TCL Ray-Danz TS9030
test

TCL Ray-Danz TS9030

Kvalita, kterou si zasloužíte

Moderní televize se sice mnohdy chlubí i poměrně kvalitním zvukem, náročnější uživatelé však spokojeni jistě nebudou. Řešením pro ně mohou být soundbary. Zajímavý najdeme i v portfoliu TCL. Ray-Danz TS9030 nabídne 3.1kanálový zvuk, elegantní vzhled či bezdrátově připojený subwoofer. Navíc jej využijete nejen k televizi, ale třeba i k mobilu.

Soundbar TCL Ray-Danz TS9030 by měl být vstupenkou ke kvalitnějšímu zvuku k vaší chytré televizi. Láká na povedený vzhled, snadné párování a slibuje i zvuk, který neurazí. Cena se na českém trhu šplhá k necelým 10 tisícům Kč, což není vyloženě málo. Na druhou stranu bychom měli získat hodně muziky za rozumné peníze.

Technické parametry soundbaru TCL Ray-Danz TS9030

Rozměry 105 × 5,8 × 11 cm
Stavba reproduktoru 3.1 (bezdrátový subwoofer)
Bezdrátové připojení televizoru ano
Možnost upevnění na zeď ano
Režimy zvuku TV, Music, Movie, Boost
Bluetooth 4.2
Vstupy a výstupy optický vstup a HDMI (ARC/eARC), HDMI, 3,5mm jack, USB
Cena 9 500 Kč

Prodejní balení

Získáte nejen samotný soundbar a subwoofer, ale také cenné příslušenství. Výrobce přibalil propojovací HDMI kabel a také optický kabel. Díky tomu nemusíte vůbec nic řešit a koupě zařízení znamená, že si můžete zapojit vše tak, jak potřebujete. Nechybí ani příslušenství potřebné pro upevnění soundbaru na zeď.

TCL Ray-Danz TS9030

Konstrukční zpracování: elegán a kamarádí s prachem

Na soundbaru toho výrobci často moc nevymyslí, ale TCL se snažilo. Tmavě šedý matný povrch vypadá na první decentně a přitom elegantně. Punc pomyslného luxusu dodává tkanina ve středové části, za kterou je schován například displej, ke kterému se ještě dostaneme, a z boku také reproduktory. K těm míří hluboké prolisy v okrajových částech, kde TCL využilo lesklé plochy. Výsledek není vůbec špatný.

TCL Ray-Danz TS9030
Elegantní vzhled dodává tkanina ve středové části.

Bohužel celý soundbar extrémně přitahuje okolní prach, a to samozřejmě nejvíce na zmíněných lesklých místech, odkud se navíc špatně dostává. Na horní části jsou kromě loga výrobce po pravé straně také ovládací tlačítka. Ta však nejsou běžně vidět a spatříte je až při dotyku, kdy se podsvítí. Umožní přístroj zapnout, regulovat hlasitost či měnit vstupy.

Na čelní straně je displej, jak jsme si řekli, schovaný za textilní tkaninou. TCL zvolilo velmi nenásilné zobrazení formou bílých teček, které je však skvěle čitelné a po chvíli zmizí. Displej pohasne a nijak vás neruší. Jakmile soundbar vypnete, zobrazí se na displeji malá tečka. Stylově vypadá přístroj i z boku, kde nechybí stříbrné linky a logo řady Ray-Danz. Zadní strana může být celá oplastovaná a zakrýt tak vstupy a výstupy, které jsou přítomny na obou stranách zad soundbaru.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
Nelíbilo se nám
  • „lapač“ prachu

Konektivita: vše potřebné

Výše jsme mluvili o oplastované části, pod kterou se skrývají veškeré konektory pro vstupy a výstupy. Je zde samozřejmě i vstup pro napájení, který je nezbytný. Dále se dostalo na dvojici HDMI, z nichž jeden je opatřen nápisem ARC, což znamená podporu zpětného audio kanálu. Dále se dostalo na 3,5mm jack pro analogový AUX vstup, optický vstup a také USB. To zde skutečně využijete, neboť dokáže číst audio soubory například z flashdisku.

Kromě klasických drátových možností se Ray-Danz TS9030 chlubí též podporou Bluetooth 4.2. Velmi snadno tak propojíte soundbar s vaším mobilním telefonem, což je návyková a praktické. Párování probíhá bez větších obtíží. Propojení subwooferu záměrně takřka nezmiňujeme, se soundbarem jej totiž nic hmatatelného nepojí. Subwoofer připojíte do napájení a po zapnutí dojde k automatickému bezdrátovému spojení.

Líbilo se nám
  • bohatá nabídka vstupů
  • Bluetooth

Dálkový ovladač: jednoduchý a účelný

Ačkoliv má soundbar tlačítka i na sobě, nechybí menší dálkové ovládání oblých tvarů, které příjemně padne do každé dlaně. Na ovladači najdete všechna potřebná tlačítka pro veškeré úkony, což je nejen zapnutí či změna hlasitosti, ale také úprava zvukových profilů. Po krátkém čase se na ovladači zorientujete. Malou kaňkou na kráse je ale fakt, že se tlačítka ztuha tisknou. Na druhou stranu, pokud si vše nastavíte dle vašich potřeb, můžete regulaci hlasitosti ovládat i skrze dálkové ovládání na TV.

TCL Ray-Danz TS9030
Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • tužší klávesy

Zvuk: pomocník do každé situace

Výše jsme si řekli, že soundbar lze využít i pro potřeby reprodukce například z mobilního telefonu, ale primárně bude připraven vylepšit zvukový výstup z vaší chytré televize. Z tohoto důvodu bude samozřejmě ve stejném zápřahu jako samotná TV, protože jak jednou okusíte možnosti Ray-Danz, nebudete se chtít na reproduktory přímo v televizi nadále spoléhat.

TCL Ray-Danz TS9030

Ray-Danz se chlubí 3.1kanálovým zvukem s maximálním výkonem až 450 W. Zvukový výstup je příjemně hutný a díky citlivému subwooferu nechybí basová složka, která však není nijak výrazná. Samozřejmě záleží i na konkrétním vstupu, nicméně soundbar umožňuje nejen změnu hudebního profilu, jsou k dispozici čtyři, ale také následné doladění výšek a hloubek v několika krocích. Díky tomu se nestává, že by byly hloubky příliš přebuzené, nebo naopak v některých chvílích byly výšky až nepříjemně výrazné.

TCL Ray-Danz TS9030

Spokojeni budete také s hlasitostí, kdy Ray-Danz ozvučí celý byt, a to do té míry, až to bude nepříjemné i případným sousedům neholdujícím hlasité reprodukci. V tomto ohledu, nejste-li skutečně ti nejnáročnější, vás soundbar plně uspokojí a nemusíte se trápit s větší investicí do dražších zařízení.

Líbilo se nám
  • velmi vysoká kvalita zvuku
  • výkonný subwoofer

Zhodnocení

Soundbar TCL Ray-Danz TS9030 je veskrze příjemným zařízením, které přinese zvukovou radost do vaší domácnosti. Za velkou výhodu považuji naprosté minimum potřebných kabelů k tomu, abyste si užili kvalitní zvuk a přitom nemuseli měnit uspořádání místnosti. Tím spíše, pokud například nebudete vyžadovat/potřebovat připevnění na zeď. K vhodné televizi lze soundbar například jen posadit do prostoru pod ní a subwoofer schovat do rohu místnosti.

TCL Ray-Danz TS9030

Následně si již užíváte volnost při volbě vstupů. Zvuková kvalita je dle očekávání nesrovnatelná s čímkoliv, co nabízí i sebelepší televize. Potěší, že si zvuk můžete poměrně podrobně a přitom jednoduše upravit. Jako praktickou shledávám přítomnost bezdrátové konektivity, kdy si snadno soundbar propojíte s telefonem a není nutné pro poslech hudby zapínat TV. Někomu pak bude jistě vyhovovat i klasické USB, byť dnes lze vše elegantně řešit bez nutnosti cokoliv kamkoliv přesouvat.

TCL Ray-Danz TS9030

Na českém trhu TCL Ray-Danz TS9030 pořídíte za necelých 10 tisíc korun. Nemusí se to zdát jako málo, ale na druhou stranu nejde o obyčejný soundbar, který zvukem nenadchne. Ray-Danz uspokojí i náročnější uživatele, a to nejen vzhledem a možnostmi, ale především reprodukcí.

Foto: TCL

Klady
  • elegantní vzhled
  • bezdrátově řešený subwoofer
  • spousta vstupů
  • Bluetooth
  • snadné ovládání
  • uživatelsky nastavitelné zvukové profily
Zápory
  • soundbar je lapačem prachu
  • tužší tlačítka na dálkovém ovládání
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze