v neposlední řadě potěší také možnost do reproduktoru připojit elektrickou kytaru a použít jej jako zesilovač.

Sony MHC-V13

Tomuto chytrému reproduktoru lze vytknout snad jen podle mě zbytečná absence HDMI či zvýšené odolnosti, která by přišla vhod při použití venku. Pokud vás zaujala některá z výše uvedených vlastností a najdete pro Sony MHC-V13 využití, mohu vám jej vřele doporučit.

Klady
  • možnost připojit kytaru či mikrofon
  • světelné efekty
  • povedené aplikace pro karaoke i podrobné nastavení
  • možnost přehrávat zvuk z několika různých zdrojů
  • podpora DAB+
  • praktické madlo
Zápory
  • chybí HDMI
  • bez zvýšené odolnosti
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze