TCL C935U
test

TCL C935U

Překvapivě dobrý soundbar

Zvuk z televizí se každým rokem zkvalitňuje, avšak náročnější uživatele stejně rozhodně neuspokojí. Zajímat se proto budou minimálně o kvalitní soundbar. Jeden špičkový má v nabídce i TCL. Model C935U láká na 5.1.2kanálový zvuk, bezchybnou konektivitu, zajímavé dálkové ovládání a samozřejmostí je i subwoofer, který lze párovat bezdrátově.

Soundbar TCL C935U by měl být vstupenkou ke kvalitnějšímu zvuku z vaší chytré televize. Láká na povedený vzhled, snadné párování a slibuje i audio, které neurazí. Cena se na českém trhu šplhá k necelým 13 tisícům Kč, což není vyloženě málo. Na druhou stranu bychom měli získat hodně muziky za rozumné peníze.

Technické parametry soundbaru TCL C935U

Rozměry 105 × 6,5 × 12cm
Stavba reproduktoru 5.1.2 (bezdrátový subwoofer)
Bezdrátové připojení televizoru ano
Možnost upevnění na zeď ano
Režimy zvuku Standard, Movie, Music, Sport, Game, Voice
Bluetooth 5.3
Vstupy a výstupy optický vstup a HDMI (ARC/eARC), HDMI, 3,5mm jack, USB
Cena 12 900 Kč

Obsah balení: vse potřebné

Získáte nejen samotný soundbar a subwoofer, ale také cenné příslušenství. Výrobce přibalil propojovací HDMI kabel a také optický kabel. Díky tomu nemusíte vůbec nic řešit a koupě zařízení znamená, že si můžete zapojit vše tak, jak potřebujete. Nechybí ani příslušenství potřebné pro upevnění soundbaru na zeď.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: elegantní klasika

Vzhledově jsou soundbary koncipovány tak, aby byly elegantním doplňkem k televizi, jenže současně nebyly příliš vidět. Dnes testovaný model je proto dle očekávání černý a z čelní a horní strany je tradiční látka, na které však silně ulpívá prach a různé nečistoty. S patřičnou opatrností lze však povrch snadno očistit a navrátit mu původní elegantní vzhled. Zbytek samotného soundbaru je samozřejmě plastový, ze zadní strany jsou pak vstupy a výstupy pro propojení s dalšími zařízeními.

Na čelní straně je displej schovaný za textilní tkaninou. TCL zvolilo velmi nenásilné zobrazení, které je však skvěle čitelné a po chvíli zmizí. Displej pohasne a nijak vás neruší. Ovládání je samozřejmě primárně svěřeno ovladači, ale alternativou je i sestava tlačítka na horní hraně soundbaru. Ta jsou v podstatě klasická, plasticky vytvarovaná dle svých funkcí. Tisknou se snadno a díky zpětné odezvě hned víte, že jste tlačítko správně zmáčknuli.

Líbilo se nám
  • povedený vzhled
Nelíbilo se nám
  • „lapač“ prachu

Konektivita: vše potřebné

Veškeré konektory se nachází ze zadní strany soundbaru. Je zde samozřejmě i vstup pro napájení, který je nezbytný. Dále se dostalo na trojici HDMI, z nichž jedno je opatřeno nápisem ARC, což znamená podporu zpětného audio kanálu (právě tudy se soundbar propojí třeba s televizí). Výčet pak uzavírá optický vstup a také USB. To zde skutečně využijete, neboť dokáže číst audio soubory například z flashdisku. Propojení však může být i celkově bezdrátově, klidně i s televizí, avšak zde jsme již narazili na komplikace, kdy se televize TCL se soundbarem nechtěla spojit.

TCL C935U

TCL C935U se chlubí též podporou Bluetooth 5.3. Velmi snadno tak propojíte soundbar s vaším mobilním telefonem, což je praktické. Párování probíhá bez větších obtíží. Propojení subwooferu záměrně takřka nezmiňujeme, se soundbarem jej totiž nic hmatatelného nepojí. Subwoofer připojíte do napájení a po zapnutí dojde k automatickému bezdrátovému spojení. Pakliže by nedošlo, je na subwooferu, vedle konektoru s napájením, malé tlačítko, kterým párovací mód vynutíte.

Líbilo se nám
  • bohatá nabídka vstupů
  • Bluetooth 5.3

Dálkový ovladač: překvapivý displej

Dálkové ovládání je příjemně malé a designově povedené. Osobně musím říci, že na ovladači pro soundbar si TCL dává záležet více než na ovladačích pro své chytré televize. Na ovladači je minimum tlačítek a ačkoliv je displej i na samotném soundbaru, brzy zjistíte, že je poměrně omezený. Podstatné informace se totiž zobrazují přímo na dálkovém ovladači. V jeho horní části je lesklá plocha, pod kterou je schován malý displej. Může se zde zobrazit buď piktogram/krátký text, například právě zvoleného nastavení ekvalizéru. Jde o zajímavé řešení, byť z praktického hlediska by bylo lepší, aby se vše zobrazilo spíše na soundbaru.

TCL C935U
Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • zajímavý displej

Zvuk: pomocník do každé situace

Výše jsme si řekli, že soundbar lze využít i pro potřeby reprodukce například z mobilního telefonu, ale primárně bude připraven vylepšit zvukový výstup z vaší chytré televize. Z tohoto důvodu bude samozřejmě ve stejném zápřahu jako samotná TV, protože jakmile vyzkoušíte soundbar, bude vám zvuk z televize vždy připadat opravdu nevýrazný.

TCL C935U se chlubí 5.1.2kanálovým zvukem s maximálním výkonem až 780 W. Reproduktory míří nejen dopředu, ale také do stran a nahoru. Zvuk je příjemně hutný a hlavně hlasitý. Pokud máte sousedy, zdaleka se nedostanete k maximální hlasitosti, pokud nechcete záhy slyšet klepání na dveře. Dále velmi záleží na konkrétním nastavení ekvalizéru, některé profily jsou až příliš zaměřené na hloubky. Vhod přijde propojení s aplikací TCL Home, kterou stáhnete do vašeho telefonu a můžete skrze ni soundbar propojit k internetu. Následně lze pak streamovat i hudbu třeba ze Spotify. Skrze zmíněnou aplikaci lze navíc soundbar nastavit přesně dle vaší místnosti.

TCL C935U

Pakliže nejste vyloženě audiofil, který bude hledat spíše audio reciever, budete se zvukem ze soundbaru TCL C935U rozhodně spokojeni. Ať už jde o hlasitost, srozumitelnost výšek či dostatečné hloubky, které umocňuje subwoofer. Rozhodně se hodí podpora Dolby Atmos, DTS-X, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby MAT a DTS HD Master Audio.

Líbilo se nám
  • velmi vysoká kvalita zvuku
  • výkonný subwoofer

Zhodnocení

Zvukový systém TCL C935U lze hodnotit jako veskrze povedený. Takřka nic mu neschází. Propojení je kabelem velice snadné, potěší množství vstupů a obecně možností, odkud lze přijímat zvuk. Nápomocna je i praktická aplikace TCL Home, která případně zastřešuje veškeré chytré produkty ve vaší domácnosti od téže značky.

Zvukově bude soundbar plně postačovat zřejmě všem středně náročným. Srovnávat zvuk s televizí je totiž nemyslitelné, soudnbar je o několik tříd lepší, což se ovšem tak nějak očekává. Perfektní je hlasitost i kvalita zvuku při hudbě či mluveném slovu. Cena TCL C935U je sice nepatrně vyšší, na českém trhu dosahuje téměř 13 tisíc korun, avšak dostanete za své peníze opravdu hodně muziky.

Foto: TCL

Klady
  • líbivý vzhled
  • dálkové ovládání s displejem
  • kvalitní a hlasitá reprodukce
  • bohaté možnosti propojení
Zápory
  • zachytává se na něm prach
  • drobné problémy s Bluetooth
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze