Jaké triky lze provádět na kolečkových bruslích a skateboardech? Přehled možností

Jaké triky lze provádět na kolečkových bruslích a skateboardech? Přehled možností
Fotografie: pixabay.com

Období jara už klepe na dveře. Sportovní nadšenci mohou vyrazit na projížďku na kolečkových bruslích či skateboardech. Mnoho tras v České republice je již přizpůsobeno jízdě na inline – bruslích nebo na skateboardech. Často je možné jezdit na stezkách kolem řeky. Další variantou je jízda v parku. Ať už zvolíte fyzickou aktivitu jako je jízda na kolečkových bruslích nebo na skateboardu, je zapotřebí vybrat si vhodný výrobek. Kromě toho nezapomínejte na bezpečnost a doplňte si výbavu helmou a chrániči na kolena, na lokty a na dlaně.

Kolečkové brusle

Kolečkové brusle jsou obdobou bruslí, ve kterých jezdíte na ledu. Kolečkové brusle se dají využít, když je teplo. V období jara lze již na brusle vyrazit. Brusle pro dospělé se dělí na dámské a pánské. Výběr záleží na několika faktorech. Odvíjí se od délky kolejnic, typu ložisek a koleček. Záleží, jestli upřednostníte 3 nebo 4 kolečka a jaký průměr koleček zvolíte. Čím menší jsou kola, tím pomalejší je jízda. Pokud hledáte kolečkové brusle, navštivte tento web: https://sportano.cz/inline-brusle/inline-brusle-pro-dospele nebo tento https://sportano.sk/valceky-powerslide.

Jaké triky lze provádět na kolečkových bruslích?

Jste-li na tom tak, že zvládáte bez problémů brzdit, řídit a zatáčet, můžete se pustit do začátečnických triků.

  • Kolečkové brusle dozadu. Můžete postupně zvyšovat rychlost, podle vašich zkušeností. Důležité je správná poloha těla. Správné držení je následující: kolena ohnutá, ramena maximálně vytažena.
  • Synchronní jízda s oběma nohama, „vypisování“ dvou řádků. V prvním kuželu byste měli překřížit nohy, ve druhém roztáhnout a pak znovu snížit.
  • Bruslení na jedné noze. Nejprve je potřeba se naučit, jak s tímto trikem zrychlit. Při pohybu vpřed se pokuste tlačit patou nohy a při pohybu zpět špičkou nohy.

Skateboard

Skateboard je sportovní pomůckou, na které se můžete učit jezdit. Vylepšíte si rozhodně práci s vaší rovnováhou. Pokud jste již pokročilí v jízdě na skateboardu a máte odvahu, můžete se pustit do některých triků. Jste-li naopak začátečníci a uvažujete o pořízení skateboardu, pak byste měli svůj výběr směřovat následujícím způsobem. Důležitými faktory pro výběr skateboardu jsou vaše dovednosti a styl jízdy, který se chcete učit nebo ve kterém se chcete zdokonalovat. Pokud s longboardingem začínáte, je nejlepším modelem je cruiser. Je vhodný pro jízdu po městě. Prkna měří 100 až 115 cm. Vrchní část by měla být středně tvrdá a pružná, aby se pod vahou těla mírně prohýbala. Kola by měla být měkká nebo středně měkká. Pro zkušenější skateboardisty je vhodný model carvingového longboardu. Hodí se pro dynamickou jízdu po městě a dovoluje prudké zatáčení. Chcete-li se blýsknout a naučit se různé triky, pak je pro vás vhodný taneční nebo freestylový longboard. Jste-li vyznavači rychlé jízdy, pak je pro vás vhodné freeridové nebo sjezdové prkno. Chcete-li najít ten správný skateboard, podívejte se sem: https://sportano.cz/skateboardy-a-longboardy/longboardy-cruisery.

Triky na skateboardu

Triky na skateboardu

  • Flip a shove-it skate triky

Většinu těchto triků vymyslel Rodney Mullen z USA, nejvlivnější skateboardista všech dob. Patří sem ollie, kickflip, heelflip, impossible, 360 flip či darkslide. Základní skate triky jsou všechny varianty ollie, tj. fakie, nollie, switch ollie a s nimi spojené otočky o 180 stupňů ať už na frontside nebo backside.

  • Grab, bowl, vert, air

Skateboardista Tony Hawk je s těmito triky spjatý. Vymyslel mnoho variací. Jeho hitem je otočka o 900 stupňů, kterou na vertikální rampě předvedl jako úplně první na světě již v roce 1999.

  • Grindy a slidy
  • Freestyle a old school skate triky
  • Footplant skate triky

Pro začátečníky je důležitý trik ollie, protože tvoří základ pro většinu triků. Velmi oblíbený je kickflip ze škály flipů. I ten je možné zařadit do začátků učení skateboardových triků.

Doufám, že si odnesete ze sportů jako je jízda na kolečkových bruslích nebo na skateboardu jen pěkné zážitky. Nezapomínejte na ochranné prvky při vaší jízdě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze