Podle výzkumu seznamovací aplikace nepomáhají najít lepší partnery

Podle výzkumu seznamovací aplikace nepomáhají najít lepší partnery
Fotografie: Igor Starkov, unsplash.com
  • I když moderní prostředky zvětšily výběr, schopnosti lidí zůstávají stále stejné
  • Seznamovací aplikace mohou mít i negativní dopady

Pokud jste někdy viděli českou komedii „Hodíme se k sobě, miláčku...?“ z roku 1974, pak vás při jejím sledování určitě napadlo, jestli je možné, že díky počítačům, sítím a algoritmům budeme mít jednou snadnější seznamování než tomu bylo dříve. O padesát let později máme díky tomuto vědeckému výzkumu konkrétní odpověď. A příliš pozitivní není:

Vzhledem k rozšíření online seznamování bychom očekávali, že se výrazně zlepší schopnost najít a potkat potenciální partnery, což bude odrážet snížení nákladů na vyhledávání, které tato zdokonalená technologie vyhledávání přinesla. Zjištění však ukazují, že údaje jsou v rozporu s těmito předpověďmi,“ shrnují autoři zprávy zkoumající data z let 1960 až 2021 její závěry.

Od roku 1960 jsme nezaznamenali žádný pokles nákladů na vyhledávání ani znatelný nárůst selektivity. Namísto toho tvrdíme, že efektivní náklady na vyhledávání odrážejí schopnosti jednotlivců zpracovávat a vyhodnocovat informace, což následně určuje jejich zdatnost při výběru partnera na sňatkovém trhu. Navzdory technologickému pokroku a jeho příslibu snazšího výběru partnera se zdá, že schopnosti jednotlivců zpracovávat informace zůstaly nezměněny, což vysvětluje zjevný nedostatek zvýšení efektivity a selektivity výběru partnera,“ pokračuje zpráva. Jinými slovy, i když se možnosti seznámení díky sítím a aplikacím značně rozšířily, lidská schopnost posoudit partnera zůstává stále stejná.

Naproti tomu mohou být tyto aplikace i škodlivé. Podle zprávy seznamovací aplikace mohou ve skutečnosti způsobit společenskou škodu tím, že zvyšují příjmovou nerovnost. Uvádí, že filtrování vyhledávání podle nejvyššího dosaženého vzdělání znamená, že lidé s vysokými příjmy se nyní častěji žení s jinými lidmi s vysokými příjmy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze