Jak by hrál Kurt Cobain, kdyby nezemřel? Prozradí to umělá inteligence

Jak by hrál Kurt Cobain, kdyby nezemřel? Prozradí to umělá inteligence
Fotografie: Sam Moqadam, unsplash.com
  • Na základě analýzy předchozích skladeb vznikla nová
  • Výsledek zní velice přesvědčivě
  • Iniciativa se tak snaží poukázat na psychické problémy nebo závislosti

V epizodě sci-fi seriálu Černé zrcadlo s názvem Přijdu hned z roku 2013 se žena rozhodne oživit svého tragicky zesnulého druha. Jeho tělesnou stránku zastoupí pokročilý robot, zatímco o chování se stará umělá inteligence, která napodobuje jeho chování podle záznamů ze sociálních sítí, pořízených videí a dalších materiálů. Netrvalo to ani dekádu a tato předpověď se zaplnila. Hranici mezi dvěma světy takto překročil Kurt Cobain.

Zatímco na jeho živý koncert si prozatím nezajdeme, můžeme si poslechnout, jak by zněla hudba, kterou by složil, kdyby žil. Jeho poslední skladba se jmenuje Drowned in the Sun, ale stojí za ní iniciativa Lost Tapes of the 27 Club. Ta se snaží poukázat na psychické problémy nebo závislosti, které nezřídka kdy vedou k předčasnému odchodu ze života. Nejvíce je to vidět právě na skupině umělců známých jako The 27 Club, kteří tragicky zahynuli právě před svými sedmadvacátými narozeninami. Vedle zmiňovaného Cobaina sem patří Jimi Hendrix, Jim Morrison a Amy Winehouse.

Působivé je však pozadí vzniku skladby. Stojí za ní totiž umělá inteligence Google Magenta. Ta analyzovala nahrávky kapely a všechny pro ní typické prvky, které se pak snažila napodobit. O doladění se sice musel postarat živý producent a za vokály stojí živý zpěvák z nirvánového revivalu, ale i tak je výsledek velice přesvědčivý.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze