Poslední problémy Twitche ukazují, k čemuže je internet vlastně dobrý

Glosa
Poslední problémy Twitche ukazují, k čemuže je internet vlastně dobrý
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz

Služba pro streamování hraní videoher změnila své uživatelské podmínky. Na tom by asi nebylo nic až tak zajímavého, dokud se do předloženého textu nezačtete. Objevují se zde totiž výrazy jako poprsí nebo pozadí, na které je nově zakázáno promítat výjevy z her. Šílený svět? Ano, ale zároveň nic nového pod sluncem.

Osobně se přiznám, že jsem oblibu streamování herních videí nikdy moc nepochopil. Udělat z interaktivní zábavy čistě pasivní byla znouzecnost mého dětství, kdy panoval chronický nedostatek pětikorun na herní automaty v maringotce, respektive kdy bylo herní PC nebo konzole takovou raritou, že jsme se na ni po škole chodili ke kamarádům dívat ve větších skupinkách. Tento počáteční nedostatek se naštěstí podařilo rychle překonat, a tak je pro mě sledování cizího hraní zhruba takovým utrpením jako sledovat fotografie z cizích dovolených.

Názory mnoha ostatních však budou zcela odlišné, na čemž si postavila svou existenci služba Twitch, který můžeme zjednodušeně definovat jako YouTube pro hráče. U nich si získal oblibu mnoha dedikovanými funkcemi. Jednou z nich je i to, že se pozornost streamera dostává do popředí, což umožňuje vznik zcela nové kategorie hvězd.

To, co začalo jako malý obdélníček v rohu herního videa, kde anonymní mladík se sluchátky občasnými výkřiky komentuje dění ve hře, skončilo jako regulérní odnož showbyznysu, se všemi svými skandály a aférami. Pokud se nudíte, můžete si zkusit vyhledat, kdo je to Amouratnh a jaká byla její „kariéra“. Když při tom z čistě studijních důvodů zhlédnete pár videí, můžete sami zhodnotit, nakolik při tom jde o prezentaci herního umu a nakolik fyzických předností.

Sex prodává

Jako by snad pořád platila stereotypní poučka, že jádro konzumentů videoher tvoří nadržení puberťáci. Twitchem se pak prohánějí vlny, ve kterých streamerky vysílají v plavkách, koupou se při tom v bazéncích, zaujímají sexuálně vyzývavé pózy a v honbě za popularitou dělají věci, které si s hraním na počítači obvykle nespojujeme. Služba se všemožně brání, aby se z ní nestal „OnlyFans pro adolescenty“ – a výsledkem jsou pak takové bizarní pasáže uživatelských podmínek, které zakazují „obsah, který se zaměřuje na oblečené intimní části těla, jako jsou hýždě, rozkrok nebo prsa, po delší dobu.


Mohla by to být jen taková vtipná historka ze života nadržených puberťáků, ale ukazuje to mnohem širší problém, jehož počátky můžeme vysledovat až do… pravěku.

Věstonickou venuši určitě všichni dobře znáte. Tato nejstarší keramická soška na světě je samozřejmě nesmírně cenným historickým artefaktem, ale shodou okolností zachycuje zvýrazněné ty tělesné části, které Twitch ve svých posledních podmínkách zapovídá.

Zatímco ve fyzickém světe se vlivem náboženství a kultury podařilo vybudovat poměrně stálá pravidla, internet coby „nový svět“ se stále ještě hledá. Zatím však platí, že server ponechaný napospas svým uživatelům bez kontroly časem sklouzne k pornografii. To je třeba důvod, proč sociální sítě, které rády přitahují pozornost vyzývavostí, skoro až hystericky zakročí po překročení určité hranice – viz například kauza s mazáním fotografií kojících matek.

A ponaučení? I přesto, že nám rychle měnící se svět může připadat zmatený, stále jsou tu věci, které zůstávají stejné sdílejí je současní uživatelé internetu se svými předky z pravěkých dob.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze