Během prvního čtvrtletí se zvýšil počet obyvatel Česka o více jak 23 tisíc

Během prvního čtvrtletí se zvýšil počet obyvatel Česka o více jak 23 tisíc
Fotografie: unsplash.com
  • Obyvatel Česka je nyní 10,85 milionů
  • Přírůstek zajistila zahraniční migrace především z Ukrajiny
  • Během prvního čtvrtletí letošního roku se ze zahraničí přistěhovalo 41,3 tisíce osob

Počet obyvatel České republiky se v průběhu prvního čtvrtletí roku zvýšil o 23,1 tisíc na 10,85 milionů. Přírůstek zajistila zahraniční migrace. Jde především o obyvatele z Ukrajiny, zejména pak o lidi s udělenou dočasnou ochranou týkající se válečného konfliktu. Počet živě narozených dětí, zemřelých obyvatel i sňatků se meziročně snížil. Přirozenou obměnou ubylo 8 242 lidí.


„Během prvního čtvrtletí letošního roku se do České republiky ze zahraničí přistěhovalo celkem 41,3 tisíc osob. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022, kdy k nám přišla téměř 150tisícová migrační vlna z Ukrajiny, to byl sice počet pouze čtvrtinový, oproti předchozím letům ale zůstal počet přistěhovalých vysoký,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky. Tři čtvrtiny přistěhovalých bylo občany Ukrajiny, druzí nejpočetnější Slováci představovali pouze 4 % imigrantů. Vystěhovalých do zahraniční bylo evidováno 10 tisíc.

Meziroční pokles porodnosti, který započal na počátku roku 2022, pokračoval i v letošním roce. Během ledna až března se živě narodilo 22 tisíc dětí, meziročně o 2,7 tisíce (o 11 %) méně. Z pohledu pořadí dítěte se relativně nejméně snížil počet prvorozených, 49,2 % dětí se narodilo mimo manželství. Počet zemřelých dosáhl 30,3 tisíc a byl o 1,9 tisíce nižší než v 1. čtvrtletí roku 2021, ale srovnatelný se stejným obdobím roku 2020 či 2019. Z pohledu kalendářních měsíců bylo úmrtí nejvíce v lednu (11,4 tisíc).

Do manželství vstoupilo během ledna až března 3,5 tisíc párů snoubenců, o tisíc méně než o rok dříve. Loňský úhrn za první čtvrtletí však navýšily atraktivní únorové termíny, jako bylo například datum 22. 2. 2022.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze