TCL C935
test

TCL C935

Pro všechny náročné
1

Chytré televize TCL nespadají jen do kategorie těch základních. Důkazem budiž aktuální model C935, který vsadil na povedený vzhled, kvalitní Mini LED panel i překvapivě povedený zvuk od značky Onkyo. Samozřejmostí jsou pestré možnosti pramenící ze systému Google TV. I u dobře vybaveného modelu navíc výrobce dbá na to, aby cena byla maximálně příznivá.

Prémiové televize dokáže nabídnout i TCL, které je jinak obecně známo pro zajímavé a cenově dostupné modely. TCL C935 se snaží přinést to nejlepší, co výrobce dokáže nabídnout, a nutno podotknout, že minimálně papírově se mu to rozhodně daří. Máme zde velký Mini LED panel, kvalitní ozvučení od Onkya s výkonem 60 W či nový systém Google TV. Cena za velkou a dobře vybavenou televizi se přitom pohybuje kolem 36 tisíc korun. Potvrdí se ambice značky proniknout do vyššího segmentu, nebo se TCL cítí lépe v nižších cenových patrech?

Technické parametry TCL C935

Rozměry bez stojanu 167,3 × 101,4 × 7,2 cm
Rozměry se stojanem 144,6 × 104,2 × 30,9 cm
Hmotnost se stojanem 42,7 kg
Úhlopříčka displeje 65 palců (164 cm)
Typ displeje QLED s Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 15 W, 1×30 W
Operační systém Google TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11 ac
Bluetooth verze 5.2
HDMI 2.1
Ethernet
USB 1× (1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 35 999 Kč

Konstrukční zpracování: snaha o prémiový vzhled

Vzhled u nových televizí patrně neřeší každý. Z čelní strany je z drtivé většiny plochy obrazovka a mnoha uživatelům na něm až tolik nezáleží. Pokud však chce výrobce uspět, chtě nechtě musí občas zapracovat na zajímavých detailech. V tomto ohledu stálo TCL spíše na okraji zájmu, ale v případě modelu C935 je vidět snaha. Došlo k vytvoření příjemného vzhledu čelní strany, kdy je pod obrazovkou stříbrný pruh imitující reproduktory, je do něj zasazeno logo výrobce i diody, které signalizují zapnutí televize.

TCL C935

Pochvalu zaslouží i zadní strana, která je dle očekávání plastová, ale zajímavě provedená s důrazem na reproduktory, kde nechybí ani logo Onkyo. Zpracování působí precizně, stejně tak u celé televize.

Poctivě je vyřešen také stojan. TCL se rozhodlo pro jednu masivnější nohu ve středu televize, kdy je samotné zařízení blízko u země. Pakliže byste plánovali dostat pod televizi třeba ještě soundbar, nebude to bohužel možné. Ze zadní strany je podstavec elegantně schován za plastovými díly, které se při sestavování velmi snadno nacvaknou.

Líbilo se nám
  • dobře řešený podstavec
  • příjemný vzhled

Konektivita: skoro moderní sestava

Příjemným překvapením je konektivita. Na těle najdeme hned čtyři HDMI 2.1, tedy ta nejmodernější. Přenesou 4K obraz při 120 snímcích za vteřinu, novinka se tak skvěle hodí pro herní konzole Playstation 5 či Xbox Series X. Dále nechybí dvojice USB, bohužel však obě ve verzi 2.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.2 a Wi-Fi ac. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s telefonem.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast
Nelíbilo se nám
  • pouze USB 2.0

Dálkový ovladač: škoda obyčejnosti

Příjemnou tradicí u vybraných modelů TCL je dodávání dvou dálkových ovladačů v balení. Bohužel ani v jednom případě nelze hovořit o vzhledném produktu. Plastové černé ovladače s velkými tlačítky nijak nepasují k jinak povedenému vzhledu televize. Jednotlivé klávesy jsou gumové a tuhé, stisk tak nepřináší kýžený pocit jistoty. Přímo na ovladači je ještě série tlačítek s rychlým přístupem k multimediálním funkcím, jde například o Netflix, YouTube či Prime Video. Ve výsledku je to velká škoda. Pokud by TCL mělo na něčem zapracovat, je to podoba a zpracování dálkového ovládání, alespoň u dražších modelů.

TCL C635
Dálkový ovladač
Nelíbilo se nám
  • obyčejný vzhled

Obraz: Mini LED na scénu

Na redakční test dorazila 65" varianta QLED panelu se 4K rozlišením a moderním Mini LED podsvícením. Výrobce se chlubí dosažením jasu až 2 000 nitů, což je naprosto skvělá hodnota, díky které je obraz skvěle jasný při tmavých i světlých scénách. TCL navíc přistoupilo k úpravě povrchu LED do té míry, aby minimalizovalo tvorbu nežádoucích halo efektů. Ty vznikají u světlých bodů na tmavém pozadí. Dodejme, že televize skutečně tímto neduhem netrpí, což oceníte jak u temných scén, tak například při hraní her.

Obraz bude vašemu oku skutečně lahodit, navíc lze vše ještě vylepšit změnou nastavení, například na režim Kino, kdy se automaticky sepne HDR a barevné podání je krásně syté. Užijete si také 144Hz obnovovací frekvenci, a to nejen u hraní her či sledování sportovních přenosů.

Televize samozřejmě nabízí dnes obvyklý upscaling, tedy vylepšení obrazu ve chvíli, kdy je původní zdroj horší než 4K rozlišení. Zde mohu říci, že jsem byl spokojen. I z velmi obyčejného SD rozlišení dokáže TCL C935 vykouzlit slušný obraz, kde potěší plynulost i ucházející ostrost. Pakliže však jste nároční a potrpíte si na prokreslené a hluboké detaily, je třeba mít vstupní kvalitu alespoň o řád výše, tedy v HD rozlišení.

Líbilo se nám
  • pokročilé Mini LED podsvícení
  • 144 Hz

Zvuk: potěší každého

Jak jsme naznačili již v úvodu, důraz klade TCL C935 i na opravdu kvalitní zvuk, který vznikl ve spolupráci se značkou Onkyo. Dva reproduktory směřují k divákovi, basový je na zadní straně. Výsledkem je vyvážený a hutný zvuk, který má snahu působit prostorově. I náročnější uživatelé tak budou plně spokojeni a nebudou potřebovat přikupovat soundbar.

Líbilo se nám
  • působivý zvuk

Uživatelské prostředí: přehlednost především

Prostředí se snaží TCL upravit tak, aby bylo vše maximálně přehledné. Vše se samozřejmě odvíjí od nasazení systému Google TV, díky kterému je úvodní nastavení otázkou chvilky, zejména pokud si zvolíte spolupráci se svým telefonem, ve kterém je systém Android. Běžné nastavení je velmi podobnému tomu, které můžete znát z mobilního telefonu. Opět to považujeme spíše za výhodu, neboť se v něm brzy zorientujete.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení

Chytré a multimediální funkce: zábava může začít

V televizi je, jak jsme již řekli, systém Google TV, a to konkrétně ve verzi 11. Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem ve spodní části ovladače. Prostředí je intuitivní, na domácí obrazovku si můžete naskládat nejpoužívanější aplikace, dále jsou zde přehledy ze streamovacích služeb. Pakliže si je platíte, můžete vidět doporučení, co zkouknout, případně nové díly vašich oblíbených sérií. Snadno se lze dostat i k dalším aplikacím, případně do obchodu Play, odkud stahujete aplikace a hry.

TCL C835

Spolehnout se můžete na to, že v obchodě Play najdete aplikace pro všechny u nás dostupné streamovací služby či poskytovatele IPTV. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací. Zábavě se tak meze nekladou a skrze TCL C935 můžete konzumovat přesně to, co byste rádi. Pomyslným limitem pro vás bude skromnější 16GB interní paměť.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • menší paměť

Zhodnocení: správná volba pro náročné

Chytrá televize TCL C935 je veskrze povedeným kouskem, který jednoznačně míří na náročnější zákazníky, kteří současně hledají obecně velkou televizi. Vybírat lze z 65" a 75" úhlopříčky, vždy se dočkáte opravdu kvalitní podívané a snad ještě lepšího zvukové podání. Již jen to by samo o sobě stačilo k tomu, aby si špičkový model obhájil cenu kolem 36 tisíc korun. Navrch přihazuje moderní, ale přesto nijak šílený vzhled, či stabilní podstavec. Povedené je rovněž prostředí bez nějakých zádrhelů. Negativa se hledají opravdu jen obtížně. To největší se vlastně netýká přímo televize, spíše jejího ovládání. Dálkové ovladače totiž dělají modelové řadě C935 spíše ostudu a nezbývá než doufat, že v příštích generacích zapracuje TCL i na nich.

TCL C935
Doporučujeme - fZone.cz

Foto: TCL; Michal Pavlíček, fzone.cz

Klady
  • kvalitní obraz s Mini LED podsvícením
  • opravdu povedený zvukový projev
  • systém Google TV
  • HDMI 2.1
  • zdařilý vzhled
Zápory
  • nemá USB 3.0
  • lacině vypadající ovladače
  • menší interní paměť
Diskuze ke článku
Štěpán Fikeis
Štěpán Fikeis
Překvapila mě ta paměť. Máme nižší model 55C835 a ten má 32 GB i když reálně dostupných bylo po zapnutí cca 26 GB. Má i tenhle vyšší model pořád 100 Mbit LAN? To bych kromě USB 2 také vytknul, alespoň u naší TV. I když reálně v praxi mě vlastně nelimituje ani jedno. Ještě jsem nenarazil na film, kterému by nestačila propustnost USB 2, nebo 100 Mbit LAN. Ať už přehrávám lokálně, nebo online.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze