Největší organický solární systém najdete na střeše francouzské školy

Největší organický solární systém najdete na střeše francouzské školy
  • Na střechu francouzské školy byl umístěn největší organický solární systém
  • Moduly lze instalovat i na ploché střechy či fasády, výroba je levná a šetrná
  • Šest lidí bylo schopno systém o výkonu 22 kW a rozloze 530 m2 naistalovat za jediný den

Francouzské energetické společnosti Engie a její dceřiné firmě Heliatek se podařilo nainstalovat největší organické fotovoltaické zařízení na světě. Organické solární moduly (OPV) pokrývají střechu školy ve francouzském La Rochelle, kde se systém rozkládá na ploše 530 metrů čtverečních.

Heliatek – organické solární panely

Obrovskou výhodou této technologie je, že organické panely váží jen asi desetinu toho co běžné solární panely, takže před instalací není potřeba střechu nijak vyztužovat. Obzvlášť šikovné jsou pak tyto panely pro umístění na rovné či různě zakřivené střechy a dokonce i na fasády, kam se běžné solární panely instalují těžko.

Heliatek – organické solární panely

U organických fotovoltaických modulů je pro fotovoltaickou přeměnu využita tenká vrstva směsi aktivního organického materiálu na bázi polymeru, popřípadě nízkomolekulárních látek nebo elektrolytu. Vrstvy modulu jsou deponovány na transparentní fólii, která je opatřena vodivou elektrodou (často z vodivého polymeru) a protipól na opačné straně sendvičové struktury tvoří kovová elektroda.

Heliatek – výroba organických panelů

Tvůrci řešení umístěného na střechu francouzské školy se chlubí, že je výroba systému velice ekologicky šetrná a vše je snadno recyklovatelné. V procesu výroby prý není potřeba žádných extrémních teplot, nespotřebuje se mnoho energie a nejsou využívány žádné toxické materiály. Výsledný produkt je navíc levný.

Heliatek – instalace

K připevnění panelů na střechu byly využity adhezivní fólie a zajímavé je, že instalace celého systému o výkonu 22 kW zabrala 6 lidem pouhý jeden den. Systém má ročně vyprodukovat 23,8 MWh energie, což škole pokryje 15 až 20 procent spotřeby.

Zdroje: solartechnika.sk, electrek.co, pv-tech.org, heliatek.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze