Beurer FT 95
test

Beurer FT 95

Využijete ho nejen při nemoci

S podzimem přichází různá nachlazení, chřipky a angíny. Pro vás i vaše nejmenší je při nemoci důležité měřit teplotu a bezdotykový teploměr od společnosti Beurer vám může být dobrým pomocníkem.

Pokud hledáte bezdotykový teploměr, který nabízí oproti těm klasickým trochu víc, možná bude Beurer FT 95 ten pravý. Kromě teploty změří i pokojovou, předměty a kapaliny mu také nedělají žádný problém.

Za zapůjčení Beurer FT 95 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry Beurer FT 95

Rozměry 16,7 × 4,2 × 2,8 cm
Hmotnost 73 g (bez baterií)
Rozsah měření teploty na čele 34 až 42,2 °C
Rozsah měření teploty na objektu 0 až 80 °C
Paměť až 60 naměřených tělesných teplot
Automatické vypnutí ano
Podporované OS Android, iOS
Wi-Fi ne
Bluetooth ano
Napájení 2 AAA baterie
Cena cca 1 700 Kč

Obsah balení: včetně baterií

V malé obdélníkové krabičce je v plastovém obalu uložen teploměr, ve kterém jsou i baterie. Dále je součástí balení podrobný návod, informace k aplikaci a upozornění, které obsahuje informace o rozdílech teplot v těle, měření pokojové teploty a údržby.

Beurer FT 95
Líbilo se nám
  • baterie součástí balení
  • ochranný obal

Konstrukce a zpracování: jednoduše, ale vkusně

Začneme u plastového obalu, který slouží k uložení teploměru. Jedná se o jednoduchý plastový výlisek, který má uvnitř mřížku. Ta má nastavenou různou výšku tak, aby se teploměr uvnitř nepohyboval a přesně zapadl. Lze jej jednoduše zavřít – stačí zaklapnout – i otevřít. Obal působí levně, ale účel splní.

Beurer FT 95

Teploměr je na tom o poznání lépe – je z lesklého bílého pevného plastu. Zadní spodní strana je světle šedá a matná. Jedná se o část, která se dá odejmout, tím se dostanete k bateriím. Jednotlivé díly do sebe perfektně zapadají a přístroj splňuje požadavky směrnice 93/42/EEC pro zdravotnické prostředky.

Beurer FT 95

Teploměr má celkem čtyři tlačítka – tři jsou pod displejem a poslední je větší, kruhového tvaru a kolem něj je LED, která svítí zeleně/žlutě/červeně. K čemu přesně slouží, to si řekneme později. Snímač infračerveného měření je na přední straně teploměru a je lehce zahnutý směrem dolů. To usnadňuje měření.

V horní části teploměru je obdélníkový displej, který je možné modře podsvítit pro lepší viditelnost, při samotném měření se pak rozsvítí na několik vteřin automaticky. Naměřená teplota je na displeji vidět velkými čísly, takže ji přečtou i lidé s poruchou zraku. Teploměr má možnost také zapnutí zvukového signálu, který dvakrát pípne při měření a zapnutí.

Líbilo se nám
  • kvalitní provedení
  • splňuje směrnice pro zdravotnické prostředky
  • podsvícený displej
Nelíbilo se nám
  • obal působí levně

Aplikace: uloží vaše měření

Beurer nabízí hned dvě aplikace, u kterých je možné teploměr propojit – jedná se beurer HealthManager a beurer BabyCare. V našem případě jsme zvolili aplikaci HealthManager. Pokud však máte další výrobky od stejné společnosti pro děti, může být pro vás vhodnější druhá aplikace, kde lze mít všechny přístroje sdruženy na jednom místě. Obě jsou zdarma a podporují iOS i Android. Navíc jsou v češtině.

Po stažení vám aplikace nabídne přihlášení/registraci – při registraci je potřeba odsouhlasit jejich podmínky a vyplnit základní údaje. Po vyplnění emailu a hesla obdržíte potvrzující odkaz, který aktivuje účet. Po vrácení do aplikace můžete ihned vybrat přístroj, který chcete přidat. Teploměr snadno najdete, aplikace má přístroje seřazené do několika sekcí. Co bychom však vytknuli, to je připojení teploměru – v aplikaci je sice popsáno, jak teploměr připojit, není zde však uvedeno, že k tomu dojde až ve chvíli, kdy změříte tělesnou teplotu, to může vést ke zmatení.

Při prvním měření se na displeji telefonu ukáže požadavek pro spárování a na teploměru se zobrazí kód – po vepsání se teploměr ihned připojí a po každém měření se výsledek uloží do aplikace. Jedná se pouze o měření tělesné teploty, ostatní funkce teploměru s aplikací nejsou propojeny. Na tom však nevidíme nic špatného, aplikace je určena pro kontrolu zdraví, nikoliv pro ukládání pokojové teploty.

Aplikace obsahuje několik doplňujících služeb, které můžete a nemusíte využít. Pomocí kalendáře lze vyfiltrovat den, který jste se měřili, v deníku pak u dané teploty dopsat komentář, případně léky, které jste užili. Měření si v aplikaci můžete zobrazit dvěma způsoby – rozepsané na řádcích, nebo pomocí grafu.

Líbilo se nám
  • Dvě aplikace
  • jednoduché vyhledání přístroje
  • automatický přenos při měření

Zkušenosti: funkci plní, má ale i své mouchy

Před prvním zapnutím teploměru je potřeba vytáhnout u baterií malý kousek plastu, který brání spojení baterií s teploměrem. Po zapnutí se postupně nastaví datum a čas. Dále jsou již přednastaveny stupně Celsia (druhou možností jsou °F), zapnutá zvuková signalizace (lze vypnout), Bluetooth (lze vypnout) a podsvícení (lze vypnout). Na displeji je také v dolním pravém rohu stav baterie a v horní části jsou zobrazené třemi symboly možnosti měření. Zleva doprava – měření povrchové teploty, okolní teploty a tělesné teploty.

Beurer FT 95

Na teploměru jsou tři základní tlačítka – MODE MEM, zapnutí/vypnutí a LIGHT SET. První tlačítko je pro přepínání měření jednotlivých teplot. Pokud jej podržíte, zobrazí se uložená měření. Tlačítko LIGHT SET po stisknutí rozsvítí displej a při dlouhém stisknutí spustí možnost nastavení/přenastavení. Poslední tlačítko SCAN slouží pro měření. A aby nedocházelo k vybití, teploměr se automaticky po minutě nečinnosti vypne.

Pokud máte zapnutou aplikaci, měření se automaticky uloží i do aplikace.

Pojďme si vysvětlit, jak jednotlivá měření provést. Je jedno, jaké poslední měření jste provedli, po zapnutí je vždy přednastaveno měření tělesné teploty, které je vyobrazeno na displeji symbolem hlavy. Teploměr namíříte na čelo ze vzdálenosti dvou až tří centimetrů a měření provedete stisknutím tlačítka SCAN. Po měření přístroj pípne, rozsvítí se displej a ukáže teplotu. Zároveň se také rozsvítí kolem tlačítka LED, která má tři barvy – pokud je teplota v pořádku, svítí zeleně, při zvýšené teplotě žlutě a při horečce červeně. Na displeji se také ukáže smějící se smajlík (teplota v normálu), nebo zamračený (horečka). Pokud máte zapnutou aplikaci, každé měření se automaticky uloží i do ní.

Pro změření teploty povrchu nebo tekutiny je na displeji potřeba vybrat symbol kojenecké lahve. Pak už jen teploměr namíříte na požadovanou věc/nápoj a provedete měření. Teplotu změří v rozmezí 0 až 80 °C. Toto měření můžete využít například při koupání dětí, kdy chcete zjistit teplotu vody. Stejně tak jej můžete využít při vaření. Pokud chcete změřit okolní teplotu, výrobce doporučuje teploměr nechat v místnosti ležet po dobu 30 minut a poté jej zapnout. Je dobré se ho také moc nedotýkat, jelikož by lidské teplo mohlo teplotu ovlivnit.

Beurer FT 95

Co by za nás potřebovalo trochu vylepšení, to je podsvícení, jelikož při změření svítí jen několik sekund a poté zhasne. Tlačítkem si displej můžete opět podsvítit, ale i tak by bylo uživatelsky příjemnější, pokud by displej svítil déle. Při testování se nám baterie nevybily, výdrž bude samozřejmě záviset na četnosti používání i svícení, ovšem pokud baterie vyndáte, bude potřeba u teploměru znovu nastavit datum i čas. Podstatné ovšem je, že měření zůstanou v paměti uložena. Teploměr je schopný zapamatovat si až 60 posledních měření tělesné teploty.

Beurer FT 95

Co se týče přesnosti měření, výrobce uvádí možné odchylky při měření tělesné teploty na čele ±0,2 °C a při ostatním měření ±4 % nebo ±2 °C. Při měření teploměr nevykazoval žádné zvláštní výkyvy teplot. Pokud jsme vícekrát namířili na jedno místo, teploměr ukázal teplotu vždy stejnou, tady nemáme co vytknout.

Líbilo se nám
  • jednoduché a rychlé měření
  • změří teplotu povrchu, tekutiny i okolí
  • LED
  • automatické vypnutí
  • paměť měření
Nelíbilo se nám
  • krátký interval podsvícení displeje
  • při výměně baterií se vynuluje datum a čas

Závěr: hodit se bude všem

Určitě se jedná o šikovného pomocníka, kterého doma nejednou použijete. A pokud máte doma malé děti, využití najdete ještě více. Ačkoliv má teploměr drobnosti, které bychom vylepšili, svoji hlavní úlohu – tedy měření – plní na 100 %. Aplikace vám navíc umožní kontrolovat vývoj teploty a zvládne ji používat téměř každý. Pokud tedy uvažujete o koupi teploměru, který dokáže i něco navíc, s Beurer FT 95 věříme, že budete spokojeni stejně jako my.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • baterie součástí balení
  • ochranný obal
  • kvalitní provedení teploměru
  • splňuje směrnice pro zdravotnické prostředky
  • podsvícený displej
  • možnost dvou aplikací
  • jednoduché a rychlé měření
  • změří teplotu povrchu, tekutiny i okolí
  • automatické vypnutí
  • paměť měření
Zápory
  • obal působí levně
  • krátký interval podsvícení displeje
  • při výměně baterií se vynuluje datum a čas
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze