ČEZ výrazně navýšil výrobu ve vodních elektrárnách a chystá solární parky

1
ČEZ výrazně navýšil výrobu ve vodních elektrárnách a chystá solární parky
Fotografie: ČEZ
  • Díky produkci vodních zdrojů se nemuselo spálit 528 tisíc tun uhlí a vypustit do ovzduší 495 tisíc tun CO2
  • Právě takové dopady by si vyžádala výroba stejného množství energie v klasických elektrárnách
  • Pokračují i modernizace a zvyšování účinnosti vodních elektráren, které pomáhají šetřit vodu
  • V příštích letech ČEZ připravuje solární parky o výkonu tisíců MW

Vodní elektrárny ČEZ za prvních šest měsíců loňského roku vyprodukovaly 406 GWh ekologické elektřiny. Ekologické výrobě elektřiny z vody letos nahrávaly také příznivé přírodní podmínky, první pololetí bylo srážkově nad dlouhodobým průměrem. Všechny tyto bezemisní zdroje spolehlivě fungují také díky kvalitní údržbě, včasné detekci závad a špičkové předpovědi počasí.


Vedle zvyšování efektivity výroby ve stávajících bezemisních elektrárnách chceme v příštích letech postavit nové obnovitelné zdroje o celkovém výkonu 6 GW, a přispět tak k plnění klimatických cílů České republiky. Prim budou hrát solární parky v průmyslových areálech nebo na rekultivacích, které přispějí k nahrazení končících uhelných elektráren. Fotovoltaické panely jsou dnes více než dvakrát levnější a téměř dvojnásobně efektivnější než před deseti lety. Pokračujeme také ve zvyšování účinnosti a ekologizaci vodních elektráren,“ říká Jan Kalina, člen představenstva ČEZ a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika.

Top 10 vodních elektráren ČEZ

Elektrárna Výroba v 1. pololetí 2021 [MWh]
Orlík (velká vodní) 170 077
Slapy (velká vodní) 150 952
Lipno I (velká vodní) 60 726
Střekov (velká vodní) 54 628
Štěchovice I (velká vodní) 44 698
Kamýk (velká vodní) 35 143
Vrané n/Vlt. (velká vodní) 32 145
Vydra (malá vodní) 17 268
Hněvkovice (malá vodní) 11 784
Práčov (malá vodní) 8 918

Cíle stanovené v nové strategii bezemisní budoucnosti už ČEZ začal plnit. První velká solární elektrárna vznikla ve vnějším areálu jaderné elektrárny Dukovany na speciálně upravených střechách nových parkovacích stání. Díky oboustranným panelům zužitkuje i sluneční světlo odrážející se od zaparkovaných vozů. Dosud největší český fotovoltaický zdroj tohoto typu díky svému výkonu 820 kWp pokryje roční spotřebu téměř tří stovek domácností.

Vedle aktivit v solární energetice jsou modernizovány a ekologizovány provozy vodních elektráren. Díky omlazovací kúře, která si dosud vyžádala více než 3 miliardy korun, ČEZ navýšil účinnost vybraných soustrojí elektráren až o cca 5 %. Téměř nové hydrocentrály dokážou vyrobit stejné množství elektřiny z menšího objemu stále cennější vody.

Věděli jste, že

  • v uplynulých 15 letech prošlo komplexní modernizací 38 soustrojí 22 vodních elektráren ČEZ? Celkový výkon modernizovaných soustrojí činí 1425 MW, tj. zhruba ¾ výkonu jaderné elektrárny Dukovany.
  • modernizace provozu obou soustrojí elektrárny na jihočeském moři – Lipně – v letech 2012 až 2017 zajistila navýšení účinnosti o cca 4 % a zvýšení roční výroby až o 8 milionů kWh elektřiny? Lipno tak dá elektřinu dalším dvěma tisícovkám jihočeských domácností.
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Hodně pršelo... Ale co když klimatologům příští rok to strašení tisíciletým suchem vyplní, to bude sešup výroby z vodních zdrojů a procent z OZE 🤔

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze