Paramount čelí žalobě kvůli snímku Top Gun: Maverick

Paramount čelí žalobě kvůli snímku Top Gun: Maverick
Fotografie: unsplash.com
  • Top Gun z roku 1986 byl natočen na motivy knihy zesnulého autora Ehuda Yonaye
  • Podle jeho rodiny nemělo studio autorská práva k natočení pokračování
  • Top Gun: Maverick sklízí v kinech velký úspěch

Rodina izraelského spisovatele, jehož kniha byla předlohou pro snímek Top Gun v hlavní roli s Tomem Cruisem z roku 1986, žaluje filmové studio Paramount Pictures. K natočení snímku Top Gun: Maverick podle dědiců spisovatele nemělo studio autorská práva. Rodina požaduje blíže nespecifikované odškodné včetně zisků z pokračování.


Původní příběh Top Guns napsal Ehuda Yonaye v roce 1983. V květnu letošního roku mělo premiéru pokračování s názvem Top Gun: Maverick. Během prvních deseti dnů snímek vydělal 548 milionů dolarů (12,7 miliard korun) po celém světě. V hlavní roli pilota amerického námořnictva Peta Mavericka Mitchella se opět představil Tom Cruise. Žalobu podala vdova po zesnulém manželovi Sosh Yonayova a syn Yuval Yonayov. Podle filmového studie je žaloba bezdůvodná a bude se bránit.

Top Gun: Maverick se umístil na čtvrtém místě v úspešnosti zahajovacích víkendů od začátku pandemie koronaviru. Umístil se hned za Spider-Manem: Bez domova, Doctorem Strangem v mnohovesmíru šílenství a snímkem The Batman.

Žaloba uvádí, že rodina v roce 2018 informovala Paramount Pictures, že v roce 2020 budou zabavena všechna autorská práva. „Jakkoli chce Paramount předstírat opak, natočili pokračování Top Gunu poté, co ztratili autorská práva,“ uvedl pro bbc.com právník rodiny Marc Toberoff „Tyto nároky jsou neopodstatněné a my se budeme důrazně bránit,“ odpovídá na žalobu Paramount.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze