Sony XR-55A80J
test

Sony XR-55A80J

Nový systém na osvědčeném OLED panelu

Jedna z prvních novinek od Sony v letošním roce sází na osvědčený konzervativní vzhled a tenkou konstrukci těžící z nasazení OLED panelu. Zásadní novinkou je pro nás nasazení inovovaného operačního systému, který si již neříká Android TV, ale Google TV. Jde o zásadní změnu, nebo před sebou máme jen následovníka osvědčených chytrých televizí Sony?

Sony na český trh posílá novou generaci chytrých televizí, ze které pro vás v redakci již testujeme dva zástupce. V dnešním testu se zaměřme pomyslnou střední třídu – model A80J. Ten dokáže uspokojit náročnější uživatele, kteří kladou důraz na obraz, zvuk i chytré funkce. Díky osvědčenému prostředí od Googlu vám pak televize dává takřka neomezené možnosti, co se týče zábavy. Bude novinka vhodnou volbou v kategorii okolo 50 tisíc korun?

Technické parametry Sony XR-55A80J

Rozměry bez stojanu 122,7 × 71,2 × 5,3 cm
Rozměry se stojanem 122,7 × 73,5 × 33 cm
Hmotnost bez stojanu 17,8 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (139 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 3×10 W
Operační systém Google TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
HDMI 4× (3× boční)
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 52 000 Kč

Konstrukční zpracování: zřetelný rukopis

Tenké rámečky jsou společným jmenovatelem drtivé většiny dnešních televizí a novinka od Sony není výjimkou. Naopak poměrně obtížně se popisuje rukopis Sony, co se designu týká. Na první pohled působí modely Sony jako dobře zpracované a bez všelijakých módních výstřelků. Netřeba dodávat, že to jistě bude početné skupině zájemců vyhovovat.

Sony XR-55A80J
Konstrukce je skutečně velice tenká.

Model A80J bude reprezentativně stát či viset takřka v každém prostoru. Konstrukce je skutečně velice tenká, například samotný panel má tloušťku jen zhruba 6 milimetrů. Na většině zadní strany je však ještě plastový kryt, za kterým jsou další nezbytnosti, a tloušťka televize naroste na zhruba 4 centimetry. I to je však poměrně málo a nijak to nebude vadit, pakliže budete chtít televizi pověsit na zeď. Díky alespoň nějaké tloušťce se pohodlně dostanete ke všem konektorům, které jsou na levém boku.

Sony XR-55A80J

Alternativou k zavěšení je samozřejmě standardní postavení. Sony tentokrát zvolilo dvě nezávislé nožky, které jednoduše zasunete do televize a vlastní hmotnost TV již zajistí, že vše pevně drží na svém místě. Elegantní a rychlé. Navíc není nutné televizi při sestavování ani pokládat na stůl, což je další plus. Na spodní straně televize jsou hned čtyři otvory pro vložení nohou. Proč? V závislosti na velikost stolu můžete dát nohy více ke krajům televize, nebo naopak do středu. Sony A80J tak postavíte skutečně kamkoliv.

Líbilo se nám
  • konzervativní a elegantní vzhled
  • tenké rámečky
  • snadno zacvaknutelné nožky

Konektivita: snadný přístup

Začněme technologií Bluetooth ve verzi 4.2, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast.

Sony XR-55A80J

K dispozici je i zrcadlení pomocí Miracastu. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z produktů Apple. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutný dostatečně výkonný telefon.

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně je dále dvojice USB, třetí je na spodní hraně. Dostalo se i na čtyři HDMI (tři z boční strany, jedno zespodu). U Sony nepřekvapí, že jde o standard HDMI 2.1 a nic vám nebrání připojit herní konzoli PlayStation 5. Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Za vyzdvihnutí stojí dobrá přístupnost bočních konektorů, což bude platit i v momentě, kdy bude televize pověšena na zdi.

Líbilo se nám
  • dostatek dobře umístěných konektorů
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: přehledná klasika

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč svým portfoliem využívá jednotný vzhled, který nenadchne a neurazí. Důležité však je, že se pohodlně drží a je příjemně lehký. Tlačítka jen decentně vystupují nad okolní povrch a pohodlně se tisknou. Kaňkou na kráse je opravdu vysoký počet tlačítek, který dává vzpomenout na doby dávno minulé. Přijde mi poněkud zbytečné, aby zvláštní tlačítko měly všechny populární služby, jako je YouTube, Netflix či Disney+.

Sony XR-55A80J
Líbilo se nám
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: návykový OLED

Sony řadu A80J osadilo tradičně vysoce kvalitním OLED panelem s jemným 4K rozlišením. V našem případě jsme vše mohli sledovat na standardní úhlopříčce 55 palců, tedy zhruba 139 centimetrů. Působivé podání černé, 100Hz technologie či skvělé pozorovací úhly v kombinaci s podporou standardu HDR10 vás dokonale vtáhnou do děje. Obraz působí opravdu velmi dobře a jednoznačně zastíní například QLED panely. Patrné jsou rozdíly, zejména pokud budete sledovat menší světlé objekty na tmavém pozadí. Na OLED displeji neuvidíte žádné opoždění ani „duchy“.

Sony se snaží zaujmout také moderními technologiemi a novinku osadilo funkcí XR OLED Contrast, která učiní barvy mnohem sytějšími. Vhod přichází také Cognitive Processor XR, který má za úkol zaznamenat, odkud televizi sledujete a nastavením obrazu a zacílení zvuku vás více vtáhnout do sledovaného děje. Zde je však nutné říci, že jde spíše o marketingové lákadlo, než že byste reálně takový pocit na svém gauči získali.

V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit. Nejlepších výsledků samozřejmě dosáhnete s kvalitním zdrojem, tedy ideálně 4K filmy či jiným obsahem v tomto rozlišení. Televize si však dobře poradí i s nižším rozlišením, což platí dokonce i o obyčejném SD u pozemního vysílání.

Líbilo se nám
  • špičkový obraz
  • speciální procesor pro lepší barvy a kontrast
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: záleží na něm

Sony zabudovalo reproduktory přímo do displeje, což má v praxi výhodu v tom, že nabudete dojmu zvuku vycházejícího přímo z obrazu. Výrobce nijak nešetřil a připravil dva klasické reproduktory a středový subwoofer. Ten rozhodně chválíme, neboť jeho přičiněním je výsledkem hutný zvuk s důrazem na hloubky. Doplňme, že všechny tři reproduktory mají shodný výkon 10 W.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk
  • subwoofer

Uživatelské prostředí: v hlavní roli Android, nebo Google?

Úvodní nastavení televize s operačním systémem od Googlu je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů na platformě Google TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Bohužel nikde není psáno, že se vám to skutečně napoprvé povede. Může se stát, že televizí preferovaný postup selže a vám nezbyde nic jiného, než provést vše ručně. Netřeba dodávat, že tato chvíle je prvním momentem, kdy na vás televize může a nemusí udělat dobrý dojem. Poměrně mě překvapilo, že se chyba opakuje i letos na nových modelech s přepracovaným systémem.

Základní nastavení (obraz v obraze, vstupy, streamované vysílání například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí systému.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
Nelíbilo se nám
  • občas drobná nespolehlivost systému

Chytré a multimediální funkce: menší změny v roce 2021

Jak jsme naznačili již v předchozí pasáži, Google se letos rozhodl pro drobnou kosmetickou změnu a svůj televizní systém přejmenoval na Google TV. Dříve se jmenoval Android TV. Změn si všimnete ihned po prvním zapnutí, neboť domácí obrazovka je překopaná. Působí modernějším dojmem a po seznámení je vše i přehlednější. V prvních chvílích však budete možná stejně jako já teskně vzpomínát na staré známé prostředí.

Sony XR-55A80J
Inovovaná podoba prostředí Google TV pro rok 2021

Okamžitě si všimnete, že zmizel postranní panel s velkými ikonami, naopak do popředí se dostala nabídka horního řádku, kde jsou záložky Vyhledávání, Domů, Aplikace a Knihovna. Na prvním místě je tedy doporučený obsah, případně obsah, který zrovna hledáte. Domácí obrazovku si můžete zase přizpůsobit, zatímco v Knihovně najdete aplikace, které jste již dříve instalovali. Změny se dotkly především vzhledu a rozestavení hlavního prostředí, tudíž se poměrně brzy zorientujete. Možnosti systému jako takového zůstávají neměnné.

Televize má dostatečný výkon na hraní her, ačkoliv jich v obchodě stále mnoho není. Ty kvalitnější vyžadují ovládání gamepadem, případně jsou samozřejmě placené. Několik zajímavých titulů se však najít dá, a nouzově tak z televize máte „herní konzoli“. Častější stahování aplikací časem může přibrzdit nijak velká interní paměť. 16 GB je však u televizí spíše standardem.

Líbilo se nám
  • inovované prostředí
Nelíbilo se nám
  • 16GB paměť

Zhodnocení: moderním technologiím vstříc

Sony XR-55A80J je moderní chytrá televize se vším všudy. Pokud patříte mezi náročnější uživatele, kterým nevadí dát za novou televizi 50 tisíc korun, určitě s novinkou od Sony neuděláte chybu. Naopak, koupě pro vás bude vstupenkou ke všem výdobytkům moderní techniky. Získáte tenkou a elegantní televizi se skvělým OLED displejen, kvalitním zvukem i všemi potřebnými výstupy, včetně HDMI 2.1.

Sony XR-55A80J

Vše pak krásně zastřešuje nový operační systém Google TV, který vám poskytuje nespočet možností využití vaší nové televize. Pomyslnou brzdou může být jen hardware, který stojí jen na průměrném procesoru a menší RAM. Pokud však nehrajete hry, trápit vás to nemusí.

Foto: Sony

Klady
  • povedený vzhled
  • tenké rámečky
  • kvalitní OLED panel
  • slušný zvuk
  • HDMI 2.1
  • nejnovější systém Google TV
Zápory
  • pouze 16GB interní paměť
  • drobné problémy při úvodním nastavení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze