TCL C645
test

TCL C645

Dostupná, povedená a chytrá
1

Poctivá chytrá televize s operačním systémem Google TV nemusí stát horentní sumy, což dokazuje letošní řada C645 od TCL. V běžných úhlopříčkách ji seženete za cca 15 tisíc korun a přesto se chlubí tenkým designem, velmi solidním obrazem a dobrou výbavou. Je to pravá cesta k vysněné televizi?

V letošním roce si TCL přichystalo mimo jiné řadu C645, kterou by bylo možné označit jako vstupní bránu do světa chytrých televizí. V námi testované 65" variantě se nabízí za příjemných 17 tisíc Kč. Za tuto cenu tak získáte velký a kvalitní obraz, obsáhlou konektivitu a systém Google TV.

Technické parametry TCL C645

Rozměry bez stojanu 122,7 × 71,1 × 5,2 cm
Rozměry se stojanem 122,7 × 76,5 × 29,9 cm
Hmotnost bez stojanu 12 kg
Hmotnost se stojanem ? kg
Úhlopříčka displeje 65 palců (164 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 10 W
Operační systém Google TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth verze 5.0
HDMI 2.1
Ethernet
USB 2× (1× 3.0, 1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 17 999 Kč

Konstrukční zpracování: moderně tenká

Design dnešních televizí je na první pohled vlastně identický. Z čelní strany není mnoho prostoru, kde se realizovat. I tak ale potěší, že i cenově dostupná řada C645 hledí na tenké rámečky po všech stranách a v drobném rozšíření ve spodní části je pouze malé logo výrobce. Tenké rámečky působí moderně a stylově, navíc navnadí nerušivý dojem při sledování obsahu na televizi.

Stabilitu televize zajišťují dvě nožky, které lze umístit do krajů, případně více ke středu televize. Vždy záleží na tom, jak velký máte podstavec. Nechybí ani možnost zavěšení na zeď. Z profilu je televize poměrně tenká s výrazně tlustší částí, kde je elektronika a konektory. Je třeba dodat, že zadní strana je poměrně efektně zakrytována hladkým plastem.

Líbilo se nám
  • moderní vzhled
  • zajímavě řešené nohy

Konektivita: moderní sestava

Příjemným překvapením je konektivita. Na boku jsou hned tři HDMI 2.1, tedy ta nejmodernější. Přenesou 4K obraz při 120 snímcích za vteřinu, novinka se tak skvěle hodí pro herní konzole PlayStation 5 či Xbox Series X. Dále nechybí dvojice USB, přičemž jedno je typu 3.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi, avšak jen se standardy b/g/n. Přesto výrobce uvádí podporu obou pásem 2,4 GHz a 5 GHz. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

TCL C645
Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: ergonomická inovace

Dálkové ovládání TCL letos opět mírně přepracovalo. K modelové řadě C645 je dodáván klasicky vypadající kousek s numerickou částí, což znamená, že je spíše delší a připomíná ovladače z dob minulých. Ve spodní části, kde jsou baterie typu AAA, je ovladač nezvykle rozšířen, což však má pozitivní dopad na pohodlné držení a celkovou ergonomii. Kromě zmíněných tlačítek se zde nachází i klávesy pro rychlý přístup k některým multimediálním službám.

TCL C645
Líbilo se nám
  • pohodlný
Nelíbilo se nám
  • obyčejnější vzhled

Obraz: velmi solidní základ

Na test nám dorazila 65palcová varianta, která se chlubí jemným 4K obrazem, a řadí se tak k levnějším televizím s takto vysokým rozlišením. V této cenové hladině je však nutné vzít v potaz, že je televize vybavena pouze Direct LED podsvícením. Z toho pramení nevýhody při podání tmavého obrazu či velmi světlých bodů na tmavém pozadí. Nejde však o něco, co by vás okamžitě praštilo do očí.

Celkově však obraz hodnotíme kladně, protože barevná podání je věrné, líbivé a působí nenuceně. Vše navíc dokáže TCL C645 zprostředkovat automaticky, není potřeba zdlouhavě procházet nastavení a ladit barvy k ideálu. Oceňujeme i velice dobré pozorovací úhly. Za vypíchnutí stojí také podpora HDR10+, HLG a Dolby Vision. Abychom byli úplní, samotný panel má 60Hz obnovovací frekvenci, což znamená, že například sportovní přenosy nejsou jeho silnou stránkou.

Líbilo se nám
  • 4K rozlišení
  • solidní barevné podání

Zvuk: zázraky čekat nelze

Výkon 2× 15 W nepřekvapí, mezi cenově dostupnými televizemi ale jde o lepší průměr. Výsledek příliš neohromí a je čistě účelový. Lacinější plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Jestli jde však o běžné sledování televizního vysílání, lze zvuk hodnotit jako dostatečný. Využít můžete také již zmíněný výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný zvuk

Uživatelské prostředí: spolehlivý Google

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů s Google TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Tentokrát vše fungovalo zcela spolehlivě, veškerá kooperace televize a telefonu při nastavování probíhala svižně a bez zádrhelů. Jde o návykovou věc, kdy zpravidla stačí se jen jednou přihlásit a základní nastavení se z vašeho účtu přenese do nové televize.

TCL C645

Zmiňme, že se v televizi nachází konkrétně systém Google TV 11, který sází na přehlednou domovskou obrazovku a trošku skryté nastavení. Pakliže však používáte telefon se systémem Android, budete po chvilce jako doma.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení

Chytré a multimediální funkce: cesta k multimédiím je otevřená

Velkou přidanou hodnotou televize je obchod bohatý na aplikace. Samozřejmostí jsou veškeré známé streamovací platformy, jako je Netflix, HBO Max, Voyo, Prima+ či Disney+. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací. Aplikace si můžete naskládat na domácí obrazovka přesně tak, jak vám to vyhovuje. Níže jsou pak náhledy z aplikací, ve kterých jste přihlášeni. Máte tak například přehled, co máte rozkoukáno.

Pokud si na televizi spíše přehráváte vlastní videa, nechybí interní multimediální centrum. V záloze je pak třeba aplikace VLC, která přehraje videa jakéhokoli formátu a kodeku. Při instalaci nových aplikací jste omezeni jen 16GB interní pamětí.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém

Zhodnocení: ideál pro nenáročné

Letošní řada C645 od TCL plní velmi důležitou roli, a to cenově dostupného modelu, který nabízí vše, co méně náročný uživatel potřebuje. Tato řada existuje v několika úhlopříčkách a získáte vždy hodně muziky za málo peněz. Námi testovaná 65" verze se na českém trhu nabízí za zhruba 17 tisíc korun a získáte nejen překvapivě solidní obraz se 4K rozlišením, ale i moderní konektory a dobře fungující systém Google TV.

TCL C645
Doporučujeme - fZone.cz

Foto: TCL

Klady
  • příznivá cena
  • slušný 4K obraz
  • tenké rámečky
  • dobře fungující systém
  • dostatek praktických aplikací
Zápory
  • slabší zvukový projev
Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Moje 2 roky stará TV od Samsungu má také 4 K rozlišení. Stála 10 tisíc. Jen 55 palců, tak to možná bude tím. Navíc má ale AMOLED.

Chtělo by to nějaké srovnání s jinými TV, aby si člověk udělal představu. Zase abych nehanil, tak těch 16 GB na aplikace mi přijde docela dost.

Co za podobnou cenu nabízí Samsung nebo SONY?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze