RS virus je v Česku na vzestupu

RS virus je v Česku na vzestupu
Fotografie: unsplash.com
  • RS virus je respirační onemocnění, které se v Česku vyskytuje každý rok v tomto období
  • Nejvíce případů RS viru je v Karlovarském, Jihomoravském a Pardubickém kraji
  • Nejvíce postihuje malé děti a seniory
  • Je potřeba dbát na protiepidemická opatření, jako je mytí rukou, rozestupy, větrání a v případě nemoci být doma

V posledních dnech po celé České republice přibývají případy respiračních onemocnění. Ministerstvo zdravotnictví situaci sleduje. V rámci centrálního řídícího týmu sleduje také situaci na JIP, kde neeviduje nic nestandardního. Mírné výkyvy jsou mezi kraji – Karlovarský, Jihomoravský a Pardubický, kde je incidence mírně vyšší než v ostatních krajích České republiky. V koordinaci zůstávají všechny orgány ochrany veřejného zdraví (krajské hygienické stanice) v regionální úrovni epidemiologickou situaci sledují.

V současné době v rámci četného výskytu RS virů je třeba říci, že se jedná o běžnou respirační infekci, která je zde periodicky každý rok a v tomto ročním období není ničím neobvyklým. Je závažná zejména pro malé děti a seniory. Dle hlášení všech krajských hygien se nejedná v žádném kraji o stav, který by bylo možné označit za epidemii. Doporučení jsou samozřejmě v rovině osobní zodpovědnosti a opatření. Dle indikátorů z celé Evropy se v rámci RS virů nacházíme zřejmě na vrcholu. Ministerstvo zdravotnictví apeluje na respektování protiepidemických opatření – větrat, mýt si ruce, rozestupy, vyhýbat se přeplněným veřejným prostorům a jsem-li nemocný zůstanu doma.


RSV – respirační syncytiální virus je RNA virus mající sezónní charakter výskytu (každoročně konec podzimu a zima). Do 2 let věku onemocní prakticky všechny děti. Projevuje se rýmou a běžnými příznaky nachlazení, kašlem, teplota není výrazná. Může způsobit i zánět dolních cest dýchacích, plic, středního ucha nebo vedlejších nosních dutin. U kojenců s RSV infekcí se často vyskytují potíže s krmením (i kojením) způsobené ucpaným nosem a zvýšenou zátěží při dýchání, což může vést k dehydrataci a letargii a k nutnosti hospitalizace. Přesto má většina infekcí RSV mírný průběh.

Přenáší se kapénkami – cestou vstupu je respirační trakt, přímým kontaktem, např. polibek osoby s RSV infekcí a prostřednictvím kontaminovaných předmětů, například z kliky u dveří a následného dotyku tváře bez předchozího umytí rukou nebo hraček u dětí atp. Období nakažlivosti: 3 až 8 dní, člověk je nakažlivý 1 až 2 dny před začátkem příznaků, malé děti a lidé s porušenou imunitou mohou virus šířit i po odeznění příznaků onemocnění až 4 týdny. RSV přežívá na předmětech (hračky, kapesníky, lůžkoviny atd.) mnoho hodin. Kratší dobu, cca 25 minut, přežívá na kontaminovaných rukách.

V tomto ročním období jsou infekce RSV obvyklé, a to v celé Evropě. Nicméně letos je aktivita RSV vyšší a začala dříve než v sezónách před onemocněním COVID-19. V Česku v rámci (non sentinelové) surveillance (obecným monitoringem) bylo za 49. kalendářní týden ve spolupracujících laboratořích vyšetřeno 589 vzorků, RSV byl detekován v 33 případech, což je hodnoceno jako významný výskyt. Cirkulace viru v populaci je sledována národní referenční laboratoří Státního zdravotního ústavu. Obecně je možné konstatovat, že se blížíme k vrcholu RSV aktivity – s nárůstem chřipkové aktivity obvykle aktivita RSV začíná postupně slábnout.

Co se týče zdravotních dopadů, tak infekce RSV obecně způsobuje mírné onemocnění, ale závažnost klinických projevů se značně liší dle věku a zdravotního stavu. Osoby nejvíce postižené závažným onemocněním způsobeným RSV jsou děti mladší pěti let (zejména pak kojenci mladší šesti měsíců), osoby starší 65 let a osoby se specifickými nemocemi. V současné době neexistuje vakcína proti této nemoci. V boji proti nemoci jsou pacientům podávány léky na horečku, kašel apod.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze