ETA Delicca II 7149 90030
test

ETA Delicca II 7149 90030

Umí víc, než jen upéct chleba
1

Domácí pekárny zná asi už každý, ale věděli jste, že umí už více, než jen upéct chleba? Možná jste poslední dobou přemýšleli o pořízení domácí pekárny. Co si ale pořídit model, který mimo různé druhy chlebů dokáže z mléka vyrobit jogurt, z ovoce džem nebo z masa sekanou?

Pokud patříte mezi příznivce zdravého stravování nebo vás domácí pečení prostě baví, tato recenze bude právě pro vás. Domácí pekárna ETA Delicca nabízí několik programů, které vám usnadní přípravu pečení chleba a navíc budete vědět, co přesně jíte. Co všechno pekárna dokáže, to se dozvíte v dnešní recenzi.

Za zapůjčení produktu ETA Delicca II 7149 90030 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry ETA Delicca II 7149 90030

Rozměry 30 × 26 × 44 cm
Hmotnost 6,66 kg
Příkon 850 W
Počet háků 2
Odložený start ano
Počet programů 12
Minimální/maximální hmotnost chleba 1/1,5 kg
Cena cca 4 000 Kč

Obsah balení: vše, co potřebujete

V obdélníkové krabici je mezi polystyrenem pevně vsazena pekárna i s přívodním kabelem. Uvnitř pekárny je zvlášť zabalena pečící forma. Dále v krabici najdete dvě odměrky (na tekutiny a na koření či semínka), dva hnětací háky a kovovou pomůcku pro vyjmutí háků. Nechybí ani návod s několika recepty.

ETA Delicca II 7149 90030
Líbilo se nám
  • pečlivé uložení pekárny
  • včetně odměrek

Konstrukce a zpracování: praktická a kvalitní

Samotná pekárna je trochu těžší, ale to ničemu nevadí, jelikož s ní nemusíte pohybovat, pokud ji dobře umístíte. Design se dle mého názoru povedl. Pekárna působí vkusně, masivně a přitom nijak mezi kuchyňskými přístroji nebude vyčnívat. Po stranách je nerezová s otvory na větrání, jinak je z černého a vysoce lesklého plastu. Je tedy potřeba myslet na to, že tyto materiály jsou náchylné na mikroškrábance a otisky prstů. Na spodní části jsou čtyři protiskluzové menší nožky.

ETA Delicca II 7149 90030

Na přední straně je velký displej, který přechází až k víku od pekárny. Na spodní části jsou rozepsané jednotlivé programy, které jsou viditelné i v případě vypnutého přístroje. Po zapnutí se na displeji rozsvítí všechna tlačítka, přičemž nejvíce viditelný je čas pečení a vybraný program. Nad časem se zobrazuje vybraná tmavost kůrky a přednastavená hmotnost chleba (1 000 g, 1 250 g a 1 500 g). Naopak pod časem najdete 6 tlačítek, na jejichž funkce se zaměříme později.

ETA Delicca II 7149 90030

U víka je šikovně zapuštěná rukojeť ve stříbrné barvě a za ní najdete průhlednou část, kterou můžete kontrolovat stav produktu, jenž v domácí pekárně připravujete. Víko také můžete kdykoliv otevřít, pokud se průhledná část zapaří. V zadní části víka se už jen nachází další větrací otvory.

Uvnitř pekárny jsou dvě vidlice, na které pasuje hnětací forma. Ta je potažena teflonem, stejně tak i hnětací háky, které se jednoduše nasunou na připravené hřídele. Aby se vám lépe vše odměřovalo, ETA do balení přidala dvě plastové odměrky. Jedna je na tekutiny do 240 ml, druhá představuje malou a velkou lžičku (5/15 ml). Jako poslední je součástí balení nástroj na vyjmutí háků. Někdy se vám je podaří z chleba vytáhnout jednoduše, jindy budete toto „udělátko“ potřebovat. Jedná se o jednoduchý háček, který zaseknete do háků a vytáhnete je z upečeného chleba.

Líbilo se nám
  • pevná konstrukce
  • velký displej
Nelíbilo se nám
  • materiál náchylný na mikroškrábance

Funkce: vše přehledně a jasně

Nejdříve se zaměříme na chleba. Logicky těchto programů je nejvíce – celkem 5, navíc si můžete nastavit i vlastní. V základních programech si můžete vybrat mezi klasickým, rychlým, sladkým, celozrnným a bezlepkovým. Další recepty pro různé chleby nabízí přímo ETA na svých stránkách. Chleba můžete v pekárně péct jak ze sušeného/čerstvého droždí, tak z kvásku. Pekárna počítá i s využitím různých semínek nebo podmáslovým či bramborovým těstem na chléb.

ETA Delicca II 7149 90030

Při pečení lze zvolit tři velikosti chleba – 1 kg, 1,25 kg a 1,5 kg – a tři možnosti zbarvení kůrky – světlá, tmavší a nejtmavší. Automaticky je přednastavená volba na 1,25 kg a střední barva kůrky. Pro změnu stačí zmáčknout přednastavená tlačítka na displeji. Pokud byste chtěli změnit i čas, taktéž můžete, opět pomocí tlačítek na displeji označených jako šipka dolů a nahoru. Pokud jste již v pečení vlastního chleba znalejší, můžete si zvolit program č. 12, který vám umožní nastavit vlastní program od míchání přes kynutí až po pečení.

Chleba byl vždy dobře upečený, nakynutý a šel dobře vyndat z pečící formy.

Mezi další funkce patří hnětení a míchání těsta + následné kynutí (program č. 6). V tomto případě se těsto nezačne péct, program je tak vhodný například pro těsta na buchty/koláče. U tohoto programu vám tedy pekárna sice nic neupeče, ale pomůže s těstem. Podobně je nastaven také program Hnětení, který je určený pouze pro hnětení těsta. Při volbě programu číslo 8 (Dort) se pekárna postará o vše, včetně upečení těsta. Zde je potřeba pouze myslet na to, že dort bude mít obdélníkový tvar a ne klasický kulatý.

ETA Delicca II 7149 90030

Další programy se netýkají přímo pečení a přidání těchto možností hodnotíme velmi kladně, jelikož je určitě využijete. Patří mezi ně programy pro džem a jogurt. V obou případech byl výsledek perfektní a hlavně téměř bez práce. Předposledním programem je Pečení vhodné k přípravě sekané.

Líbilo se nám
  • možnost nastavení vlastního programu
  • 3 velikosti chleba i možnost zvolit barvu kůrky
  • programy na džem a jogurt
  • pečení ze sušených/čerstvých kvasnic i kvásku

Zhodnocení a zkušenosti: pečení téměř bez práce

Když jsem pekárnu rozbalila, mile mě překvapilo kvalitní zpracování. Části, které jsou z plastu, do sebe přesně zapadají a vnitřní část je udělaná jednoduše pro lepší čištění. Při prvním použití můžete mít problém s připevněním pečící formy do vidlic, jelikož musí být natočeny stejně. Jde ale pouze o první nastavení, později už bude stačit vždy jen na formu lehce zatlačit. Víko pekárny je delší a je pravděpodobné, že na kuchyňské lince, kde jsou i horní skříňky, nepůjde úplně otevřít. Doporučuji tedy zvolit místo, kde s ní nebudete muset po každém pečení hýbat.

ETA Delicca II 7149 90030

Pokud jste v domácích pekárnách stejně jako já začátečníci, určitě ze začátku pečte přesně dle receptů. V návodu je uvedeno pár základních receptů na chleba, další poté nabízí ETA na svých stránkách. Jako první jsem vyzkoušela klasický chleba. Do pečící formy vždy prvně vložíte tekuté suroviny, poté sypké a zvolíte vybraný program. Čas se na pekárně odečítá a pokud bude potřeba, můžete si nastavit i odložený start. Odložený start je možný nastavit až na 15 hodin, je ale potřeba počítat s tím, že kvasnice neustále pracují. Při pečení také můžete program na chvíli pozastavit a případně dodat další suroviny. A pokud by došlo k výpadku proudu, pekárna si zapamatuje, v jakém kroku skončila, a jakmile dojde k obnově proudu, program dokončí. Po dopečení pekárna několikrát oznámí zvukovým signálem konec pečení. Pokud by vás zvuk obtěžoval, je možné jej vypnout.

Při probíhajícím programu můžete víko pekárny kdykoliv otevřít, aniž by se program zastavil. Můžete se tak podívat, zda má těsto správnou konzistenci a dobře kyne. Na víku je také průhledná část, abyste víko nemuseli otevírat, ale někdy se stane, že je zapařené. U pečení nenastal žádný problém. Chleba byl vždy dobře upečený, nakynutý a šel dobře vyndat z pečící formy. Při mytí si však dejte pozor, abyste formu či hnětací háky nepoškrábali.

ETA Delicca II 7149 90030

U programu na uvaření džemu je potřeba si nejdříve ovoce připravit. V mém případě se jednalo o ostružiny, které bylo potřeba uvařit a přepasírovat. U ovoce, kde nejsou malá semínka, stačí ovoce jen zlehka povařit a pak už pokračovat dle receptu. Výsledek byl dobrý, džem stačilo přelít pouze do sklenic.

ETA Delicca II 7149 90030

Jako další jsem vyzkoušela program pro přípravu jogurtu. Tento proces je delší, trvá 10 hodin a je dobré jej dělat přes noc a ráno jen jogurt přemístit do sklenic. Pokud budete postupovat dle receptu, opět se vše povede. I v tomto případě je potřeba trochu přípravy, a to předehřátí mléka, aby došlo k rychlé pasterizaci, pak už jen přidáte pár lžic jogurtu.

ETA Delicca II 7149 90030

Při pečení chleba se mi opakovaně stalo, že jsem zapomněla změnit gramáž. Přednastavená hmotnost chleba je 1 250 g a středně tmavá kůrka. Pokaždé jsem vkládala suroviny na 1kg chléb a i přes nižší gramáž byl chleba upečený dobře. Celkově mě pekárna příjemně překvapila jak funkcemi, tak i jednoduchostí při ovládání.

Pokud přemýšlíte o koupi domácí pekárny, která umí i o něco víc, než „jen“ péct chleba, tento model bude perfektní volbou. Ačkoliv jsou na trhu i levnější pekárny, s domácí pekárnou ETA Delicca II 7149 90030 si můžete kromě domácího chleba uvařit i marmeládu, udělat jogurt nebo upéct sekanou. A tomu již cena těšně pod 4 000 Kč plně odpovídá.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • včetně odměrek
  • pevná konstrukce
  • velký displej
  • možnost nastavení vlastního programu
  • programy na džem a jogurt
  • pečení ze sušených/čerstvých kvasnic i kvásku
  • odložený start/možnost pozastavení
  • jednoduché ovládání
Zápory
  • materiál náchylný na mikroškrábance
Diskuze ke článku
Eva Procházková
Eva Procházková
Dobrý den,
já mám tuto pekárnu,ale typ vyrobený do roku 2015. Nebyla používaná, takže je vlastně nová, ale nemám k ní hnětací háky. Nelze je vůbec sehnat. Kdyby je někdo měl, napište mi prosím, na můj email procheva9@seznam.cz.
Moc děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze