Philips Series 5400 LatteGo
test

Philips Series 5400 LatteGo

Skvělá káva na počkání

Stávající kávovar dosluhuje a přemýšlíte o alternativě? Na trhu existuje nespočet plnoautomatických kávovarů, které se liší cenou i funkcemi. Dnes se zaměříme na kávovar Series 5400 LatteGo, který je výkladní skříní značky Philips. Zaujal? A co káva, dobrá? Na to vše odpovíme.

Přemýšlíte nad náhradou dosluhujícího kávovaru a chcete, aby ladil s vaší chytrou domácností? Nedivíme se, i my rádi spojujeme příjemné s užitečným, na mlýnek jsme se tentokrát podívali kávovaru Philips Series 5400 LatteGo, který se pyšní nejsnazší údržbou systému pro přípravu mléčných nápojů, luxusním designem i barevným displejem. Že nepoznáte rozdíl oproti kávovaru za pár tisíc? Dnešní recenze vás přesvědčí o opaku.

Technické parametry Krups Intuition Experience+

Rozměry 43,3 × 24,6 × 37,2 cm
Hmotnost 8 kg
Displej ano, barevný TFT displej
Přednastavené funkce 12 (Espresso, Coffe, Americano, Cappuccino, Latte Macchiato, Café au Lait, Caffè Crema, Caffè Latte, Cestovní hrnek, Espresso Lungo, Ristretto a Flat White)
Přednastavené intenzity kávy 5, funkce Extra Shot
Počet současně připravovaných káv 2 šálky
Úprava velikosti kávy ano
Výpusť výškově nastavitelná pro šálky do velikosti 15 cm
Personalizované profily ano, celkem 4 profily (modrý, zelený, žlutý, růžový) + profil hosta
Tlak 15 bar
Příkon 1 500 W
Zásobník na vodu 1,8 l
Zásobník na kávová zrna 275 g
Zásobník na mléko cca 260 ml
Zásobník na sedlinu 12 porcí
Hrubost mletí kávy celkem 12 stupňů
Nádoba na mléko LatteGo s víčkem
Čistění automatické
Cena cca 19 000 Kč

Obsah balení: bohaté

V elegantní krabici naleznete kromě kávovaru Philips Series 5400 LatteGo také 1m přívodní kabel, odkapávací misku na kávovou sedlinu, 1,8l nádobu na vodu o objemu, vodní filtr AquaClean, odměrku na mletou kávu, nádobu LatteGo s víčkem, proužek na měření tvrdosti vody, vazelínu na promazávání vnitřních komponent a podrobný návod v českém jazyce. Ocenili bychom i sadu čistících tablet, avšak 6 kusů (při čištění jednou měsíčně vydrží půl roku) vyjde na zhruba 150 Kč, takže tuto drobnost výrobci odpustíme.

Pro doplnění, pokud budete filtr AquaClean používat dle nastavení výrobce, trvá 5 000 šálků, než požádá od odvápnění. Odvápňovací roztok Philips CA6700 pak vyjde na zhruba 220 Kč, filtr AquaClean stojí 450 Kč a vydrží cca tři měsíce.

Líbilo se nám
  • bohaté balení včetně filtru AquaClean

Konstrukce a zpracování: líbí se nám!

Philips Series 5400 LatteGo je nejen pohledný, ale také mimořádně praktický, což oceňuji možná ještě více. Z vnější strany je plastový, provedení je velice kvalitní a na použitých materiálech si dal Philips záležet. Potěší, že si můžete vybrat z více barevných variant: barva chromu (EP5447/90), černá (EP5446/70), kašmírově šedá (EP5444/90) a bílá (EP5443/90). Nelekejte se modelového označení, kávovary jsou identické, liší se jen barvou, všechny totiž spadají do nejvyšší třídy Series 5400 LatteGo.

Philips Series 5400 LatteGo

Nám na test dorazila varianta EP5446/70, tedy černá, která působí asi nejelegantněji a je zároveň univerzálně. Rozměry kávovaru činí 43,3 × 24,6 × 37,2 cm, je tedy poměrně úzký, ale hluboký. Hmotnost 8 kg nepřekvapí, většina plnoautomatických kávovarů váží okolo 10 kg.

Na spodní straně je velice dlouhá nádoba na odpadní vodu, rovnou se speciální přihrádkou na kávovou sedlinu (až 12 dávek). Ve své podstatě to znamená, že odkapávací misku budete vylévat a čistit jen jednou denně, pokud bude kávovar v klasické domácnosti, nikoliv ve firmě s více „mlsnými jazýčky“. Už zde si Philips zaslouží pochvalu, právě malá odpadní nádoba je totiž neduhem většiny plnoautomatických kávovarů, Philips mezi ně nepatří. Spokojený jsem i s tím, že souběžně s nádobou vytáhneme z těla nádobu na sedlinu, veškeré čistění tedy vyřešíte najednou.

Na pravé straně je plastová nádoba na čerstvou vodu, do které se instaluje i filtr AquaClean. Nádoba nemá víko a je poměrně úzká. Pokud ji tedy naplníte na maximum (1,8 litru), budete si muset pomoci s jejím usazením i druhou rukou, protože ji musíte vrátit na své místo pomocí „kolejnice“, do které musí nádoba přesně zapadnout. Mimochodem, v prostoru vedle nádoby na vodu se nachází i dvířka, díky kterým se dostanete ke spařovací jednotce. Lze ji tak snadno vyčistit a namazat namáhané gumové těsnění (proto přibalená vazelína) bez nutnosti zásahu servisního technika.

Dominantou přední strany kávovaru je barevný displej, který je obklopen tlačítky pro přímý vstup k vybraným nápojům, pro zvolení uživatelského profilu a vstup do nastavení. Ve výsledku to znamená, že pro přípravu kávy vám bude stačit stisknout vybranou ikonu, pomocí šipek nastavit velikost a intenzitu kávy a dalším tlačítkem vše potvrdit. Displej není dotykový, slouží tedy jako zobrazovač. Možná teď namítnete, že displej by mohl být dotykový – souhlasíme, mohl, ovšem nastavení skrze dotykový displej nemusí vyhovovat každému, tlačítka (ač kapacitní) mohou mnozí preferovat.

Musíme Philips pochválit za to, že myslel opravdu na vše. Prostředí displeje je v češtině, nastavení je intuitivní a tlačítka dostatečně velká. Přímý vstup do vybraných nápojů je skvělý nápad, oceňujeme, že Philips na tato místa nedosadil jen mléčné nápoje, ale opravdu ty nejoblíbenější – Espresso, Coffe, Americano, Cappuccino, Latte Macchiato a Café au Lait.

Philips Series 5400 LatteGo

Posuneme se níž, kde nalezneme výpusť kávovaru, která je výškově nastavitelná, maximální výška šálku může činit až 15 cm. Potěší, že kávovar vám hrníček i přisvítí pomocí dvojice diod. Díky tomu můžete kávu připravovat i za naprosté tmy. Vedle výpustě je speciální výpusť na horkou vodu a páru, na kterou se navíc nasazuje i systém LatteGo pro přípravu mléčných nápojů. O tom si více povíme později, teď jen pochválím, že nasazení nádoby (a její vysazení) je otázkou jednoho pohybu zápěstí, opět tedy maximálně komfortní.

Velká odkapávací miska je zkrátka skvělá.

Ano, je to kávovar na zrnkovou kávu, takže se podíváme ještě do sběrného prostoru. Ten je na vrchní straně a je krytý plastovým (průhledným) uzávěrem Aroma seal, který udržuje aroma kávy i po dobu několika dnů, zároveň citelně snižuje hlučnost keramického mlýnku. Dovnitř nádoby se vejde více než 250 gramů kávových zrn. Přímo v prostoru pro kávu se nachází i otočný přepínač velikosti mletí kávy. Pozor, s přepínačem lze pohybovat jen v případě, že mlýnek zrovna mele, pokud tedy chcete mletí zjemnit, je nutné spustit přípravu běžné černé kávy a jakmile začne mlýnek odvádět svou práci, otočit s přepínačem o jeden stupeň. Na vrchní straně je ještě krytka a pod ní šachta na mletou kávu, do tohoto prostoru se vkládají i čistící tablety.

Philips Series 5400 LatteGo je mimořádně praktický. Většina dílů lze snadno vyměnit, což do budoucna velmi zlehčuje provoz. Po stránce designu rozhodně patří k povedeným kávovarům, výhodou je navíc, že si můžete vybrat barevnou variantu, která nejlépe zapadne do vašeho interiéru.

Líbilo se nám
  • kvalitní provedení
  • povedený design
  • osvětlení
  • snadná výměna opotřebených dílů (do budoucna)
  • velká odkapávací miska
Nelíbilo se nám
  • nádoba na vodu by mohla být širší

Ovládání: chytrá kombinace

Jak už víme, Philips Series 5400 LatteGo má barevný displej, který ale není dotykový, slouží jako informační panel. Ovládání probíhá kapacitními tlačítky a ikonami, kterých je kolem displeje poměrně dost, na vše jsme si však zvykli během přípravy dvou káv. Kávovar spustíte levým kapacitním tlačítkem ON/OFF, kávovar se spustí, zahřeje se a následně se automaticky propláchne. Automatický proplach je pro plnoautomatické kávovary nezbytný, jen tak může zaručit, že příprava každé nové kávy bude stejně kvalitní.

Philips Series 5400 LatteGo

Na displeji vidíte kromě podrobných informací i průběžný stav filtru AquaClean v procentech. To je velká výhoda, nemusíte přemýšlet, kdy jste filtr naposledy vyměnili a jakmile se blíží konec životnosti, zkrátka pořídíte filtr nový.

A jak tedy připravit kávu? Je to snadné, buď si vyberete jednu z přednastavených ikonek – Espresso, Coffe, Americano, Cappuccino, Latte Macchiato, Café au Lait – nebo stisknete ikonu More Drinks a vyberete si ze zbytku nápojů. Pokud si vyberete například nápoj Coffe, můžete si nastavit intenzitu chuti hned v 5 stupních, včetně volby Extra Shot, která zdvojnásobí intenzitu kávy, ovšem bez nepříjemných hořkých tónů. Následně si můžete nastavit velikost kávy, přičemž každý nápoj má hned několik velikosti, vždy se dozvíte konkrétní ml. Na závěr můžete zvolit, zda chcete připravit jeden/dva šálky a spustíte přípravu kapacitním tlačítkem na pravé straně kávovaru. Mezi jednotlivými funkcemi se přepínáte pomocí šipek, volbu potvrzujete tlačítkem OK.

Philips Series 5400 LatteGo

Možná si říkáte, není to moc komplikované? Můžete nám věřit, není, vše si osvojíte během přípravy pár káv. Philips samozřejmě chtěl, ať je příprava vašeho oblíbeného nápoje co možná nejkomfortnější, proto existuje i funkce Profily. Tlačítkem s panáčkem můžete přepínat mezi uživatelskými profily, celkem jsou k dispozici 4 odlišené barvou (růžová, zelená, žlutá, modrá) a profil hosta. Pokud tedy zvolíme například modrou barvu a chceme připravit kávu, vybereme si požadovanou intenzitu, velikost a po přípravě se tento recept uloží, o čemž vás informuje i displej kávovaru. Pokud příště zvolíte pod daným profilem přípravu kávy, vše je již přednastavené, vy tedy rovnou stisknete tlačítko pro přípravu kávy.

Uživatelské profily značně zjednodušují přípravu oblíbených nápojů.

Právě uživatelské profily velmi zjednodušují provoz kávovaru, předpokládá se totiž, že daná osoba má jisté preference, které se nemění každý den. Samozřejmě i do již uloženého receptu můžete zasáhnout tím, že změníte intenzitu/velikost nápoje.

Pokud zvolíte přípravu mléčného nápoje, například Cappuccina, můžete připravit jen jeden šálek, ale lze si nastavit i množství pěny. Stačí vložit nádobu LatteGo, nalít mléko (ryska vám poradí, kolik mléka je nutné nalít) a spustit proces. Kávovar automaticky připraví jak kávu, tak mléčnou pěnu a vše smíchá dohromady, opět automaticky. Po ukončení vás kávovar požádá, abyste spustili proces čištění mléčného okruhu, což opět provede automaticky.

Kapacitní tlačítka jsou velmi citlivá a jejich stisk doprovází zvuk, který můžete v nastavení vypnout. Osobně to však nedoporučuji, slouží jako zpětná vazba a zvuk není rušivý.

A kolik nápojů lze připravit? Philips se chlubí tím, že 12 plnohodnotných. Pojďme si je zrekapitulovat: kromě již zmíněných Espresso, Coffe, Americano, Cappuccino, Latte Macchiato a Café au Lait, které mají vlastní ikonu na hlavním panelu, naleznete pod ikonou More Drinks také Caffè Crema, Caffè Latte, Cestovní hrnek (velká káva o objemu 240/360 ml), Espresso Lungo, Ristretto a Flat White. Kromě toho je zde i funkce na zpěněné mléko a i horkou vodu na přípravu čaje, bohužel bez možnosti přizpůsobit si teplotu.

Jen doplníme, že každý přizpůsobený recept se uloží pod uživatelský profil, tedy i ty ze záložky More Drinks. Kávovar si vaše návyky zkrátka pamatuje a je jedno, zda denně konzumujete stále stejný typ kávy, nebo několik různých na základě chuti.

Líbilo se nám
  • uživatelské profily
  • snadné ovládání
  • velká možnost personalizace
  • 12 přednastavených nápojů
  • extrémně snadná příprava mléčných nápojů
Nelíbilo se nám
  • nelze nastavit teplotu vody na čaj

Zkušenosti: to nás baví

Přiznám se bez mučení, Philips Series 5400 LatteGo mě opravdu bavil. Design mi padl do oka, kávovar působí v interiéru nenápadně, přesto velmi technicky. Líbí se mi velmi snadné čištění všech komponent, stejně jako fakt, že se bez problémů dostanete i ke spařovací jednotce, kterou můžete snadno vyčistit, a předejít tak zbytečným návštěvám servisu.

Příprava nápojů je snadná a ještě snadnější se stane, jakmile si vybrané nápoje uložíte pod uživatelský profil. Poté stačí kávovar zapnout, zkontrolovat, zda je nastaven správný profil, vybrat nápoj a stisknout tlačítko, hotovo. Pokud se chystáte na přípravu mléčného nápoje, stačí nalít mléko do nádoby LatteGo a tu jedním pohybem umístit do kávovaru. Vše je tak jednoduché, že návod zůstane ležet v krabici (tedy alespoň do doby, než se nebudete potřebovat detailně seznámit s procesem čištění). Ocenit musím i přípravu mléčné pěny. Nejenže je pěna vždy krásně nadýchaná a perfektně splyne s připravenou kávou, ale i vydrží i nějakou dobu po přípravě, výsledným produktem se tak můžete kochat dlouhé minuty. Líbí se mi, že přípravu mléčné pěny nedoprovází žádný nepořádek či „zběsilé prskání“, připravená mléčná pěna díky chytrému mechanismu snadno steče do šálku pod nádobou LatteGo a žádný nepořádek se nekoná. Díky tomu, že systém LatteGo nemá žádné hadičky a další zbytečnosti, jeho následné čištění je otázkou pár vteřin, stačí nádobu rozpojit na dva díly a vložit pod teplou tekoucí vodu.

Philips Series 5400 LatteGo

Kávovar je sice plnoautomatický, neznamená to však, že vás nenechá nic upravit. Každý kávový nápoj lze libovolně přizpůsobit jak intenzitou, tak velikostí – ano, u každého nápoje se možnost velikost liší, ale to je zcela pochopitelné – poměr vždy musí souhlasit s tím, aby výsledný nápoj odpovídal receptu. Pokud však máte rádi opravdu velké Cappuccino, Philips vám rozhodně bránit nebude.

Zaměřím se také na hlučnost. Kávovar má kompletně keramický mlýnek a vzhledem k typu konstrukce je jasné, že nebude úplně nejtišší. Ano, není, pokud budete připravovat kávu ve 3 ráno a máte „papírové zdi“, dost pravděpodobně přípravu kávy uslyší i vaši spolubydlící. Víko Aroma seal s gumovým těsněním však odvádí velmi dobrou práci, zvuk mletí rozhodně není nijak zvlášť nepříjemný.

Líbilo se nám
  • velmi snadný provoz
  • snadné čistění LatteGo

Zhodnocení: povedl se

Kávovar Philips Series 5400 LatteGo pořídíte bez ohledu na barvu za cenu okolo 19 tisíc korun, v rámci různých akcí ale i levněji (zhruba 16 tisíc korun). Osobně si myslím, že cena odpovídá, za vynaložené peníze totiž dostanete kávovar, který nejenže funguje, ale je připraven na budoucnost. Díky snadné výměně většiny dílů víte, že pokud se něco pokazí, nebudete muset do opravy investovat polovinu ceny kávovaru.

I zásluhou toho jsem kávovaru 5400 LatteGo ochoten odpustit pár nedostatků, jako je ne zcela ideálně řešená nádoba na vodu nebo mírně hlučnější mletí. Jsou to naprosté drobnosti, když si představíme, kolik práce a vlastně i financí nám kávovar při časté konzumaci kávových nápojů ušetří. Když k tomu přičteme opravdu snadnou přípravu mléčných kávových nápojů, nezbývá mi, než kávovar Philips Series 5400 LatteGo doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalitní zpracování, povedený design
  • snadné a přehledné ovládání
  • lze vyjmout spařovací jednotku
  • přehledný displej
  • extrémně snadná příprava mléčných receptů
  • snadné (a levné) čištění
  • personalizované profily
  • osvětlení
  • příprava dvou kávových nápojů najednou
Zápory
  • hlučnější mletí
  • nádoba na vodu by mohla být širší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze