Sony ULT Field 1
test

Sony ULT Field 1

Basový kopanec v kompaktním balení

Sony nedávno uvedlo novou řadu produktů s označením ULT, která se má, zjednodušeně řečeno, vyznačovat skutečně výraznou pohlcující basovou složkou. Kromě sluchátek tvoří většinu produktů bezdrátové reproduktory, kdy testovaný ULT Field 1 představuje vstupenku do světa „ULTimátních“ basů.

Sony ULT Field 1 je nejmenším a zároveň nejlevnějším zástupcem nové řady ULT od Sony. Vzhledem k rozměrům, čtyřem barevným provedením a „velkému“ zvukovému projevu jej ale považovat za favorita celé řady. Jak jsem byl s tímto kompaktním přenosným reproduktorem spokojen?

Technické parametry Sony ULT Field 1

Rozměry 224 × 104 × 101 mm
Hmotnost 650 g
Výdrž baterie až 12 hodin
Barevné provedení černá, bílá, oranžová, zelená
Podporované kodeky SBC, AAC
Konektivita Bluetooth 5.3

Obsah balení: nic neschází

Uvnitř environmentálního balení je kromě samotného (pečlivě zabaleného) reproduktoru rovněž veškeré potřebné příslušenství v podobě USB-C/USB-A kabelu, již nasazeného poutka a také manuálů.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: malý, stylový a ve čtyřech barvách

Sony ULT Field 1 dorazil na test v konzervativním (i když nepochybně praktickém) černém provedení, které je léty osvědčenou klasickou a zároveň barvou, po které sáhne největší množství zákazníků. Sony nicméně u tohoto modelu nabízí také líbivé bílé, oranžové a i aktuálně velmi moderní zelené provedení. Každý by si tak měl snadno přijít na své a spokojeni nepochybně budou i uživatelé, kteří si s sebou berou reproduktor na túry, do nepříznivého počasí a kamkoliv jinam, kde ocení odolnost IP67. Díky ní není problém reproduktor dokonce ani ponořit pod vodu, což zřejmě nikdo úmyslně dělat nebude, ale na zahradní párty u bazénu tato schopnost může přijít vhod.

Výrobce nasadil příjemnou síťovinu, praktickou „tkaničku“ jako poutko a také přehledné ovládací prvky. Mezi nimi najdeme také podsvícené tlačítko ULT, jehož stisknutím lze aktivovat výraznější basovou složku. Sony ULT Field 1 lze používat horizontálně i vertikálně. Pokud si chcete užívat výrazných basů, je každopádně horizontální poloha jistotou, že reproduktor nespadne ani nikam neodcestuje, tedy i tou jedinou správnou volbou.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IP67
  • praktické poutko i snadno nahmatatelná tlačítka

Konektivita: bezproblémová

Pokud vlastníte zařízení s Androidem, můžete se těšit na extrémně snadné spárování díky funkci Fast Pair. Po zapnutí reproduktoru se tak ve vašem telefonu či tabletu objeví nabídka spárování s reproduktorem, kterou stačí potvrdit, a máte hotovo. Není tedy potřeba zadávat žádný PIN nebo čekat, než se reproduktor objeví ve výčtu blízkých Bluetooth zařízení.

Reproduktor lze používat také spolu s aplikací Sony Music Center, která je dostupná jak pro iOS i Android a nabízí několik možností nastavení včetně ekvalizéru či nastavení toho, kdy se má reproduktor automaticky vypnout, viz přiložené screenshoty.

Líbilo se nám
  • rychlé párování díky Fast Pair
  • uživatelsky přívětivá aplikace

Zvuk: malý, ale schopný

Reproduktor ULT Field 1 není žádným velikánem, přesto dokáže nabídnout plný zvuk, který vás bude bavit i během delšího poslechu. Aktivací tlačítka ULT se pak zvýrazní basy (u dalších ULT modelů se tímto tlačítkem mění basové profily), které poslech zpříjemní, neboť reproduktoru basy s vypnutou funkcí ULT popravdě trochu schází. Je samozřejmě otázkou, zda výrobce záměrně potlačil basovost přednesu ve výchozím stavu, aby ULT více vynikl, nebo je aktivace ULT skutečně takovým „gamechangerem“. Během testování jsem na reproduktoru poslouchal různé hudební žánry a nesetkal se s tím, že by něco znělo špatně, ale je jasné, že právě žánry s více basy budou novince slušet nejvíce.

Sony ULT Field 1

Výtku nelze mít ani k hlasitosti, s níž ULT Field 1 bez problémů ozvučí i větší prostory. Sony novinku, potažmo všechny produkty ULT, prezentuje jako zařízení zaměřená na mladé uživatele, kteří chtějí hudbu konzumovat kdekoliv. Já naopak, jako uživatel, který je zřejmě již příliš starý na to, aby pochopil trend procházek po městě s nahlas puštěnou hudbou na telefonu nebo ještě hůře reproduktoru, jsem byl s maximální hlasitostí spokojen a popravdě mi nevadila ani absence jakéhokoliv „blikátka“.

Líbilo se nám
  • výrazné basy
  • vysoká maximální hlasitost

Výdrž: prostor ke zlepšení?

Výdrž reproduktoru na plné nabití výrobce odhaduje celkem na 12 hodin, avšak s aktivovanou funkcí ULT je výdrž přibližně poloviční (s hlasitostí 70 %). Oblastí, kde má Sony ještě co zlepšovat, je rychlost nabíjení, neboť plné nabití ULT Field 1 trvá přibližně 5 hodin. Délka nabíjení a výdrž přehrávání na vyšší hlasitost se zapnutou funkcí ULT je tak prakticky stejná, což může být v některých případech limitující. Pochopitelně je však možné v jednu chvíli přehrávat hudbu a zároveň doplňovat energii.

Nelíbilo se nám
  • rychlost nabíjení

Zhodnocení

Sony ULT Field 1 je v mnoha ohledech povedeným přenosným reproduktorem, který zaujme líbivým vzezřením, vysokou odolností i výrazným „nabasovaným“ zvukem, kterým osloví nejen mladší generaci. Za nevýhodu lze v tuto chvíli považovat snad jen pomalejší nabíjení, které by měl výrobce u příští generace zrychlit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • vysoká odolnost IP67
  • zvuk s výraznou basovou složkou
  • líbivý design a kompaktní rozměry
Zápory
  • pomalejší nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze