První dojmy z používání čističky Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde

První dojmy z používání čističky Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Novinka nás zaujala svou estetikou, praktičností, ale také výkonem
  • K dispozici je dálkové ovládání i mobilní aplikace
  • Zeptejte se na vše, co vás ohledně čističky zajímá

Čističky vzduchu již dávno nejsou nedostupným zbožím, na které by mohli dosáhnout jen ti movitější, ale poměrně běžnou spotřební elektronikou. Podobně jako u telefonů, automobilů či jiných produktů, však pochopitelně i zde platí, že není čistička jako čistička a ty „základní“ se od těch nejlepších v mnoha ohledech liší. I proto jsem se těšil na možnost si vyzkoušet pomyslný Rolls-Royce ve světě čističek vzduchu s označením Dyson Purifier Big Quiet Formaldehyde. Jaké jsou mé dojmy po několika dnech používání?

Balení: velké a kompletní

Podobně jako u jiných produktů, i u produktů Dyson začíná zážitek samotným „unboxingem“, tedy rozbalením krabice, v níž čistička dorazí. S ohledem na rozměry Dysonu Purifier Big+Quiet Formaldehyde, jenž se honosí velikostí již ve svém názvu, zřejmě nikoho nepřekvapí ani větší rozměry samotné krabice. Ta naštěstí není nikterak zvlášť těžká, a tak manipulaci s ní hravě zvládnete i v jednom.

V útrobách balení, kde se nachází pečlivě zafixovaná čistička skládající se v podstatě ze dvou částí (včetně filtrů), najdeme také dálkové ovládání a napájecí kabel, který je však součástí „základny“. Samozřejmostí je rovněž řada návodů, avšak instalace je skutečně jednoduchá a zvládne ji i začátečník.

Nejen tichá, ale i elegantní

Čistička Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde se v současnosti nabízí v jediném barevném provedení, které kombinuje tmavě modrou, stříbrnou a zlatou (či bronzovou) barvu. Ačkoliv jsem příznivcem dřívějších modelů vyvedených v kombinaci bílé a stříbrné, ani novince nemohu po estetické stránce nic vytknout, Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde totiž podle mého názoru pěkně zapadne do většiny interiérů bez ohledu na styl či použité barvy. Z praktického hlediska pak chválím za dostatečně dlouhý a „poctivě tlustý“ napájecí kabel, ale také za skutečně nenápadně umístěná kolečka na spodní straně. Posuv čističky je tak velmi jednoduchý a kolečka dokáží bez problémů překonat i případnou mezidveřní přechodovou lištu, ovšem klasický (vyšší) práh by již vyžadoval zvednutí čističky.

Jak je na tom ale novinka z hlediska hlučnosti? Zřejmě nejjednodušším scénářem pro všechny čističky je používání během dne, kdy je v domácnosti pohyb a tedy i neustále nějaká forma ruchu. V takovém případě tak o čističce skutečně nebudete vědět, tedy přinejmenším, necháte-li ji běžet na automatický režim a vzduch není extrémně znečištěný. V případě velkého znečištění, například máte-li čističku vedle kuchyňské linky, kde zrovna smažíte, je intenzita hluku vyšší, ale stále bezproblémová. Při manuálním vynucení nejvyššího (desátého) stupně intenzity, pak čističku v tichém prostředí rozhodně nepřeslechnete, férové je však zároveň zmínit, že desátý stupeň čistička sama o sobě v podstatě nikdy neaktivuje, pokud k tomu nemá skutečně dobrý (a zpravidla i hlasitý) důvod, jako je právě smažení.

Čističku jsme používali také v noci v dětském pokoji, kde je na noční režim velmi tichá a její tiché „šustění“ může sloužit také jako tzv. bílý šum, který pomůže dětem (ale třeba i dosplěým) rychleji usnout. Stran samotného čištění vzduchu je pak rozdíl mezi trávením času v pokoji bez a s čističkou Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde skutečně propastný, a to především v noci, kdy se vzduch bez čističky rychle vydýchá/zatuchne, zatímco s čističkou zůstává stále „svěží“.

Ptejte se, co vás zajímá

Již brzy se můžete těšit na kompletní podrobný test nejnovější čističky od Dysonu, mezitím se nás však také můžete ptát na vše, co vás ohledně novinky zajímá. Máte dotazy k čištění vzduchu, dálkovému ovládání, filtrům či snad mobilní aplikaci? Neváhejte se o ně podělit v komentářích pod článkem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze