V čem vyniká odolný materiál D3O, který používá (nejen) značka PanzerGlass?

V čem vyniká odolný materiál D3O, který používá (nejen) značka PanzerGlass?
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • D3O se v surovém stavu chová jako kapalina
  • Při nárazu se materiál smrští a funguje jako airbag
  • Používá se nejen pro ochranu elektroniky, ale také lidského zdraví

Jak jistě už ze severu mobilenet.cz víte, poslední generace ochranného příslušenství PanzerGlass využívá materiál D3O. Nejde o žádnou marketingovou zkratku, která postrádá reálný smysl, právě naopak. Čím dražší smartphone si pořídíme, tím více se většinou snažíme chránit jeho displej, ale i samotnou konstrukci, protože opravy jednotlivých dílů mohou stát více, než třeba zcela nový smartphone nižší střední třídy.

Aby se opravám předešlo a vaše peněženka byla ochráněna, snaží se PanzerGlass přinášet nové a nové způsoby ochrany, po špičkových sklech (nejen) s odolností Platinum Strength nám tak nabídl ochranné kryty s certifikací D3O.

D3O jako záruka kvality

D3O je materiál, za kterým stojí britská společnost D3O Lab, která se přímo specializuje na technologie ochrany proti nárazům, přičemž firma samotná byla založena již v roce 1999. Patentovaný materiál D3O má být zárukou ochrany všeho důležitého, není využíván jen společností PanzerGlass, ale i mnoha věhlasnými značkami po celém světě, a to v různých segmentech. Je součástí například moderních chráničů páteře, ramen, nebo třeba kolen pro motocyklisty i lyžaře, ale je rovněž součástí helem ozbrojených sil USA. Materiál jako takový se v surovém stavu chová jako kapalina, kde molekuly materiálu volně „protékají“, díky čemuž je měkký a pružný. Právě díky tomu se skvěle hodí i na ochranné obaly pro moderní smartphony.

Testovací sada D3O

Jakmile dojde k nárazu, materiál se smrští a funguje jako airbag, náraz se totiž rozprostře a chráněné zařízení, v tomto případě smartphone, přežije náraz bez poškození, typicky bez prasknutí displeje při pádu na hranu či roh zařízení.

PanzerGlass je první značkou, která inovativní materiál D3O využila v krytech pro mobilní zařízení. V samotných krytech se nachází v jeho rámečcích a zajišťuje, že kryt dokonale odpruží i ty nejdrsnější pády na beton nebo kámen. Materiál (standardně v oranžové barvě) byl navíc přizpůsoben barvám rámečku krytů, tedy černé a průhledné.

Materiál D3O je standardně oranžový, kryty však mohou mít libovolnou barvu – oranžové je zde pouze logo

My jsme na test dostali i speciální D3O sadu, díky které jsme si mohli vyzkoušet, jak materiál funguje v praxi. V balení byla ocelová kulička a kladívko, těmito nástroji jsme si mohli vyzkoušet, jak se materiál chová při nárazu a jak je pohlcuje. Ano, šlo o zábavu na dlouhé minuty, díky této sadě si můžete udělat obrázek během chvilky, protože marketingové sdělení snese ledacos, ovšem reálná ukázka je reálná ukázka.

Právě díky nasazení D3O může PanzerGlass u svých krytů nabídnout opravdu špičkovou odolnost, TPU rámeček krytů využívá zhruba 44 % materiálu D3O Bio a jen díky tomu může PanzerGlass nabídnout odolnost vůči pádu až z výšky 4,8 metru, splňuje tedy čtyřnásobně certifikaci Military Standard. Kryty jsou k dispozici jak pro iPhony, tak také Samsungy, D3O se nachází i v krytech pro hodinky Apple Watch.