Případ Asunta a Sobík se stále drží na špičce sledovanosti. Stojí za zhlédnutí?

zhodnocení
Případ Asunta a Sobík se stále drží na špičce sledovanosti. Stojí za zhlédnutí?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Oba seriály byly natočeny podle skutečných událostí
  • Případ Asunta pojednává o náhlé smrti adoptované dívky
  • Sobík vypráví příběh člověka, který byl několik let pronásledován ženou

Netflix často natáčí seriály a filmy podle skutečných událostí a ví proč – jsou u diváků dost oblíbené. Některé sice projdou téměř bez povšimnutí, jiné se ale drží na předních příčkách sledovanosti i několik týdnů. A to je právě případ seriálu Sobík a Případ Asunta. Od Sobíka Netflix jednoznačně očekával nárůst sledujících, Příběh Asunta se dostal ale na první místo sledovanosti vlastně bez větší propagace. Pokud jste seriály ještě neviděli, pak jim zkuste dát šanci.

Případ Asunta

Šestidílná španělská minisérie pojednává o manželském páru, který si jako první ve Španělsku adoptoval holčičku z Číny. Ta je ale jednoho dne nalezena mrtvá pohozená u silnice a nikdo neví, co se stalo. Obvinění ale velmi brzy padne na rodiče malé dívky, a to i přes to, že rodiče evidentně truchlí. Jejich výpovědi však mají trhliny – matka opakovaně vypoví lživě, což vzápětí svede na léky, které bere a později je zadržen i otec, který několikrát ženě naznačí, aby mlčela. Záhadný případ tak velmi brzy začnou zajímat média.

Pozor, spoiler

V seriálu je uvedeno, že komunikace s policií a soudní procesy nejsou natočeny podle skutečnosti, jelikož pravděpodobně nebylo možné zjistit, co se doopravdy za zavřenými dveřmi odehrálo. To ale příběhu nijak neubírá na důvěryhodnosti. Jak se příběh posunuje, zjišťujete, že matka byla závislá na braní léků na uklidnění a manžel jí v tom ještě podporoval. A aby nemuseli řešit pubertální chování dcery, prášky jí sypali do pití, aby byla klidnější. Až na úplném konci se dozvíte, jak vlastně ke smrti došlo a proč matka zarytě tvrdí, že je nevinná. Soud měl ale ohledně její neviny jiný názor.

Sobík

Sobík

Sedmidílný seriál, který se v polovině zvrtne tak, že sami nebudete vědět, co si myslet. Sám sebe si zde zahrál Richard Gadd, který příběh postupně odvypráví. Na začátku ve vás neúspěšný komik Donny pracující v baru vyvolá lítost, jelikož je neustále pronásledován ženou, které dal zdarma čaj. Ta se do něj zamilovala a každý den mu píše stovky emailů, zpráv a tráví s ním celou směnu v baru. A takto vytrvalá zůstane několik let.

V mnoha případech se sami sebe budete ptát, proč nezasáhl a proč si nechal takové věci za hranou líbit. Pak se ale posunete v příběhu o několik let zpět a zjistíte, proč je jeho chování tak submisivní. Jeho touha po tom stát se stand up komikem ho zavedla k člověku, který ho jen využíval pro svoje potěšení. Z Donnyho se tak stane prakticky lidská troska, která nikam nezapadá, neví, co má dělat a situaci řeší braním drog. Ačkoliv se nakonec rozhodne situaci řešit, jizva na duši už zůstane.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze