Tesla Smart T2KYD55
test

Tesla Smart T2KYD55

Levně a chytře

Tesla vychrlila na český trh komplexní řešení pro chytrou domácnost a mezi produkty nechybí ani chytré televize o dvou úhlopříčkách. Jedná se o jedny z cenově nejdostupnějších televizí se systémem Android TV. Za přibližně 12 tisíc korun získáte vstupenku do světa multimédií a streamovacích služeb. Samozřejmostí je běžná konektivita či možnost televizi ovládat skrze mobilní telefon.

Televizi Tesla jste možní před dvěma a více dekádami měli doma, tehdy ještě jako velkou, byť již barevnou krabici. Na původní historii nyní chce navázat společnost Tesla od Witty, která má ve své nabídce mnohé chytré produkty do domácnosti a dostalo se také na Smart TV. V nabídce je v podstatě jediný model ve dvou velikostech, přičemž nám se do redakce dostala větší 55palcová varianta. Dnes tedy stále zřejmě vůbec nejoblíbenější rozměr televize. Cena se pohybuje kolem 12 tisíc korun a těšit se můžete na 4K podívanou, konektivitu drátovou i bezdrátovou nebo systém Android TV se všemi vymoženostmi.

Technické parametry Tesla Smart T2KYD55

Rozměry bez stojanu 123× 71 × 6,9 cm
Rozměry se stojanem 123 × 78,4 × 24,5 cm
Hmotnost bez stojanu 12 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (138 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 8 W
Operační systém Android TV 9
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
HDMI 2.0
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 12 000 Kč

Konstrukční zpracování: plastový standard

U cenově dostupnějších chytrých televizí se setkáváme v zásadě s jednotným vzhledem. Je obtížné něco vymyslet a prim hraje cena, nikoliv designové výstřelky. Máme tak co dočinění s běžně tenkým čelním rámečkem v lesklé úpravě. V jeho spodní části je pouze logo výrobce a červená dioda signalizující, že je televize zapojená do sítě.

Podstavec tentokrát tvoří sestava dvou plastových nožiček, které vypadají velmi obyčejně, což podtrhuje výhradně plastové zpracování. Dva páry šroubů však zajistí, že televize stojí spolehlivě. Počítat je nicméně nutné s tím, že potřebujete širokou desku, neboť nožičky mohou být umístěny jen na okrajích spodní hrany TV.

Zadní strana je spíše oblá s vykrojením pro prostor pro konektory. Ty důležité a často používané jsou z boku. Ostatní směřují poměrně nelogicky směrem vzhůru. Například anténní vstup a také pevně připojený elektrický přívod. Míří tak nahoru, aby se následně ohýbal dolů, což působí poněkud zvláštně.

Líbilo se nám
  • klasický vzhled
Nelíbilo se nám
  • nezvykle umístěné konektory

Konektivita: klasická sestava

Na těle televize je klasická sestava konektorů. Z boku najdeme trojici HDMI starší verze 2.0, stejně jako dvě USB 2.0. Dostalo se také na optický výstup a konektor pro sluchátka. Bezdrátově se televize umí připojit k Wi-Fi a také skrze Bluetooth. Samozřejmostí je i vestavěný Chromcast.

Líbilo se nám
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: malý a jednoduchý

V případě dálkového ovladače vsadila Tesla na malé rozměry a minimum tlačítek. Základní ovládání je svěřeno kruhovému ovladači a středové klávese OK. Dále nechybí důležitá klávesa pro hlasové ovládání a rychlý přístup pomocí tlačítek k Netflixu, YouTube, PrimeVideo a obchodu s aplikacemi. Trochu zamrzí, že není dodáván i klasický ovladač s čísly. Přeci jen jde o levnější TV, která bude cílit i na starší publikum, které ocení jednoduchost a přehlednost. Zakončíme ale pozitivně, ovladač je vybaven Bluetooth a lze s ním televizi ovládat i z velkých úhlů, případně využít hlasové povely.

Tesla Smart T2KYD55
Líbilo se nám
  • jednoduchý ovladač
  • technologie Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • starší publikum by ocenilo klasický ovladač

Obraz: pro nenáročné

Společně hledíme na jednu z levnějších televizí s 55palcovou úhlopříčkou, což znamená, že plusem je již nasazení jemného 4K rozlišení. Obraz sám o sobě nevypadá špatně a pokud chcete z televize dostat co nejvíce, rozhodně sledujte co nejkvalitnější zdroj. V tomto ohledu je vhodné 4K, protože upscaling není silnou stránkou Tesly, běžné televizní vysílání v SD kvalitě tak nenadchne.

Tesla Smart T2KYD55

Smířit se musíte rovněž s 50Hz frekvencí, avšak to není něco, co by bylo na místě kritizovat. Totéž lze říci i o tom, že barevné podání nedosahuje nijak oslnivých hodnot, čehož si všimnete zejména u černé, které zcela černá prostě není. Na druhou stranu jde o obvyklý výkon v této cenové hladině a Tesla rozhodně nijak nezklame.

Líbilo se nám
  • 4K panel

Zvuk: základ

Výkon 2× 8 W nepřekvapí. Výsledek příliš neohromí a je čistě účelový. Lacinější plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Jestli jde však o běžné sledování televizního vysílání, lze audio hodnotit jako dostatečné. Využít můžete i výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Tesla Smart T2KYD55
Líbilo se nám
  • výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný zvuk

Uživatelské prostředí: ukrytý Android

Po prvním zapnutí budete možná překvapeni. Tesla sází na vlastní vzhled, který se snaží v podobě 3D kostky a trhaných animací zobrazit úvodní nastavení. Animace nevypadají hezky, ale nastavení je přehledné. Naopak po počátečním nastavení se dostanete na zmatenou hlavní obrazovku, která má do přehlednosti opravdu daleko. Méně zkušeného uživatele dokonale zmate a možná přivede v omyl, že v televizi Android TV vůbec není. Naštěstí se však lze ke všemu doklikat a částečně i přeskládat. Nastavení je pak velmi přehledné, když hlavní část využívá velkých piktogramů.

Hlavní prostředí a nastavení

Nelze se ubránit tomu, že je celé prostředí velmi pomalé a spíše zasekané. Bylo by prospěšnější, kdyby výrobce omezil animace. Aktuálně jsou pocity z prostředí velmi rozporuplné. Lze jej ale ovládat nejen dálkovým ovladačem, ale také skrze váš mobilní telefon pomocí aplikace Tesla Smart.

Líbilo se nám
  • přehledné běžné nastavení
Nelíbilo se nám
  • nepřehledné prostředí

Chytré a multimediální funkce: starší Android

Novinka je bohužel osazena starým systémem Android TV 9.0, což nijak zvlášť nepotěší. Chytrá část je provázána s prostředím, do obchodu Google Play se dostanete z výsuvného bočního menu na pravé straně. Aplikace si pak můžete naskládat do sekce oblíbené.

V obchodě Google Play najdete nejen dostatečné množství základních her, ale také spoustu klientů pro streamovací služby a internetové televize, například Sledování TV. V tomto ohledu vás Tesla rozhodně nezklame a umožní vám přístup k nepřetržitému proudu zábavy a informací. Vždy však musíte pamatovat na to, že interní paměť má jen 8 GB a reálně se do ní vejde 5,5 GB dat. Stačí stáhnout několik aplikací a paměť je plná.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • menší paměť

Zhodnocení: jen pro velmi nenáročné

Tesla s chytrou televizí zamířila do cenově příznivého segmentu, kde láká na možnost užívat si připojení k internetu a chytré funkce, jako je přístup třeba k Netflixu a YouTube. Za 12 tisíc Kč získáte televizi s velkou úhlopříčkou a 4K rozlišením. Cokoliv navíc bylo osekáno na minimum. Nelze to však výrazněji kritizovat, neboť konkurence je v tomto případě ve velmi podobné situaci. 55palcové chytré televize s operačním systémem Android TV se málokdy s cenou dostávají pod hranici 10 tisíc korun.

Tesla Smart T2KYD55

Šance na úspěch tak rozhodně existují a bude záležet, jak uživatelům sedne vzhled či podoba prostředí, kde narozdíl od konkurence v podobě TCL Tesla využívá výraznou nadstavbu.

Foto: Tesla

Klady
  • velká úhlopříčka se 4K rozlišením
  • jednoduchý ovladač s Bluetooth
  • operačním systém Android TV
  • příznivá cena
Zápory
  • velmi malá interní paměť
  • méně přehledné prostředí
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze