Platby kartou a digitálními nástroji ovládají trh – dáme hotovosti brzy sbohem?

Platby kartou a digitálními nástroji ovládají trh – dáme hotovosti brzy sbohem?
Fotografie: Unsplash

Rychlá doba si žádá i rychlá řešení a málokdo má čas čekat, než pokladní spočítá drobné nebo vám rozmění. Právě proto se již několik let čím dál tím větší oblibě těší platební karty a další digitální nástroje, s jejichž pomocí můžete zaplatit během pár vteřin. Má hotovost ještě budoucnost, nebo se s ní brzy rozloučíme?

Hotovost ještě není úplně zatracena

I když většina našeho obyvatelstva využívá k platbám v obchodech platební karty, existují místa, kde se bez hotovosti prostě neobejdete. Příkladem mohou být menší restaurace, hromadná doprava či malé obchůdky.

V takovém případě vám bude karta k ničemu, a proto je vždy dobré mít v kapse alespoň pár drobných. Hotovost však po vás mohou požadovat i někteří poskytovatelé služeb, kterým se nevyplatí pořizovat si drahé platební terminály.

Tohoto trendu si samozřejmě všimly i tuzemské banky a nebankovní společnosti. Ty kromě klasických úvěrů nabízí i jejich alternativu, kterou si mohou klienti nechat vyplatit přímo na ruku. Hotovostní půjčka se přitom svým principem nějak zvlášť neliší od jiných úvěrových produktů.

Jediný rozdíl je v předání peněz klientovi, který si je může vyzvednout buď na pobočce, výdejním místě, nebo si je nechá dovézt přímo domů prostřednictvím kurýra. Splácení poté může probíhat také hotově – běžně je za tímto účelem využívána složenka, nebo jsou splátky pravidelně předávány zmíněnému kurýrovi či obchodnímu zástupci.

Zároveň je nutné zmínit, že se jedná o krátkodobý úvěr s dobou splatnosti v řádu několika dní. Proto je vhodný zejména pro klienty, kteří potřebují nový zdroj financování pro pokrytí krátkého nepříznivého období. Žadatelé o hotovostní půjčku by si tedy měli být na 100 % jistí, že před dnem splatnosti budou mít dostatek prostředků na její uhrazení.

Češi se hotovosti jen tak nevzdají

V posledních letech se zvyky obyvatel ČR výrazně změnily a jsou otevření i novým inovacím. Většina obyvatel se tak nezdráhá platit prostřednictvím platebních karet, nebo dokonce smartphonem. I přesto ale platí hotovostí bezmála 55 % z nás, přičemž se objevují i názory, že si lidé život bez hotovosti nedokážou představit.

Z průzkumů navíc vyplývá, že je hotovost považována i za určitou formu svobody. Právě té se někteří jedinci nechtějí za žádnou cenu vzdát a hájí hotovost, co se dá. Konkrétně se jedná až o tři třetiny Čechů, kteří jsou přesvědčeni, že bankovky a mince mají stále místo v našem každodenním životě. Je tedy pravděpodobné, že případné změny nebudou zrovna lehké.

Budoucnost přeje bezkontaktním platbám

I když poměrná část Čechů nedá na hotovost dopustit, je pravděpodobné, že v budoucnu se bez ní budeme muset chtě nechtě obejít. Už teď je totiž možné vidět stoupající popularitu bezkontaktních plateb, ve kterých jsou Češi opravdoví premianti.

Bezkontaktní platby totiž v ČR využívá okolo 96 % obyvatel, přičemž v jiných evropských zemích je to pouhých 90 %. Velmi oblíbené jsou i samotné platební karty, kterých bylo na našem území vydáno již přes 13 milionů kusů.

Někteří odborníci i zastupitelé bank ale věří, že by se brzy i platební karty mohly stát historií. Ty pomalu nahrazují virtuální karty, které je možné jednoduše nahrát do smartphonu či chytrých hodinek a platit s nimi pouhým přiložením k bezkontaktnímu terminálu.

Bohužel stále se naleznou obchody či poskytovatelé služeb, kteří nepřijímají platby kartou – bez hotovosti se tedy ani tak neobejdete. Pokud se v následujících letech podaří upravit legislativu a rozšířit síť bezkontaktních terminálů, je možné, že se o hotovosti budou naše děti učit pouze z učebnic. V každém případě je už teď jasné, že budoucnost patří bezkontaktním platbám.