Truelife AquaFloss Compact C300
test

Truelife AquaFloss Compact C300

Pro dokonalý úsměv

Jak jistě víte, pravidelné návštěvy zubního lékaře a zubní hygienistky nestačí k tomu, abyste měli krásný a zářivý úsměv. Musíte se zkrátka snažit, kromě pravidelného čištění zubů se nabízí i ústní sprchy, které částečně nahradí a podpoří čištění pomocí mezizubních kartáčků či dentálních nití. Jedna taková nám právě dorazila na test. Jmenuje se Truelife AquaFloss Compact C300 a zaujmout by mohla i vás.

Ruku na srdce, není lepší pocit, než odcházet od zubního lékaře/zubní hygienistky s tím, že stav vašeho chrupu nevyžaduje žádný speciální zákrok, například vrtání kazu či odstraňování zubního kamene. Žádná pochvala však není zadarmo, v tomto případě to platí dvojnásob. Pokud si mezi pravidelnými návštěvami zubní hygienistky chcete udržovat zuby v co možná nejlepším stavu, jistě budete přemýšlet nad tím, co dalšího zařadit do vaší každodenní rutiny.

Truelife AquaFloss Compact C300 můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Ústní sprcha dokáže částečně nahradit mezizubní kartáček či mezizubní nit. Dávno jsou pryč doby, kdy byly ústní sprchy nevzhledné krabice, na které jste se nechtěli ani podívat, natož je pak používat. Příkladem za všechny je kompaktní ústní sprcha AquaFloss Compact C300 od Truelife, která vám vykouzlí úsměv na tváři i velmi přívětivou cenou.

Technické parametry Truelife AquaFloss Compact C300

Rozměry a hmotnost 304 × 63 × 68 mm, 239 g
Displej ano, kulatý monochromatický LED displej
Objem nádržky na vodu 300 ml
Výdrž baterie 14 dnů (čistění 2× 2 minuty denně)
Počet režimů 5 (Soft, Medium, Strong, Pulse, DIY)
Časovač 2 minuty
Rozsah tlaku 8 až 110 PSI
Odolnost IPX7
Cena 1 690 Kč

Obsah balení: obal navíc

Balení je bohatší, než asi předpokládáte. Kromě samotné sprchy, která se skládá ze dvou plastových dílů, jež se na sebe jemným pootočením „šroubují“, je v balení i elegantní koženkový vak na přenášení, nabíjecí USB-C–USB-A kabel, šest náhradních trysek s různým typem zakončení (3× Standard, 1× Dental Plaque, 1× Orthodontic, 1× Periodontal), cestovní pouzdro na trysky a detailní návod v češtině. Krabice je poměrně velká a možná zbytečně s lisovaným plastovým „lůžkem“, ovšem my kvitujeme, že nechybí nic důležitého nejen do začátku, ale ani pro používání na dlouhé měsíce po zakoupení.

Líbilo se nám
  • šest trysek v balení
  • koženkové pouzdro na sprchu
  • cestovní pouzdro na trysky
  • USB-C kabel
Nelíbilo se nám
  • zbytečně moc plastů

Proč ústní sprcha?

Než se pustíme do recenze, je třeba si zodpovědět otázku, co přesně ústní sprcha je a pro koho je vhodná. Ústní sprcha je přeurčena pro čištění mezizubních prostor. Ty nejčastěji čistíme zubní nití, profesionálnější je pak používání mezizubních kartáčků. Těch však existuje nepřeberné množství. Když je budete používat bez porady se zubní hygienistkou/zubaře, můžete si i ublížit – příliš velký průměr může způsobit poškození zubní skloviny, případně se může kartáček „zaseknout“, což není zrovna příjemné. Pokud zvolíte příliš malý průměr, zubům sice nijak neublížíte, ale takové čištění je prakticky zbytečné, protože se mezizubní prostory nevyčistí a půjde jen o práci pro práci.

Truelife AquaFloss Compact C300

Pokud máte prostory mezi zuby různě široké, což není nic nezvyklého (osobně používám tři velikosti mezizubních kartáčků), budete zřejmě, stejně jako já, přemýšlet nad alternativou. A právě zubní sprcha je ideální – čistí totiž tlakem vody, který pronikne mezizubním prostorem a veškeré nečistoty vyplaví. Pokud máte rovnátka, může být vhodné dočistit prostory ještě mezizubním kartáčkem, ovšem pro většinu bude sprcha naprosto dostatečná a výrazně pohodlnější.

Konstrukční zpracování: skvěle padne do ruky

Z designu a zpracování jsem jednoduše nadšený. Tělo je kompletně plastové, ale povrch je lehce pogumovaný, takže ani ve vlhkém prostředí nehrozí, že by vám omylem vyklouzla z ruky. Tělo se skládá ze dvou částí, spodní část je nádrž, kterou jemným pohybem odšroubujete (jde o čtvrtzávit) a následně ji napustíte vodou. Nádoba má slušný objem 300 ml. Abyste viděli, kolik vody vám při čištění zbývá, nechybí praktický průhled včetně odměrky. Pokud nechcete vodu nalévat skrze hrdlo, můžete využít i praktický otvor zaslepený krytkou na spodní straně sprchy.

Truelife AquaFloss Compact C300

Nemusíte mít strach, pokud zpočátku trochu vody rozlijete po těle, to je totiž odolné dle IPX7, takže mezizubní prostory můžete čistit klidně i ve sprše, pokud si budete přát. Vrchní část je také opatřena USB-C pro nabíjení, pro zajištění voděodolnosti je port krytý pryžovou krytkou. Nemusíte mít strach, k tělu je krytky přichycena, takže ji neztratíte.

Do ruky padne AquaFloss Compact C300 perfektně.

Vrchní část sprchy je ještě zajímavější, kromě tlačítka ON/OFF a samostatného tlačítka pro změnu čistícího režimu se uprostřed těchto dvou tlačítek nachází i kulatý monochromatický LED displej. Nevadí, že je pouze černobílý, barevný by zbytečně zkracoval výdrž baterie, navíc černobílá hezky koresponduje s barvou těla sprchy. Prostředí displeje je velice jednoduché, graficky vyobrazuje již zmíněný režim čištění a také stav baterie, což je praktické.

Truelife AquaFloss Compact C300

Velikost sprchy je ideální pro dospělé, rozměry totiž činí 304 × 63 × 68 mm, hmotnost prázdné sprchy poté necelých 240 g. Co se týká trysek, zacvaknou se na ústí vrchní části sprchy, chce to trochu síly, aby bylo zajištěno kompletní utěsnění všech komponent. Velkou výhodou je, že díky konstrukci je tryska otočná kolem dokola, při čištění se tak pohybuje tak, jak je potřeba – nemusíte mít obavu, že byste si při čištění mezizubních prostor „ukroutili“ zápěstí. Pro uvolnění trysky slouží malé mechanické tlačítko hned vedle ústí sprchy.

Truelife AquaFloss Compact C300

Truelife se nebojí srovnání, proto i na svých stránkách sprchu AquaFloss Compact C300 srovnává například se sprchou Philips Sonicare Cordless Power Flosser 3000. S tou sdílí podobný design, ale nabídne nádržku větší o 50 ml. Jen dodáme, že design i zpracování se Truelife povedlo, určitě se tak nebudete muset stydět za sprchu „vystavenou“ vedle vašeho oblíbeného kartáčku.

Líbilo se nám
  • praktický a elegantní design
  • odolnost dle IPX7
  • velký objem nádržky
  • pogumované plasty
  • snadné vyjmutí nádoby na vodu
  • praktická otočná tryska
  • nabíjecí konektor pod krytkou
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost
  • velikost limituje používání u dětí

Funkce a výdrž: včetně vlastní konfigurace

Ústní sprcha Truelife AquaFloss Compact C300 disponuje hned 5 režimy čištění, přičemž čištění je zajištěno různou intenzitou (tlakem) vody a vzduchu z ústí trysky, Truelife této metodě čištění přezdívá StreamTrue. Na výběr máte mezi volbami Soft, Medium, Strong, Pulse s technologií PulseTrue pro masáž dásní a DIY, u níž si můžete přizpůsobit nastavení v rozsahu 8 až 110 PSI. Zpočátku bude určitě vhodné začít s režimy Soft a Medium, režim Strong se hodí jen ve výjimečných případech, navíc je nevhodný pro ty, kteří trpí na problémy s dásněmi, případně s diagnostikovanou paradentózou. V režimu Strong je síla trysek taková, že by mohlo při neopatrném zacházení dojít i k mírnému odchlípnutí dásně, i když (ve většině případů) samozřejmě jen dočasnému.

Čistící režimy

Přepínání režimů je jednoduché, stačí mačkat tlačítko pod displejem, dokud nenajdete správný režim. Truelife AquaFloss Compact C300 chválíme za to, že po spuštění si pamatuje naposledy zvolený režim, nemusíte mít tedy strach, že byste po čištění s režimem Soft náhle přešli do režimu Strong.

Truelife AquaFloss Compact C300

V balení je pro vaše potřeby připraveno hned 6 trysek, konkrétně 3× standardní s tlustším vyústěním, 1× Dental Plaque slouží k efektivnějšímu odstraňování usazeného plaku okolo implantátů, korunek a můstků, 1× Orthodontic pro uživatele rovnátek (s menším kartáčkem) a 1× Periodontal pro čištění parodontálních kapes pomocí gumové špičky pro přesné zacílení. Výběru vhodné trysky by v ideálním případu měla předcházet porada s vaším zubařem, ale standardní tryskou v kombinaci s režimem Soft/Medium určitě nic nepokazíte ani bez porady. Dodáme, že 4 další trysky koupíte za zhruba 200 Kč.

Abyste sprchou nečistili příliš dlouho, je vybavena časovačem, po dvou minutách se automaticky vypne. Pokud budete čistit dvě minuty denně dvakrát, tedy ráno a večer, sprcha vydrží na jedno nabití 14 dnů, nabití potom zabere zhruba 2 hodiny v závislosti na použitém adaptéru.

Líbilo se nám
  • nastavitelný rozsah tlaku
  • 5 režimů
  • několik trysek v balení
  • časovač

Používání a zkušenosti: chce to cvik

A jak vlastně správně čistit? Ne, ústní sprcha není klasická sprcha, takže namísto „oplachování“ zubů z dálky je třeba trochu důslednosti. Ideální je vložit ústí trysky přímo do prostoru mezi dvěma sousedními zuby, kde trysku vteřinu až dvě necháte a tlak vody se postará o vyčištění. Zpočátku tedy budete častěji sprchu zastavovat a znovu spouštět, než se propracujete k plynulému přejíždění mezizubních prostor, což je optimální stav.

Pozor byste si měli dát i na to, kdy sprchu zapínáte. Sprcha není kartáček, takže ji zapínáme teprve až v momentě, kdy je uvnitř ústní dutiny, ideálně uprostřed prvního mezizubního prostoru. V opačném případě si můžete dopřát nechtěnou sprchu obličeje, což není moc příjemné. Stejně tak, pokud se čištění rozhodnete ukončit před časovým limitem, nejdříve sprchu vypnete a až následně vyndáte z úst. Ústní sprchou rovněž nikdy nemíříme do krku. Proč? Na to asi ani nemusíme odpovídat....

Líbilo se nám
  • snadná manipulace

Zhodnocení: skvělý pomocník

Ústní sprcha Truelife AquaFloss Compact C300 není jen tak nějaký gadget nebo dekorace vaší koupelny, jde o pomocníka, který s vámi bude držet krok při cestě za zdravým úsměvem. Osobně oceňuji praktický a elegantní design, dostatečně velkou nádržku na vodu a hned několik režimů, včetně několika trysek v základním balení. Ty jsou vhodné pro všechny případy, tedy jak pro ty, kteří nosí rovnátka, tak pro ty, které trpí zdravotními problémy spojenámi se zuby a dásněmi. Ovládání je maximálně jednoduché a čím dříve se naučíte s ústní sprchou zacházet, tím dříve se budete moci zbavit mezizubních kartáčků, které většina z nás používá nesprávně. Skvělou zprávou na závěr je cena, která se pohybuje okolo 1 700 Kč.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • praktický design
  • kvalitní zpracování
  • velikost nádržky na vodu
  • USB-C
  • několik režimů, včetně DIY
  • praktické cestovní pouzdro
  • hned 6 trysek v základním balení
  • informační LED displej
  • opravdu snadné ovládání
Zápory
  • displej by mohl zobrazovat i čas
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze