Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)
test

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Když chcete jen to nejlepší

Máte doma robotický vysavač, přesto se najde moment, kdy byste využili klasický? Doporučit můžeme tyčové vysavače, které jsou variabilní a zvládnou uklidit i na poslední chvíli. Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01) patří ke smetánce v této oblasti.

Už je to více než 2 roky, kdy jsme pro vás otestovali Philips SpeedPro Max Aqua 3v1. Jako vše, tak i vysavače se vyvíjí a na trhu se objevují novinky. Nástupcem tohoto modelu by mohl být dnes testovaný Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01), který vysaje, vytře a díky šikovným nástavcům dokáže uklidit doslova každý kout vaší domácnosti.

Otázka ale zní, je to dost za cenu okolo 14 až 15 tisíc korun? Na to odpoví dnešní recenze.

Technické parametry Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Výdrž až 80 minut
Kapacita a typ baterie Lithium-iontová baterie, 25,2 V
Doba nabíjení 4,5 hodiny
Způsob nabíjení magnetický konektor
Objem zásobníku na nečistoty 0,6 litru
Typ a výkon motoru Digitální motor PowerBlade, 1 100 litrů/minuta
Osvětlení hubice ano, LED osvětlení
Příslušenství v balení prodlužovací tyč se smetáčkem, MiniTurbo kartáč, hubice na vytírání, velká 360° hubice s kartáčem, nádržka na vodu, tenká hubice, hubice na autopotahy, hadříky na vytírání, nabíječka, plastový držák, náhradní filtr, dokumentace
Barva černo-bronzová
Cena cca 14 000 Kč

Obsah balení: pro začátek vše

Obsah balení je velice bohatý, dokonce ještě bohatší než u modelu SpeedPro Max Aqua 3v1. V základu samozřejmě naleznete samotný vysavač v jeho „ruční formě“. V tomto dílu se nachází motor i baterie, pokud je tedy vysavač používán jako ruční, má stejný výkon jako s nástavci. K modulu se následně může připojit tyč, která má i malý kartáč na stírání prachu, zároveň k ní lze připojit dvě hubice: jednu na klasické vysávání a druhou menší vhodnou pro zasazení do nádoby s vodou. Ta slouží k vytírání a je rovněž součástí balení.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)
Obsah balení je opravdu bohatý

Hlavní hubice se pyšní LED podsvícením a 360stupňovým sáním (saje ze všech stran), má i integrovaný kartáč, který lze v případě potřeby vyjmout a vyčistit. V balení dále nalezneme MiniTurbo hubici na čalouněný nábytek, která si skvěle poradí se zvířecími chlupy. Novinkou je tenká hubice na vysávání rohů/šuplíků a speciální výsuvná hubice s kartáčkem, která se hodí na čalounění v autě, a dále také prodlužovací hubice s ohebným krkem, to pokud se rozhodnete vysávat například na poličkách.

Výčet pokračuje nabíječkou do sítě s magnetickým konektorem, plastovou násadou na zeď a mikrovláknovitými polštářky pro vytírání a sbírání jemného prachu, a to celkem ve 2 kusech. Ty mají navíc speciální povrch, aby se na něm nemnožily bakterie. Posledním důležitým prvkem je náhradní filtr prachových částic. Samozřejmostí je nezbytná dokumentace a také šroubky pro zavěšení plastového dílu.

Líbilo se nám
  • nová štěrbinová hubice
  • hubice s ohebným ramenem
  • turbo kartáč
  • inovovaná hlavice na vytírání

Konstrukční zpracování: „topka“ dospěla

Jelikož veškeré nezbytnosti Philips vměstnal do ručního vysavače, začneme právě samotným tělem, do kterého se následně připojuje veškeré příslušenství. Zaujme designem i barvou, místo modré tu máme černo bronzovou, která vypadá luxusně, stejně jako prodlužovací kovová tyč v tmavě šedé barvě. Ruční jednotka je vlastně srdcem celého zařízení, protože je v ní motor Powerblade, tudíž jednotka dokáže fungovat na plný výkon sama o sobě. Na těle ruční jednotky nalezneme jak magnetický napájecí konektor, tak monochromatický a LED displej pro zobrazení úrovně nabití v procentech a pochopitelně také nádobu na nečistoty, která je opatřena filtrem částic. Tato nádoba má objem 0,6 l a i když se to nezdá, pojme toho opravdu hodně.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Nádoba lze snadno odpojit o vysypat, aniž by se prach rozletěl do všech stran. Díky cyklónové technologii se přímo v nádobě oddělí prach od větších a těžších nečistot, takže se nijak nezanáší. To je důležité pro zachování životnosti motoru, na který Philips dává záruku 5 let. Mimochodem, motor je nově mnohem méně hlasitý, což kvitujeme s povděkem.

Ruční vysavač s výkonem tyčového.

Samotná jednotka má na konci pouze krátký nástavec, do kterého se následně připojuje další příslušenství. Pokud chcete vysát jen pohovku, stačí nasadit MiniTurbo hubici, celý vysavač se zvětší jen minimálně. Tato hubice je spolu s tou pro vytírání bez LED osvětlení, na druhou stranu MiniTurbo hubice má poměrně velký kartáč, který skvěle zachytí právě zvířecí chlupy. Přímo do ručního vysavače se dá připojit i tenká štěrbinová hubice a hubice s ohebným krkem. Další hubice připojíte primárně přes kovovou tyč: hlavní hubici s 360stupňovým sáním i menší, která slouží pro vysávání a vytírání podlahy najednou. Click-clack mechanismus již známe a funguje bez problémů.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Jednotlivé hubice si nebudeme více představovat, zaměříme se hlavně na 360stupňovou, která je opatřena LED osvětlením. Díky tomu vidíte prach i v naprosté tmě, dokonce ještě lépe než za denního světla. Philips také přepracoval hlavici na vytírání do tvaru H. Nádoba na vytírání se tak nachází mezi dvěma segmenty, které zachytávají prach. Díky tomu se nestane, že byste omylem vytřeli místo, které ještě není vysáté a kvůli tomu vznikly mokré cucky. Když už jsme u vytírání, Philips vylepšil i nádobu na vodu. Výpusť je na boku, takže vodu naléváte/vyléváte mnohem pohodlněji.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Ruční jednotka patří mezi ty lehčí, váží 1,6 kg, spolu s prodlužovací tyčí a nástavcem necelých 5 kg. Ani půlhodinový úklid ale dospělému člověku ruce neutrhne. Z konstrukčního hlediska máme jenom jednu výtku. Philips SpeedPro Max Aqua 3v1 bohužel nedokáže stát sám, což znamená, že po úklidu jej musíte buď položit na zem, nebo opřít, nejčastěji o zeď. Další možností je zavěšení do přibaleného plastového dílu, který jej drží klidně i nad zemí, ovšem v takovém případě se nevyhnete vrtání a šroubování.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Po stránce designu patří Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01) k těm hezčím tyčovým vysavačům, vděční jsme za umírněnější barevnou variantu, která přeci jen sedne více lidem.

Líbilo se nám
  • ruční vysavač s plným výkonem
  • snadné nasazení hubic
  • elegantní design, povedené barevné provedení
  • LED světlo hubice
  • vylepšený nástavec na vytírání

Výdrž a nabíjení: slušné výsledky

Výdrž je u tyčových vysavačů velmi důležitá. Philips uvádí, že Li-ion akumulátor 25,2 V by měl zařízení udržet v provozu až 80 minut. To se však týká pouze základního režimu 1 (EKO), který je však poměrně slabý. V režimu 2 klesne výdrž na cca 35 minut, ale tento režim je již zcela dostatečný na větší znečištění. Režim Turbo zajistí maximální sací výkon a výdrž zhruba 25 minut. Za tuto dobu však bez problému uklidíte i opravdu velký byt či středně velký dům, nám na byt o velikosti 120 metrů čtverečních stačilo 60 % kapacity baterie, přičemž byt byl nábytkem zaskládán zhruba ze 30 %.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Jako větší problém vidíme nabíjení. Do 100 % se dostanete za zhruba 4 hodiny a 40 minut, což není žádný posun oproti dva roky starému vysavači. I kdyby nabízel Philips rychlonabíjecí adaptér za příplatek, stále by šlo o volbu. Takto jste odkázáni na nabíječku, kterou jsme viděli už u vysavače Philips SpeedPro Max Aqua 3v1.

Líbilo se nám
  • velmi slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení

Zkušenosti: opravdový pomocník

Pokud máte doma klasický vysavač, případně ještě doplněný o robotický, bude pro vás první úklid s Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01) opravdovou pomocí. I přestože se doma snažíte udržovat maximální čistotu, usazování prachu a padání vlasů nezabráníte. Díky hubici s LED osvětlením najednou vidíte i to, co byste raději neviděli, tedy všudypřítomný prach a již zmíněné vlasy.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Velkou výhodou tohoto modelu je jeho konstrukce. Díky velké hubici a variabilnímu kloubu spoje se dostanete téměř kamkoli, tedy i pod nízký nábytek/postel, čemuž pomáhá i odpadní nádoba, která je až na vrchu samotného vysavače. Pokud odejmete hubici, snadno tyčovou násadou vysajete i pavučiny v rozích místnosti, stejně jako úzké škvíry mezi nábytkem, kde si můžete pomoci i štěrbinovou hubicí.

Zpočátku jsme měli vcelku obavy z výdrže, ovšem při reálném používání zjistíte, že je ve většině případů dostatek času. Pokud jde o generální úklid, stačí korigovat výkon pomocí přepínače, protože ne vždy je zapotřebí Turbo režim, jenž je největším žroutem energie.

Inovovaný způsob vytírání nás přesvědčil.

Zvědaví jsme byli také na mokré vysávání. V takovém případě stačí vyměnit hubici za menší (a bez LED osvětlení), do které se zaklapne nádržka na vodu. Tu stačí napustit z kohoutku a přidat vhodný saponát. Celý systém vypadá na první pohled trochu kostrbatě, ovšem jen do momentu, než začnete vysávat. Nádržka na vodu postupně prosakuje vodu na polštářek z mikrovlákna, který zachytává jemné nečistoty a zároveň podlahu umývá, hubice poté sbírá větší nečistoty. Inovovaná hubice na vytírání se při pohybu lehce kýve, aby byl přítlak k podlaze vždy 100%. Zpočátku nám to přišlo lehce zvláštní, ale výsledkem byla vysátá podlaha bez mokrých cucků.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Z vlastní zkušenosti můžeme konstatovat, že mokré vysávání je mnohem účinnější než například u robotické konkurence. Na ruční vysavač totiž můžete v případě potřeby přitlačit, a odstranit tak i zaschlé nečistoty.

Zhodnocení: téměř dokonalý

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01) jsme v redakci testovali několik týdnů a za tu dobu jsme využili v domácnosti robotický vysavač jen výjimečně, a to především pod postelí a na dalších místech, kam se nám s klasickým vysavačem nechtělo. Jakmile vše máte ve vlastních rukou, můžete kontrolovat každou jednotlivou část, což je vždy praktičtější a šetří to čas. Mokré vysávání jsme nechali už pouze na Philipsu, protože nám vyhovovalo, že jedním přístrojem vysajeme a vytřeme k dokonalosti, tedy bez fleků a mokrých cucků. To se s robotem ne vždy povede.

Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01)

Tyčový vysavač vždy skvěle poslouží – ať čekáte důležitou návštěvu nebo jen chcete mít dokonale uklizeno: rychle a důkladně. Z negativ zmíníme jen delší nabíjení, protože v ostatních ohledech se jedná o stroj, který nám dělal pouze radost.

Za nás dostává Philips 8000 Series Aqua Plus 3v1 (XC8349/01) palec nahoru, především za vysoký výkon a variabilitu. Uklidíte totiž nejenom podlahy, ale také čalouněný nábytek a na závěr můžete i vytřít. Pokud vám nevadí vyšší cena okolo 14 000 Kč, stane se skvělým pomocníkem ve vaší domácnosti.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • méně hlasitý motor
  • snadné vytírání a vysávání zároveň
  • špičkový výkon
  • slušná výdrž i v režimu Turbo
  • kvalita konstrukčního zpracování, odolnost
  • velmi bohaté základní balení
  • snadné čistění nádoby na nečistoty
  • elegantní design
Zápory
  • delší nabíjení
  • chybí samostatné stání
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze