TP-Link Tapo L920-5
test

TP-Link Tapo L920-5

Budete ho chtít doma
5

Světelné LED pásky mají nesčetně využití. Můžete je nalepit kolem stolu, za televizní stolek či komodu, pod postel, zkrátka kam si zamanete. Pokud máte omezený rozpočet a potřebujete pásek o rozměru 5 metrů, určitě by vás mohl zaujmout Tapo L920-5, na který se dnes podíváme.

V každé chytré domácnosti by se mělo nacházet i chytré osvětlení, které můžete ovládat na dálku smartphonem. Pokud přemýšlíte nad LED světelným páskem, jenž může zastoupit i jedno z hlavních osvětlení, například ve vašem obývacím pokoji, mohl by vás zaujmout pásek Tapo L920-5 od značky TP-Link. Za velmi nízkou cenu nabídne slušnou délku, povedené světlené efekty a snadné ovládání skrze aplikaci Tapo.

Technické parametry TP-Link Tapo L920-5

Délka pásku 5 metrů
Šířka pásku 1 cm
Typ LED RGB+IC
Příkon 20,5 W
Průměrný jas 2 100 mcd
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ano, skrze Homebridge
Wi-Fi ano, 2,4 GHz Wi-Fi
Cena cca 900 Kč

Obsah balení: základ

V menší krabičce najdeme kromě pětimetrového LED pásku namotaného na cívku i ovladač, který je nutné po vybalení z krabice připojit pomocí speciálního konektoru. Dále je v balení uživatelská příručka se základními informacemi, stejně jako napájecí kabel, který je opatřen proprietárním konektorem a ovladačem s Wi-Fi modulem. /p>

TP-Link Tapo L920-5

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukce a zpracování: stačí nalepit

Jak už tomu u LED pásků bývá, jde o poloprůhledný a vcelku flexibilní pásek, který můžete nainstalovat i na hranu, například stolu či komody. Zadní strana je opatřena páskou, kterou stačí strhnout a odhalit lepicí vrstvu. Jakmile pásek nalepíte, drží na svém místě velmi pevně, avšak přelepení je při troše šikovnosti stále ještě možné. Pokud by už nějaká část pásku na podložce nedržela, můžete využít oboustranné lepicí pásky, případně speciálních lepítek, které zakoupíte téměř kdekoli za pár korun.

TP-Link Tapo L920-5

Samotný LED pásek měří 5 metrů, ovšem pokud chcete, můžete jej zkrátit, přímo na těle má symboly nůžek, jež určují, kde je možné jej ustřihnout – avšak pozor, jednou zkrácený pásek už zpět neprodloužíte. Pásek prodloužit nejde, pokud chcete delší, musíte pořídit dva.

Pásek měří 5 metrů.

Samotný LED pásek není vybaven Wi-Fi ani kabelem do sítě, je nutné jej nejdříve připojit k jednotce, ve které se nachází i Wi-Fi modul, toto řešení je pro LED pásky typické. Tato jednotka na sobě má i jedno multifunkční tlačítko, kterým pásek zapnete/vypnete, případně stejným tlačítkem změníte barevný režim. Přímo do této jednotky se připojuje přívodní kabel s kulatým proprietárním konektorem. Vše je snadné, sestavení zvládnete i bez návodu. Jakmile máte spojeno a nalepeno na vhodné místo, stačí chvíli počkat, než se pásek rozsvítí, pak můžete pokračovat v párování.

Líbilo se nám
  • flexibilita pásku
  • snadné nalepení
  • možnost zkrácení
Nelíbilo se nám
  • nelze prodloužit

Párování a aplikace: takto by to mělo vypadat

Produkty TP-Link/Tapo se vyznačují opravdu snadným párováním, podznačka Tapo nabízí stejnojmennou aplikaci, která je dostupná zdarma pro iOS a Android. Jakmile aplikaci nainstalujete, stačí se registrovat a zahájit proces párování.

To je snadné, pásek stačí zapojit do sítě a počkat na jeho rozsvícení. Během chvíle začne pásek svítit a problikávat zeleně/oranžově, čímž se spustí režim párování. V aplikaci stačí vybrat LED pásek z nabídky, připojit se k jeho dočasně vytvořené Wi-Fi síti, následně vybrat vlastní Wi-Fi síť a pásek pojmenovat. K dispozici je pouze 2,4GHz Wi-Fi, 5GHz ne. Během 2 až 3 minut je hotovo a pásek je možné ovládat vzdáleně, tedy i mimo vaši domácí Wi-Fi síť. Není nutné žádné domácí centrum či most, stačí zajistit, aby byl pásek připojen k vaší domácí Wi-Fi síti a můžete jej ovládat prakticky odkudkoli.

Pásek můžete ovládat i skrze multifunkční tlačítko. Pokud jej stisknete dvakrát, přesunete se na další přednastavený režim/barvu, pokud třikrát, vrátíte se na předchozí světelný režim. Podobně jako u sluchátek, kdy stiskem/poklepem měníte skladby. Intuitivní, jednoduché, za to si TP-Link zaslouží pochvalu.

V rámci aplikace můžete vše ovládat o poznání podrobněji. Můžete si vybrat preferovanou barvu svitu, jas, případně přizpůsobit světelné efekty. Pásek totiž nemusí staticky svítit jednou barvou, barvy se mohou prolínat a dotvořit atmosféru, například párty či oslavy. Efekty si můžete v aplikaci podrobně nakonfigurovat, v reálu to funguje tak, že vám aplikace zobrazí celou délku pásku, do které můžete manuálně „vkládat“ zvolené barvy do vybraných segmentů. Celý pásek tak může svítit například červeně, jen uprostřed se bude nacházet kus zelené. Pokud si nechcete hrát s barvami, můžete využít přednastavených efektů jako párty, vířivka, cukroví, Vánoce, strašidelný dům, blesk, oceán a mnohé další.

Tapo si dalo záležet na přednastavených efektech.

Pásek umožňuje synchronizaci se zvukem, k tomu už však potřebuje připojené zařízení skrze Wi-Fi, které skrze mikrofon „chytá“ okolní zvuky a dle toho pulzuje. Aplikace vám umožní nastavit si vlastní rozvrh, pásek se tedy může sám zapnout/vypnout v různou denní dobu dle vašich požadavků.

Krátce se zastavím také u maximálního jasu. Svítivost činí 2 100 mcd, nejde o nejjasnější pásek, který jsme měli v redakci, bez problému však nahradí jedno z hlavních světel v interiéru, svítivost je blízko 1 000 lumenů. LED pásek je typu RGB+IC, to znamená, že na jednom pásku lze zároveň zobrazit více světel, proto je osazen IC čipem. Celkem se na 5 metrů dlouhém pásku nachází 50 segmentů, kde můžete použít jinou barvu, tedy každých 10 cm.

Jak už od nás víte, pásek můžete ovládat nejen skrze aplikaci Tapo, ale i skrze HomeKit, je k tomu však třeba Homebridge. Pokud vás zajímá více, . Pokud chcete pásek s nativní podporou Apple HomeKit, Tapo má v nabídce pásek Tapo L930-5, který vyjde asi na 1 200 Kč.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • přehledná aplikace

Zkušenosti: hodí se všude

Na testování chytrého LED pásku pod hranicí jednoho tisíce korun jsem byl zvědav. A musím uznat, že jsem nečekal, že při této ceně bude schopen nabídnout tolik zajímavých funkcí. Ocenil jsem snadné párování a bezproblémový provoz, to znamená, že se mi za celou dobu nestalo, že by se pásek například odhlásil, případně se odmítal zapnout/vypnout/změnit barevný režim. Reakční doba je navíc extra rychlá, a to jak přes Wi-Fi, tak skrze mobilní data. Za dobu testování jsem si několikrát říkal, že by bylo skvělé, kdyby takto bezproblémově fungovaly všechny pásky, bohužel to není standard, zvláště ne u takto levných kusů.

TP-Link Tapo L920-5

Jakožto správný „bastlíř“ jsem navíc moc rád, že produkty Tapo se velmi snadno integrují do Homebridge, snadno tak z LED pásku za necelou tisícikorunu uděláte pásek s podporou Apple HomeKit, včetně možnosti různých automatizací a komplexního začlenění do ekosystému Apple. Pokud bastlíř nejste, můžete sáhnout po pásku Tapo L930-5.

Líbilo se nám
  • spolehlivost
  • snadné ovládání

Zhodnocení: vyplatí se

Za cenu pod 1 tisíc korun dostanete 5 metrů dlouhý LED pásek, který ovládnete snadno pomocí chytrého telefonu s nainstalovanou aplikací Tapo, ať už jste kdekoli. Díky IC čipu lze pásek rozsvítit různými barvami po celé jeho délce, a to hned v 50 segmentech. Oceňujeme snadné párování i možnost přidat pásek do Apple Domácnosti skrze Homebridge. Nemáte Homebridge? Pak doporučujeme pořídit pásek Tapo L930-5, který vyjde na 1 200 Kč. Osobně nevidím jediný důvod, proč nákup pásku nedoporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • výborný poměr cena/výkon
  • slušná svítivost
  • snadné párování a ovládání
  • přehledná aplikace v češtině
  • možnost synchronizace s hudbou
  • barvu možné nastavit v každém z 50 segmentů
  • lze zkrátit
Zápory
  • nejde prodloužit
Diskuze ke článku
Jaroslav Urban
Jaroslav Urban
pásek s příkonem 20W/5m moc velkou svítivost mít nebude, zajímavá je možnost adresování jednotlivých segmentů.
rumorum
rumorum
Zajímalo by mě proč pásek nejde prodloužit?
Jan Mares
Jan Mares
Může být cca polovina v kuchyni a druhá ve vedlejší místnosti. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze