Philips Sonicare Prestige 9900
test

Philips Sonicare Prestige 9900

Pořiďte si zářivý úsměv

Dnes se podíváme na luxusní elektrický kartáček Sonicare Prestige 9900 od Philipsu. Pyšní se umělou inteligencí, luxusním zpracováním a elegantním pouzdrem v základním balení. Obhájí si ale ne zrovna nízkou cenu?

Elektrické zubní kartáčky můžete pořídit už za částku okolo tisíce korun. Pokud však patříte mezi hračičky, případně se spokojíte jen s tím nejlepším, cena se může vyšplhat na několikanásobek. To je případ i kartáčku Philips Sonicare Prestige 9900, který lze pořídit za 7 až 8 tisíc korun. Proč tolik? Uvnitř je to nejlepší, co Philips aktuálně umí.

Philips Sonicare Prestige 9900 je sonický elektrický kartáček, který se hodí pro všechny, kteří mají citlivé dásně a všeobecně problémy se zuby. Oproti oscilačně rotačním modelům je šetrnější, proto se jej nemusíte obávat používat ani v případech, kdy řešíte nepříjemnosti v podobě paradontózy a dalších onemocnění zubů či dásní.

Technické parametry Philips Sonicare Prestige 9900

Typ čištění sonická technologie (62 tisíc kmitů)
Počet režimů čištění 5
Režimy čištění clean, white+, gum health, deep clean+, tongue care
Doprovodná aplikace ano
Kompatibilita Android a iOS
Časovač ano
Senzor tlaku a indikátor ano, LED indikátor
Odolnost vůči vodě ano
Baterie lithium-iontovoá
Výdrž až 14 dnů
Způsob a délka nabíjení indukční nabíjení
Cena cca 8 tisíc korun

Obsah balení: je tu skoro vše

Luxusní kartáček si zaslouží luxusní balení. V poměrně malé krabičce najdete opravdu bohaté příslušenství. Kromě těla kartáčku a jedné náhradní hlavy je to i indukční nabíječka s pevně spojeným nabíjecím kabelem, luxusní cestovní pouzdro, USB kabel pro nabíjení pouzdra a adaptér do sítě, který můžete využít jak pro indukční nabíječku, tak pro kabel, kterým nabíjíte kartáček v cestovním pouzdře. Dle moderních trendů má pouzdro USB-C, dobijete jej tedy i kabelem od mobilu nebo počítače. Pokud bychom přeci jen měli najít nějaký nedostatek, je škoda, že Philips nedodal více náhradních hlavic. Nové vyjdou na zhruba 800 Kč a v balení jsou dva kusy. Někdo by si také mohl zastesknout po „nabíjecí skleničce“, která byla součástí balení kartáčku Philips Sonicare DiamondClean Smart.

Philips Sonicare Prestige 9900
Líbilo se nám
  • velmi bohaté balení

Zpracování a konstrukce: bez chyb

Philips se při vyvíjení kartáčku Sonicare Prestige 9900 zcela jistě inspiroval modelem Sonicare DiamondClean Smart. A to není výtka, právě naopak. Už tehdy jsme chválili kvalitní tvrzené a hlavně pogumované plasty, díky kterým kartáček nejen dobře padl do ruky, ale také neměl tendenci vyklouzávat. A to stejné platí i pro Sonicare Prestige 9900. Tělo, ač je plastové, je v ruce velice příjemné, a to právě díky pogumování. Nejde však jen tak o nějaké pogumované plasty. Původní generaci používám již více než rok a za tu dobu není tělo poseto žádnými škrábanci, vrypy, nebo důlky. Proto nevidíme důvod, proč by to u Sonicare Prestige 9900 mělo být jinak.

Philips Sonicare Prestige 9900

I když se Philips inspiroval, při tvoření nové generace kartáčku nezkopíroval vše. Původní generace měla na rukojeti dvojici ovládacích tlačítek, nová generace má jen jedno. To je navíc součástí těla. Jde o tlakový senzor, který se však nepromačkává stejně jako u původní generace. Díky tomu nehrozí, že by se do útrob kartáčku dostala například pasta, která by mohla tlačítko vyřadit z provozu. To je za nás velmi praktické. Samozřejmě to přináší menší nevýhodu v podobě ne tak jistého stisku. Za nás jde však o ideální kompromis, jak prodloužit životnost kartáčku.

Design je luxusní, zpracování špičkové.

Druhé tlačítko, které sloužilo pro přepínání režimů (clean, white+, gum health, deep clean+, tongue care), zcela chybí. Proč? Nová generace jej již nepotřebuje díky technologii SenseIQ. Ta se učí dle návyků uživatele a sleduje, jak kartáček používáte. Pokud jste například zvyklí hodně tlačit, technologie to rozpozná a sama sníží rychlost, abyste neublížili vaší zubní sklovině a dásním. Pokud se přesto ptáte, kam zmizely speciální režimy čištění, nebojte, najdete je stále v mobilní aplikaci. O tom ale až později.

Pod hlavním tlačítkem je trojice diod, které fungují zároveň jako dotykové senzory, kterým můžete nastavit intenzitu, respektive rychlost stírání v krocích 1, 2 a 3. Pokud chcete intenzitu změnit, stačí tisknout prostor, kde jsou diody. Philips nezapomněl ani na barevný kroužek na spodní hraně. Pokud na kartáček příliš tlačíte nebo zuby „drhnete“, rozsvítí se po obvodu diody, které informují o přílišném tlaku (fialová), případně zmíněném „drhnutí“ (oranžová). Kartáček díky funkci SenseIQ také dokáže nastavit nižší rychlost čištění, pokud zaznamená přílišný tlak. Kromě rozsvícení diod tedy sníží rychlost a informuje vás také krátkým pozastavením činnosti a vibracemi. Všechny tyto doplňkové funkce lze aktivovat skrze ovládací tlačítko i aplikaci.

Tlakové senzory nenabízí ideální zpětnou vazbu.

Poslední zajímavostí je ikona, která signalizuje nutnost výměny hlavy. Kartáček to zjistí díky RFID mikročipu v hlavici, této technologii Philips přezdívá BrushSync. I tuto funkci můžete vypnout, ovšem pamatovat je nutné na to, že životnost jedné hlavy je zhruba 3 měsíce. Na těle je i indikátor baterie – pokud začne svítit, je třeba kartáček co nejdříve nabít.

Líbilo se nám
  • elegantní tělo
  • snadný úchp
  • jednoduché ovládání
  • barevný kroužek upozornění
Nelíbilo se nám
  • tlakové senzory nejsou tak jisté jako klasická tlačítka
  • režimy čištění již nelze měnit na kartáčku

Funkce: znovu a jednoduše

Na následujících řádcích si popíšeme jednotlivé funkce podrobněji:

  • Technologie SenseIQ: Jednoduše řečeno, technologie SenseIQ hlídá tlak, který vyvíjíte při čištění. Pokud vyvíjíte přílišný tlak, můžete poškodit zubní sklovinu, případně si způsobíte ústup dásní, protože bude nateklá. Můžete si tak odhalit krčky, což by mohlo být časem fatální. SenseIQ umožní automaticky snížit rychlost stíravého pohybu o jeden stupeň (ze 3. na 2., z 2. na 1.), a tím tak eliminovat případné škody. Zároveň je tato funkce podpořena rozsvícením kroužku fialovou barvou. Kdybyste světlo náhodou přehlédli, kartáček informuje také tím, že se krátce pozastaví čištění a zavibruje. Tuto funkci lze vypnout/zapnout skrze aplikaci i na kartáčku, stačí jej umístit do nabíječky a stisknout tlačítko pro vypnutí/zapnutí po dobu 3 vteřin. Aktivaci provedete stejným způsobem.
  • Senzor tlaku/senzor drhnutí: Pokud na kartáček příliš tlačíte, už víme, že se rozsvítí fialovou barvou. Pokud příliš drhnete, respektive s kartáčkem rychle pohybujete, rozsvítí se kontrolka oranžově. Pokud vám oznámení tlaku nevyhovuje, můžete jej vypnout přidržením tlačítka pro vypnutí a zapnutí po dobu 7 vteřin. Oznámení drhnutí (oranžová barva) lze vypnout jen skrze aplikaci, nikoli skrze samotný kartáček. Aktivaci provedete stejným způsobem.
  • Technologie BrushSync: pokud máte kompatibilní hlavici, která je vybavena RFID mikročipem, kartáček hlídá její životnost. A to nejenom v měsících, ale v konkrétních hodinách, pokud tedy čistíte zuby 2× denně po dobu 2 minut, vydrží hlavice zhruba 3 měsíce, pokud častěji, musíte se smířit s tím, že hlavici bude nutné vyměnit dříve. Zcela nová hlavice by měla vydržet 180 cyklů čištění = 90 dnů při čištění 2× denně. Režim BrushSync dokáže změnit také režim čištění, to se ovšem netýká hlavice A1, která je univerzální. Pokud byste však použili hlavice z kartáčku Diamond Clean (rovněž s RFID mikročipem), ke změně režimu dojde automaticky. Tuto funkci lze vypnout/zapnout skrze aplikaci i kartáček, stačí jej umístit do nabíječky a stisknout tlačítko pro vypnutí/zapnutí po dobu 5 vteřin. Aktivaci provedete stejným způsobem.
  • Stav nabití:Pokud indikátor ve spodní části svítí bíle, je baterie zcela nebo téměř zcela nabitá. Pokud bliká bíle, je nabitá částečně, ale stále dostatečně. Pokud bliká žlutě a po vyčištění zubů třikrát pípne, je téměř vybitá. Pokud je vybitá zcela, pípne třikrát a již vám nedovolí pokračovat v dalším čištění.
Líbilo se nám
  • všechny prémiové funkce
Nelíbilo se nám
  • postup aktivace/deaktivace režimů je nutné si zapamatovat

Aplikace: prodloužená ruka

Různé chytré funkce může mít i levnější kartáček, ovšem mobilní aplikace je výsadou těch nejlepších. Je jasné, že se na mobilní aplikaci můžete těšit i v případě Prestige 9900. Aplikace Philips Sonicare je dostupná pro iOS i Android zdarma. Po spuštění vás provede procesem párování, který je velice snadný díky Bluetooth. Zároveň je třeba vytvořit váš speciální profil, do kterého se budou statistiky z čištění ukládat.

Aplikace Philips Sonicare

Úvodní stránka nabídne přehled, kde se dozvíte různé tipy, triky, můžete zde přidat termín vaší návštěvy u zubaře a zjistíte také informace o posledním čištění. Zde například upozorní, že při posledním čištění jste se nevěnovali vnitřní části úst tak jako té vnější, což podloží i vizualizací ústní dutiny. Pokud tuto záložku rozkliknete, Philips poradí, jak při čištění nezapomenout na žádnou část chruou. Jak toho Philips docílil? Jednoduše, kartáček má gyroskop a moc dobře ví, kde se zrovna nachází.

Druhá záložka v aplikaci funguje jako kalendář. Ukáže, jaké dny jste si zuby vyčistili dvakrát, jednou, případně vícekrát a také vás ohodnotí. Řekne vám, s jakým tlakem jste čistili, informuje o přílišném drhnutí i o tom, jaká byla průměrná době čištění – na sekundy přesně. Pokud je vše v pořádku, svítíte zeleně, pokud ne, může se údaj rozsvítit oranžově/červeně.

Kartáček rozhodně neoklamete.

Třetí záložka je nejdůležitější, aktivuje se v momentě, kdy kartáček zapnete. Na modelu ústní dutiny vás provede čištěním a ukáže, kde máte začít a kudy pokračovat, včetně rozdělení do časových úseků. Lze nastavit i vlastní výchozí bod. Pokud si tedy začínáte zuby čistit vždy vpravo dole, není problém. Pokud nastavíte výchozí bod vpravo dole, ale začnete čistit vlevo nahoře, aplikace to bude ignorovat a neupozorní vás, že čistíte špatně, ovšem na konci čištění vám „vystaví vysvědčení“. Pokud tedy například opomenete vyčistit vpravo nahoře z vnitřní části, uvidíte to i na výsledném modelu. Stejně tak vám aplikace oznámí, zda jste při čištění příliš tlačili či drhli a kolik sekund jste věnovali jednotlivým segmentům ústní dutiny. Je až neuvěřitelné, jak přesně aplikace poznala, kde jsme (cíleně) zuby nečistili, oklamat se nám ji nepovedlo ani v momentě, kdy jsme začali čistit v jiném úseku, než který jsme měli nastaven. Důležité je, že kartáček s aplikací komunikuje v reálném čase, pokud tedy na kartáček zatlačíte, v aplikaci okamžitě vyběhne upozornění „Zmírněte tlak!“, případně: „Omezte drhnutí!“

Dodáme, že ve třetí záložce je rovněž možné nastavit intenzitu (rychlost), režim čištění a lze vypnout/zapnout režimy Adaptivní intenzita a Zpětná vazba drhnutí. Zjistíte zde také přesné procento nabití baterie. I když komunikace probíhá skrze Bluetooth, je změna režimů skrze aplikaci bez prodlev.

Statistiky čištění jsou extrémně detailní.

V poslední záložce jsou informace o vašem profilu a zařízeních (pokud jich máte více), můžete také rovnou nakoupit kartáčkové hlavice (Nazuby.cz, Alza, Datart, Profimed a další...)

Philips musíme pochválit, že na aplikaci postupně pracuje a zjednodušuje její přehled. Prakticky vše potřebné naleznete v záložkách 2 (historie čištění) a 3 (čištění jako takové).

Líbilo se nám
  • aplikace je přehlednější
  • komunikace v reálném čase
  • podrobné výsledky a detailní statistiky
  • možnost zaznamenání návštěv u zubaře
  • nákup hlavic přímo z aplikace
Nelíbilo se nám
  • možná až zbytečně moc tipů a triků (úvodní obrazovka)

Závěr: je drahý, ale chcete jej

Chcete krásný úsměv a zuby, které nekrvácí? Můžete si pořídit kartáček za pár stovek a doufat, že čistíte správně. Nebo si pořídíte luxusní kousek plný moderních funkcí, který hlídá kvalitu čištění za vás. Philips Sonicare Prestige 9900 stojí u vybraných prodejců zhruba 8 tisíc korun, lze jej však sehnat i o pár stokorun levněji v rámci různých akcí či u menších prodejců. Cena je to vysoká, ovšem tento model patří k tomu nejlepšímu, co v dnešní době můžete zakoupit. K zubům i dásním je šetrný, má krásný design, mnoho režimů čištění a potěší také aplikace, kterou můžete, ale také nemusíte využívat.

Doporučujeme tedy nákup? Jednoznačně ano. Pokud si ústní dutiny vážíte a chcete mít zuby co nejdéle v dobrém stavu, je Philips Sonicare Prestige 9900 správnou volbou.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • technologie SenseIQ hlídá kvalitu čištění
  • snadné ovládání
  • tlakové senzory nepropustí nečistoty
  • detailní výsledky čištění v aplikaci
  • snadné párování
  • většinu chytrých funkcí můžete deaktivovat
  • rychlost stírání nastavíte na těle kartáčku
  • vizuální i vibrační upozornění na nesprávné čištění
Zápory
  • režimy čištění nelze měnit na kartáčku
  • v balení chybí nabíjecí sklenička
  • komplikovanější aktivace/deaktivace funkcí
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze