UNIQ LYFRO Hydro Go
test

UNIQ LYFRO Hydro Go

Dezinfekce bez chemie

Chtělo by se říci, že za posledních pár měsíců se z každého stal odborník na roušky, respirátory a dezinfekce. A asi jste si již stačili všimnout, že všelijaká chemie není zrovna ekologická. Pokud chcete bezpečnou dezinfekci, která vás navíc finančně nezruinuje, máme nápad: co si ji vyrobit sami? Ale moderně, pochopitelně.

Situace okolo COVID-19 nás, slušně řečeno, vyškolila. Každý má doma zásobu roušek, respirátorů a mnozí také různé dezinfekční prostředky. Když se podíváte na jejich složení, téměř pokaždé naleznete nějaký derivát alkoholu a ten při dlouhodobém používání rozhodně neprospívá našemu zdraví. Chcete změnu, ale nechcete, aby vás bezpečnější způsob dezinfekce finančně zruinoval? Tak se vám možná bude hodit dnešní recenze zajímavého gadgetu UNIQ LYFRO Hydro Go.

UNIQ LYFRO Hydro Go je výrobník dezinfekčního prostředku, který potřebuje pouze špetku soli a čistou vodu.

Za zapůjčení UNIQ LYFRO Hydro Go děkujeme Smarty.cz, kde si můžete výrobník dezinfekce zakoupit.

Technické parametry UNIQ LYFRO Hydro Go

Rozměry 162 × 43 mm
Doba tvorby aerosolu 3 minuty
Výdrž dezinfekce 24 hodin
Doba nabíjení 90 minut
Baterie 300 mAh
Konektor USB-C
Cena cca 1 000 Kč

Obsah balení: dezinfekce s nabíječkou

Obsah balení není nijak zvlášť bohatý, ale naleznete v něm vše potřebné. Základem je nádobka s rozprašovačem UNIQ LYFRO Hydro Go, která je opatřena víčkem, poté malá lžička sloužící jako odměrka, USB-C kabel a také dokumentace.

Konstrukční zpracování: high-tech lahvička

Už pohled na UNIQ LYFRO Hydro Go nám dělá radost. Jde sice o malou lahvičku s výškou 162 mm a průměrem 43 mm, která vypadá jak od parfému, ale výrobce si dal i přes nízkou pořizovací cenu záležet na detailech. Tělo je plastové a průhledné, výjimku tvoří základna, kde je jedno hardwarové tlačítko, LED světlo a také USB-C skryté pod záslepkou. Základna je bílá, v jiné barevné variantě UNIQ LYFRO Hydro Go u nás nezakoupíte.

Tělo je velice bytelné, plasty určitě vydrží i méně šetrné zacházení, případně nějaký ten pád. Jediným rizikovějším místem je plastové víčko, které není nijak speciálně zabezpečené, je tedy nutné jej hlídat.

Objem nádoby je dostatečný.

Pod víčkem je standardní mechanismus rozprašovače, který vytváří aerosol. Objem nádobky činí 70 ml, což se nezdá jako nějaký zázrak, v další části recenze si však vysvětlíme, že je více než dostatečný.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • slušný objem
  • snadné ovládání jedním tlačítkem
  • praktické dobíjení
Nelíbilo se nám
  • víčko můžete ztratit

Jak funguje?

Dvě špetky soli a čistá voda z kohoutku, v tom tkví celé kouzlo. Nevíte ale stále, jak to funguje? Jednoduše. Stačí odšroubovat hrdlo, nalít čistou vodu a poté přidat dvě špetky (nebo odměrky) soli. Poté stačí stisknout tlačítko, které se rozsvítí modře, a začne proces, na jehož konci je elektrolyzovaná voda, která funguje jako přírodní dezinfekce. Navíc, jak je dnes moderní, naprosto ekologická a nezávadná. Při elektrolýze slané vody vznikne roztok kyseliny chlorné HClO a hydroxidu sodného, čili kyseliny a zásady.

UNIQ LYFRO Hydro Go

Elektrolyzovanou vodu nevytvoříte jen tak, že smícháte vodu a sůl, je zapotřebí elektrod, které pustí slabý elektrický proud, o to se stará právě UNIQ LYFRO Hydro Go. Jeden proces zabere necelé 3 minuty, jakmile dioda zhasne, je hotovo. Pro maximální účinek se doporučuje spustit proces dvakrát a takto upravenou vodu spotřebovat do 24 hodin, kdy je roztok nejsilnější. Dle studií dokáže takto upravená voda zahubit 99,9 % škodlivých patogenů, tedy virů a různých mikrobů. Ty při styku s elektrolyzovanou vodou doslova explodují.

Patogeny při kontaktu s elektrolyzovanou vodou doslova explodují.

Tímto způsobem můžete ošetřit nejen ruce (i když by nemělo dojít ke 100% nahrazení klasického umytí rukou mýdlem), ale také povrchy, případně zeleninu a ovoce před přípravou. Elektrolyzovaná voda není zdraví nebezpečná a přestože se nedoporučuje pít, zdraví škodlivá není, oproti konvenčním dezinfekčním prostředkům, ve kterých je mnohdy více chemie než v kdejaké laboratoři.

UNIQ LYFRO Hydro Go

O výrobu elektrolyzované vody se stará nádoba, ve které je baterie s kapacitou 300 mAh. Ta se dobíjí USB-C, což chválíme, nabitá je během 1,5 hodiny. Na plnou baterii zvládne nádoba více než 20krát vyrobit elektrolyzovanou vodu.

Líbilo se nám
  • snadná a vcelku rychlá výroba
  • ekologické řešení
Nelíbilo se nám
  • garantovaný účinek jen po dobu 24 hodin

Zkušenosti: praktická záležitost

Voda, sůl – nebudeme vám nic nalhávat, zpočátku nám celý princip přišel podezřelý. Ovšem studie prokázaly, že elektrolyzovaná voda opravdu funguje. Z praktických zkušeností můžeme rovněž zmínit, že vzhledem k omezené trvanlivosti roztoku je objem nádoby více než dostatečný nejenom na občasnou hygienu rukou, ale také očistu povrchů v domácnosti, případně klik a dalších exponovaných míst. Zde se doporučuje nechat aerosol působit delší dobu, například 10 minut, až poté setřít. Nedoporučuje se aerosol aplikovat na oblečení, protože má bělící účinky.

UNIQ LYFRO Hydro Go

Zvyknout je si nutné také na charakteristickou vůni roztoku. Nám připomíná chlorovanou vodu, nejde tedy o extra voňavou dezinfekci, ovšem zápach se na površích nedrží. Naopak, elektrolyzovaná voda má výhodu v tom, že zápachy pohlcuje. Díky praktické velikosti nádoby si ji můžete vzít doslova kamkoli, v mém případě se stala nepostradatelnou součástí tašky a batohu, s nimiž pravidelně vyrážím ven.

Líbilo se nám
  • na různé povrchy
Nelíbilo se nám
  • vůně nemusí vyhovovat každému

Zhodnocení: eko pomocník

Pokud se chcete zbavit různých chemikálií, je pořízení výrobníku UNIQ LYFRO Hydro Go dobrou volbou. Stačí špetka soli, čistá voda a za 3 minuty máte hotovou dezinfekci, kterou se nemusíte bát použít v kuchyni nebo na ruce. Výrobník můžete pořídit za pár set korun, investice se vám přitom vrátí během pár týdnů. Nákup můžeme směle doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • rychlá výroba dezinfekce
  • stačí špetka soly a čistá voda, netřeba chemie
  • slušná výdrž baterie
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • nabíjení skrze USB-C
Zápory
  • vůně nemusí vyhovovat každému
  • má bělící účinky
  • vydrží maximálně 24 hodin
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze