Krups Intuition Experience+
test

Krups Intuition Experience+

Kávovar s technologickou duší

Chytrá televize, zámek či kamera vám nepomůže s tím, bez čeho si ráno dokáže představit jen málokdo – s přípravou čerstvě namleté kávy. Ať už preferujete klasickou kávu, nebo tu s mlékem, určitě budete řešit, jaký stroj pořídit, aby vás co nejméně omezoval s nastavením a následným čištěním. Krups Intuition Experience+ slibuje nejen skvělou kávu, ale také snadnou údržbu. Zda tomu tak opravdu je, to prozradí dnešní recenze.

Kávovar na fZone.cz? Samozřejmě, i kávovary urazily za dobu své existence obrovský kus cesty a takový kávovar je dnes více než cokoli jiného mašina nabitá různými technologiemi, to platí zejména pro ty plně automatické. To lze říci i o vlajkovém modelu značky Krups s názvem Intuition Experience+. Elegantní design, dotykový displej, intuitivní prostředí a snadná údržba, to vše potěší nejednoho technologického fanouška, který chce svoji chytrou domácnost obohatit o nepostradatelného pomocníka, který vykouzlí vždy dokonalý kávový nápoj.

Technické parametry Krups Intuition Experience+

Rozměry 40 × 28 × 44 cm
Hmotnost 8,15 kg
Displej ano, dotykový 3,5" TFT displej
Přednastavené nápoje 21 (Ristretto, Espresso, Lungo, Café Long, Doppio, Americano, filtrovaná káva, káva do karafy (3-8 šálků), Espresso Macchiato, Cappuccino, italské Cappuccino, Flat White, Caffe Latte, Latte Macchiato, napěněné mléko, horká vodu pro zelený, černý a bylinný čaj, ledová káva, Frappé a Nitro káva)
Přednastavené intenzity kávy 4 stupně
Počet současně připravovaných káv 2 šálky
Úprava velikosti kávy ano, po 10 ml
Vzdálenost výpustě a odkapávače 14 cm, výškově nastavitelná
Personalizované profily ano, celkem 8 profilů
Barevné podsvícení ano, na výběr z 10 barev
Osvětlení šálků ano
Tlak 15 bar
Příkon 1 550 W
Zásobník na vodu 3 litry
Zásobník na kávová zrna 250 gramů
Hrubost mletí kávy celkem 5 stupňů
Nádoba na mléko plast + kovové víčko, 600 ml
Čistění automatické
Cena cca 20 000 Kč

Obsah balení: v plné polní

Od kávovaru za 20 tisíc korun tak nějak očekáváte, že balení bude bohaté. Nás potěšilo už samotné prodejní balení, které není o moc větší než samotný kávovar, přesto v něm naleznete opravdu bohaté příslušenství. Začneme samotným kávovarem, v tom je již předinstalovaná nádoba na kávovou sedlinu, nádoba na vodu i odkapávací miska krytá chromovou mřížkou. V balení se dále nachází opravdu podrobná dokumentace, včetně obrázkových návodů a návodů na přípravu vybraného typu kávy. V balení je i nádoba na mléko se šroubovatelným kovovým uzávěrem a ještě jedním plastovým víčkem, dvě čistící tablety, jeden přípravek na odvápnění, tyčinka pro testování tvrdosti vody, vodní filtr, nástroj na jeho správné umístění, dvě trubičky na mléko i dlouhý kartáček na jejich čištění.

Možná se ptáte, jaká je cena náhradních dílů. Sada s 10 tabletami, 2× odvápňovacím prostředkem a jedním vodním filtrem vyjde asi na 700 Kč, což je přijatelné. Pokud budete nakupovat jen samotný filtr vody, který vydrží zhruba 2 měsíce provozu, připravte si zhruba 300 až 400 Kč za jeden.

Líbilo se nám
  • bohaté balení

Konstrukce a zpracování: okrasa vaší domácnosti

Krups Intuition Experience+ se okamžitě stane ozdobou vašeho interiéru, může za to kombinace nerezové oceli a chromu. Ano, právě vybalený kávovar se bude lesknout tak, že vám oči budou přecházet, ovšem ani údržba není nijak zvlášť komplikovaná, stačí hadřík z mikrovlákna, kterým povrch čas od času přeleštíte. Bočnice kávovaru jsou plastové, ovšem dává to smysl – kdyby byl kompletně kovový, zřejmě byste jej ani ve dvou nepřenesli.

Krups Intuition Experience+

Jeho rozměry jsou 40 × 28 × 44 cm, je tedy velmi úzký a vejde se i na menší kuchyňskou linku bez toho, aniž by překážel. Je však také dost hluboký, na což je nutné myslet. Hmotnost činí více než 8 kg, ale v případě potřeby, například při úklidu kuchyně, jej přemístíte snadno. Oceňujeme, že výrobce kávovar opatřil gumovými nožkami, díky kterým neklouže po povrchu a na svém místě drží opravdu jako přibitý.

Kávovar působí opravdu luxusně a vzbuzuje náležitou pozornost. Nahoře má pochromované víko, pod kterým je prostor pro kávová zrna o celkovém objemu až 250 gramů a také malý šuplíček pro vložení čistící tablety. Je zde i kolečko, kterým regulujete hrubost mletí kávy. Zadní strana je domovem nádoby na vodu o objemu 3 litry. Nádoba je plastová a my oceňujeme, že její víko slouží i jako madlo, což je maximálně praktické a usnadňuje její vyjmutí i opětovné nasazení. V nádobě je i prostor pro filtr, ten se na své místo musí umístit pomocí speciálního nástroje. Nádoba je totiž velmi úzká a rukou byste filtr nainstalovali jen stěží.

Krups Intuition Experience+

Levý bok kávovaru je domovem nádoby na kávovou sedlinu, tu snadno vysunete a obsah vysypete. Dominantou přední strany je 3,5" dotykový TFT displej, který má po boku i kapacitní ovládací tlačítka. Celkově připomínají tlačítka ze systému Android, i méně zkušený uživatel ihned pozná, k čemu slouží. Zhruba uprostřed naleznete posuvnou výpusť, tu lze vysunout do výšky až 14 cm, snadno pod ni umístíte i větší skleničku, což oceňujeme. Samotná výpusť má magnetickou přední stranu, pod kterou jsou samotné vnitřnosti, které lze vyjmout a vyčistit, k tomu je přítomen i nástroj s ostrým hrotem. Nestane se tak, že byste tento nástroj hledali, je totiž součástí kávovaru.

Kávovar působí opravdu luxusně.

Výpusť má i jeden speciální kulatý „konektor“ na svém pravém boku. Do toho se zasunuje trubička, která slouží pro přípravu mléčných receptů. Jeden konec zasunete do výpustě, druhý vložíte do nádoby s mlékem a o zbytek se postará sám kávovar. Osobně se mi tento styl přípravy líbí více, než když je nádoba součástí samotného kávovaru.

Na spodní části je výsuvná odkapávací miska. Je krytá chromovou mřížkou, která se poměrně snadno poškrábe, ovšem to je běžné. Nemá zrovna velkou kapacitu, proto ji doporučujeme vylévat pravidelně. Působí proto ale kompaktně, lze ji i rozdělat a důkladně vyčistit, což doporučujeme udělat alespoň jednou týdně. Po jejím rozebrání narazíte i na plovoucí indikátor plné nádoby, jakmile se totiž nádoba naplní, kávovar vás požádá o její vyprázdnění.

Krups Intuition Experience+
Nástroj na čištění se nachází uvnitř výpustě

Zapomenout nesmíme ani na osvětlení – výpusť je totiž osazena LED přisvětlením, díky čemuž můžete lépe pozorovat přípravu vašeho nápoje. Osvětlená je i část mezi nádobou a kávovarem, tento světelný pás se dokáže rozzářit celkem 10 různými barvami a slouží pro rozlišení nastaveného uživatelského profilu. Vaše manželka či přítelkyně si tak může vybrat například růžové osvětlení, vy zase modré či bílé. Elegantní, praktické, to se nám líbí.

Kávovar působí luxusně, všechny jeho části se snadno vyjímají a lze jej snadno čistit. Chromový až zrcadlový povrch je sice nutné častěji čistit, ovšem to je snadné a rychlé, kávovar se tak stane opravdovou ozdobou vašeho interiéru.

Líbilo se nám
  • luxusní design
  • kvalitní provedení
  • velká nádoba na vodu
  • sada na čistění je součástí kávovaru
  • magnetické víko výpustě
  • osvětlení
Nelíbilo se nám
  • menší odkapávací miska
  • zrcadlový povrch je nutné častěji leštit

Ovládání: ke klasice se už nevrátíte

Ano, žádná mechanická tlačítka, Krups Intuition Experience+ ovládáte za pomocí dotykového displeje a kapacitních tlačítek. Zpočátku se mohou dostavit obavy, zda je toto ovládání opravdu intuitivní, ovšem jsou zbytečné. Pokud zvládnete ovládat smartphone, ovládání kávovaru Krups Intuition Experience+ vám nebude činit sebemenší problém.

Displej

Kávovar zapnete kapacitním tlačítkem, během chvíle se rozsvítí displej, který vás přivítá hezkou animací a během chvíle nabídne přehled kávových nápojů. Mezi těmi můžete listovat doleva/doprava. Ovládání je opravdu velmi intuitivní a odezva displeje je vcelku rychlá. Není to sice jako u smartphonu za 20 tisíc korun, ovšem displej rozhodně nijak nezdržuje. Líbí se nám opravdu výrazné barvy i slušný jas, takže v prosluněné kuchyni nebudete mít problém vidět, co vlastně za kávový nápoj vybíráte. Líbí se nám i vyobrazení nápojů, nejde o žádné dětinské ikony, ale reálně vypadající vizuály daného nápoje.

Jakmile vyberete daný nápoj, ve většině případů máte možnost vybrat jeho velikost a intenzitu. Velikost lze nastavovat po 10ml intervalech, ovšem ne od 0 do neomezeně, ale vždy v rozmezí, které je pro daný nápoj vhodné. Pokud chcete, můžete najednou připravit hned dva šálky, to platí i pro kávové nápoje s mlékem.

Kávovar umožní spravovat až 8 uživatelských profilů s personalizovanými kávovými nápoji.

Možná se teď ptáte: to si pokaždé budu muset volit vlastní nápoj? Samozřejmě že ne, jakmile se káva připraví, ihned můžete ji uložit do paměti, respektive do svého profilu. Ten lze vhodně pojmenovat, například pod svým jménem či přezdívkou a při další přípravě bude stačit jej vybrat ve vašem profilu. Do toho se dostanete pomocí kapacitního tlačítka se symbolem panáčka. Celkem může kávovar uložit až 8 uživatelských profilů s různě přizpůsobenými nápoji, což vše urychlí. Navíc každý uživatelský profil si může zvolit svoji barvu podsvícení, což je nejen praktické (podle barvy ihned vidíte, zda jste ve správném profilu), ale i efektní.

Displej

Profil pojmenovaný a obohacený o personalizované nápoje? Možná vás bude zajímat, zda toho displej kávovaru zvládne více. Ano, skrze nastavení dovolí přizpůsobit prakticky cokoli. Prostřednictvím displeje si tak nastavíte čas a datum, teplotu vody pro přípravu čaje, nastavíte procesy čištění, prostředí je navíc obohaceno i o obrázky toho, co vše bude potřeba před čištěním udělat. Displej tedy Krups využil na maximum. Prostředí je navíc kompletně lokalizované do češtiny a veškeré postupy se zobrazí jak textově, tak graficky.

Krups Intuition Experience+

My jen doplníme, že si můžete vybrat z 21 přednastavených receptů, včetně ledových nápojů a vody pro přípravu čaje. Jde o Ristretto, Espresso, Lungo, Café Long, Doppio, Americano, filtrovanou kávu, kávu do karafy (3 až 8 šálků), Espresso Macchiato, Cappuccino, italské Cappuccino, Flat White, Caffe Latte, Latte Macchiato, napěněné mléko, horkou vodu pro zelený, černý a bylinný čaj, ledovou kávu, Frappé a Nitro kávu.

Líbilo se nám
  • intuitivní ovládání
  • množství návodů rovnou v kávovaru
  • kapacitní tlačítka

Zkušenosti: opravdu povedená práce

Příprava kávového nápoje je opravdu snadná. Jak jsme již zmínili, buď vyberete nápoj přímo z hlavního menu, nebo z vlastního profilu, kam si jej předem uložíte. Možná vás zajímá, jak je to s přípravou kávových nápojů, ve kterých je i mléčná pěna. Jak už víme z popisu konstrukce, stačí zasunout hadičku přímo do výpustě, druhou stranu vložit do nádoby s mlékem (nebo do přibalené nádoby, do které mléko přelejete) a zvolit vhodný nápoj. Kávovar se o vše postará automaticky, během chvíle tedy připraví pěnu/ohřeje mléko a nápoj připraví, jak má. Pokud například nějaký recept vyžaduje vaši součinnost (přidání ledu, přesunutí trubičky na šlehání mléka atp.), příprava se vždy pozastaví, na displeji se zobrazí upozornění + návod a až po vašem potvrzení příprava pokračuje. Poté stačí hadičku odpojit, vypláchnout a kávovar sám provede čištění trysek od mléka tak, aby byl zachován hygienický standard pro přípravu dalších nápojů. Ano, až takto jednoduché to může být. Za snadné čištění získal kávovar i certifikát TÜV Rheinlan.

Krups Intuition Experience+
Nádoba na přípravu mléčných receptů

Samozřejmě se čas od času nevyhnete i delšímu čištění. Zhruba 2× za rok vás kávovar požádá o vložení tablety na čištění trysek, ta se vkládá do šuplíčku v prostoru, kam sypete zrna kávy. Během zhruba 13 minut se kávovar několikrát propláchne tak, aby se kompletně vyčistil a nehrozilo, že při další přípravě kávy bude její chuť jakkoli ovlivněna. Co se týká procesu odvápnění, ten bude kávovar vyžadovat častěji v momentě, kdy u vás budou převládat nápoje s mlékem, v takovém případě se kávovar sám ozve zhruba 3× ročně.

Krups Intuition Experience+
Prostor pro čistící tabletu

Osobně oceňuji, že kávovar se o nutnost vyčištění ozve sám přímo na displeji, zobrazí se zde vykřičník, po jehož rozkliknutí vidíte, co je nutné vyčistit, dokonce i dobu, kterou toto čištění zabere. Stejně tak vás kávovar instruuje, co je nutné udělat (otevřít, vylít, vypláchnout...), takže návod můžete klidně nechat v šuplíku.

Co se týká hlučnosti, Krups Intuition Experience+ určitě patří mezi ty tišší, i při mletí kávy nejde o zvuk, který by vás překvapil. Kávovar zároveň díky gumovým nožkám nijak nerezonuje, takže si kávu můžete klidně připravit i ráno bez starostí o to, že probudíte sousedy v prvním patře.

Z technických parametrů zmíníme maximální tlak 15 barů a také technologii Quattro Force. Jde o kombinaci několika prvků pro přípravu kávy, konkrétně jde o aktivní mletí, hydraulitické pěchování, optimalizovanou spařovací jednotku a samočisticí systém.

A záruka? Krups nabízí nadstandardní VIP servis s názvem KRUPS se postará. Na webu a zákaznické lince vám poradí s nastavením, obsluhou a údržbou vašeho kávovaru. Pokud by bylo potřeba kávovar opravit, tak vám navíc po dobu záruční opravy zdarma půjčí náhradní kávovar. Velkou výhodou rovněž je, že značka deklaruje dobu opravitelnosti produktu po dobu až 15 let, kdy budete mít k dispozici náhradní díly.

Líbilo se nám
  • snadná obsluha
  • jednoduché čištění i bez návodu
  • vcelku tichý provoz

Zhodnocení: káva s puncem luxusu

Krups Intuition Experience+ si dost pravděpodobně oblíbíte, stejně jako my. Nejde jen o luxusní design a kvalitní provedení, ale i o extrémně intuitivní ovládání. Dotykového displeje se obávat nemusíte, naopak vám zjednoduší život a příprava oblíbené ranní kávy se zkrátí na minimum času. Kávovar ocení i ti, kteří milují kávové nápoje s mlékem, protože i jejich příprava je extrémně snadná, prakticky jediné, co musíte udělat navíc, je připojit hadičku, kterou vnoříte do nádoby s mlékem, její vyčištění díky přibalenému kartáčku zabere zhruba 10 vteřin.

Krups Intuition Experience+

Nabízí se tedy otázka, zda nákup doporučujeme. Pokud nemusíte řešit cenu, bez debat odpovíme, že ano.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • luxusní design i zpracování
  • snadné a přehledné ovládání
  • povedený dotykový displej
  • extrémně snadná příprava mléčných receptů
  • snadné čištění
  • personalizované profily
  • osvětlení šálku
  • příprava dvou kávových nápojů najednou
Zápory
  • vyšší cena
  • povrch se musí častěji čistit
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze