Fascinuje vás vesmír? Tyto dokumenty na Netflixu musíte vidět

Fascinuje vás vesmír? Tyto dokumenty na Netflixu musíte vidět
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Na Netlfixu si můžete pustit dokument o výstavbě a vypuštění teleskopu Jamese Webba
  • V nabídce je také tragický let raketoplánu Challenger
  • A můžete se podívat, jak probíhal poslední let programu Apollo

Vesmír je dodnes záhadou. Ať už si pokládáte otázku, zda jsme ve vesmíru sami, nebo vás zajímají vesmírné lety do vesmíru, Netflix má v nabídce poutavé dokumenty, které vám vesmír i cesty do něj přiblíží. Vybrali jsme pro vás ty, které rozhodně stojí za zhlédnutí.

Nepoznané: Kosmický stroj času

Dokumentární film vás provede výstavbou zatím nejlepšího a největšího teleskopu – Teleskopu Jamese Webba. Dalekohled, který vyletěl 25. prosince 2021 do Lagrangeova bodu 2 a uletěl tak 1,5 milionu kilometrů, aby mohl pozorovat ty nejvzdálenější galaxie, které vznikly po velkém třesku. Dozvíte se, jaké potíže teleskop provázely, co všechno museli inženýři vymyslet, aby veškeré přístroje fungovaly a jak byl vyřešen problém toho, že je teleskop větší než kapotáž rakety. Pokus byl totiž pouze jeden – po vypuštění již nebylo cesty zpět.

Návrat do vesmíru

Elon Musk založil společnost SpaceX, aby vyvinul raketu, která dostane astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) z americké půdy. NASA skončila s lety v roce 2011, kdy byly ukončeny starty raketoplánů a astronauti se na ISS dostávali za pomoci ruské rakety Sojuz. V dokumentu uvidíte, jaké byly první pokusy rakety Falcon, jenž ve svých začátcích po startech vybuchovala. Postupně se ale její funkčnost vylepšovala, až byla schopna dosáhnout oběžné dráhy. Uvidíte i první letový test s posádkou, která se v kapsli Dragon poprvé připojila k vesmírné stanici.

Apollo 17: The Untold Story of the Last Men on the Moon

Apollo 17: The Untold Story of the Last Men on the Moon

Z programu Apollo si nejspíše vybavíte mise Apollo 11 a 13. První zmíněná dostala první lidi na Měsíci a ta druhá ukázala, že i přes potíže se dá dostat zpět na Zemi bez toho, aniž by někdo zemřel. Mise Apollo 17 byla tou poslední, která dostala astronauty na naši přirozenou družici. Eugene Cernan, Harrison Schmitt a Ronald Evans byli posledními astronauty, kteří se k Měsíci vydali. Uvidíte tak jejich cestu, která znamenala několik vesmírných procházek, ježdění v lunárním roveru, i nasbírání více jak 100 kg měsíčního regolitu. Lunární modul přistál na Měsíci 11. prosince 1972 a velitel Eugene Cernana, který má československý původ, se stal posledním člověkem, který se dotkl Měsíce.

Challenger: Poslední let

Raketoplány NASA létaly po obloze několik desetiletí. Za tu dobu se staly dvě tragické nehody. Tou první byl výbuch raketoplánu Challenger, který se 28. ledna 1986 vydal na oběžnou dráhu se sedmičlennou posádkou. Ještě před startem však vznikla otázka, zda není na start zima. Nakonec hlasování rozhodlo o startu. Raketa však letěla necelých 73 vteřin, než vybuchla. Následovaly měsíce vyšetřování, které hledaly přesný důvod výbuchu rakety. Co se stalo vteřinu po vteřině a jaké příčiny vedly ke smrti sedmi astronautů, se dozvíte ve čtyřdílném dokumentu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze