Tado Smart AC Control V3+
test

Tado Smart AC Control V3+

Dokonalý pomocník

Tado nabízí různé zajímavé doplňky pro chytrou domácnost. Před pár měsíci jsme vám představili termostatickou hlavici, dnes se podíváme na ovladač Tado Smart AC Control V3+, který promění vaši stávající klimatizační jednotku na chytrou.

Testovat ovladač klimatizace na sklonku roku, zbláznili jsme se? Ne, aktuální energetická krize mnohé donutila vytápět právě klimatizací, protože jde v některých případech o energeticky úspornější řešení. Pokud máte starší klimatizaci, ať už splitovou klimatizační jednotku, nebo mobilní, může se hodit dnes testovaný ovladač Tado Smart AC Control V3+. Ten totiž ze staré klimatizace udělá klimatizaci inteligentní, kterou můžete ovládat odkudkoli.

Za zapůjčení Tado Smart AC Control V3+ děkujeme společnosti Elektro-System-Technik s.r.o. (EST), provozující internetový obchod EST-shop.cz, kde si zboží můžete i zakoupit.

Technické parametry Tado Smart AC Control V3+

Rozměry 100 × 100 × 15 mm
Materiál polykarbonát a ABS plast
Další funkce vlhkoměr, teploměr, chlazení, větrák, odvlhčování (musí podporovat klimatizační jednotka)
Rozsah nasatavení teploty 18–31°C
Asistenti Google Asistent, Alexa, Apple HomeKit + Siri
Podpora klimatizací Samsung, Toshiba, Panasonic, Daikin, Honeywell, Pioneer, Mitsubishi Electric, Siemens, Hitachi, Haier, Carrier, General Electric, Fujitsu, Frigidaire, Sanyo, Whirlpool
Aplikace Tado
Cena cca 2 900 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Pokud si zakoupíte Tado Smart AC Control V3+, naleznete v balení opravdu vše potřebné. Kromě samotného ovladače je v balení i opravdu dlouhý napájecí kabel microUSB–USB-A s délkou 1,8 metru + adaptér do sítě a koncovku pro EU a UK zásuvky. Koncovku lze kdykoli snadno vyměnit, a to velmi jednoduše. Nechybí ani lepítka, kterými můžete ovladač připevnit na stěnu či jinou podložku. Samozřejmostí je detailní návod. Pokud se vám nelíbí představa, že cokoli kamkoli lepíte, můžete využít služeb originálního stojánku Tado, kousek plastu vás však vyjde na cca 750 Kč, což se nám moc nelíbí.

Líbilo se nám
  • adaptér součástí balení
  • dlouhý přívodní kabel
  • dvojice koncovek

Konstrukce a zpracování: bílý oblázek

Máme rádi, když chytré příslušenství do domácnosti dobře vypadá, značka Tado je důkazem toho, že to jde. Ovladač je vlastně takový oblázek s rozměry 100 × 100 × 15 mm, přičemž jako celek působí opravdu sympaticky. Může za to i čisté bílé provedení, které nenarušují žádné zbytečnosti. Doplníme, že tělo je plastové (polykarbonát + ABS plast) a velmi kvalitní. Povrch je matný, otisky prstů tedy řešit nebudete, maximálně se časem objeví škrábance.

Tado Smart AC Control V3+

Přední strana má na vrchu vyražené logo společnosti Tado, je tedy velmi vkusně zakomponované. Ve spodní části je průsvitný pruh, což je zároveň anténa infračerveného portu pro ovládání klimatizační jednotky. Jakmile Tado Smart AC Control V3+ zapojíte do sítě, odhalí se do této doby skrytý dotykový LED panel s rozměry 32 × 20 mm. Ano, i přestože jde o základní panel, lze jej ovládat dotyky, což je opravdu příjemný bonus.

Tado Smart AC Control V3+

Aktivace panelu je snadná, stačí swipnout. Následně můžete nastavit vhodnou teplotu šipkami, případně změnit nastavení fungování klimatizace (chlazení, větrák, odvlhčování), stejně tak lze natavit intenzitu (1, 2, 3, automatika). Ve výchozím nastavení zobrazí i aktuální teplotu, vlhkost zobrazí jen v rámci aplikace. Nutno podotknout, že Tado je ovladač, ne džin v láhvi, proto musí vybrané funkce podporovat sama klimatizační jednotka. Pokud tedy například klimatizace neumí odvlhčovat, Tado tuto možnost ani neukáže.

Skrytý dotykový LED panel je skvělý benefit.

Na zadní straně je vstup microUSB konektoru, kód pro přidání do aplikace Tado a Domácnost, stejně tak se zde nachází různé drážky, které slouží pro postavení na stojánek Tado. Kabel lze navíc provléci speciálním otvorem. Proto, když dáte jednotku na zeď, nebude kabel zavazet a ovladač „odstávat“. Myslelo se zkrátka na každý detail.

Tado chválíme za design i použité materiály, skrytý dotykový LED panel a smysl pro detail. Konečně, i délka přívodního kabelu je něco, za co si Tado pochvalu zaslouží, proto musíme říci: to se nám líbí!

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • minimalistické provedení
  • skrytý dotykový LED panel
  • minimum rušivých prvků
  • snadné ovládání
  • smysl pro detail
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět černé provedení

Instalace a kalibrace: záleží na vás

Instalace ovladače je snadná – jediné, co musíte ovladači dopřát, je víceméně přímý výhled na klimatizační jednotku. Pokud máte klasickou splitovou jednotku, kdy máte uvnitř místnosti jednu část klimatizace a druhou na střeše, je třeba umístit ovladač „někam naproti“. Dosah IR signálu je slušný, proto není třeba naprosto přesného výhledu, stejně tak není potřeba, aby byl ovladač metr od jednotky. Můžete jej například umístit do stojánku a dát na komodu naproti jednotce, případně nalepit přibalenými lepítkami na zárubně dveří, které jsou v blízkosti. Kreativitě se meze nekladou, po chvíli pátráni jistě naleznete vhodné místo.

Tado Smart AC Control V3+

Podobně je tomu v případě, že máte mobilní klimatizaci. Zde si však můžete lehce pomoci, mobilní klimatizaci lze natočit tak, aby byl výhled co možná nejlepší. V našem případě byl ovladač od klimatizace zhruba 4 metry, ovládání fungovalo bez problémů, bez zpoždění.

Důležitá informace je, že k provozu nepotřebujete žádný most, tedy řídící jednotku. Jakmile jednou Tado Smart AC Control V3+ nainstalujete, je to vše a ovládat jej můžete odkudkoli.

Líbilo se nám
  • variabilní umístění
  • možnost nalepit
  • není třeba přímého výhledu
  • slušný dosah IR
  • bez nutnosti mostu
Nelíbilo se nám
  • stojánek je nutné dokoupit

Nastavení: máte možnosti

Ovladač je nainstalovaný, směle se tak můžeme pustit do nastavení v rámci aplikace Tado pro iOS a Android. Hned zkraje musíme zmínit, že aplikace není lokalizována, avšak různé obrázky a piktogramy odhalí, co daná nabídka představuje.

Párování je snadné, stačí nasnímat kód, který se nachází na zádech, ovšem v případě, že si pořídíte nový ovladač, je na přední straně ještě identická nálepka, na které jsou stejné kódy. Po chvilce „chroustání“ vás aplikace vyzve k připojení k domácí Wi-Fi síti, výběru vaší klimatizace a máte hotovo. Celý proces párování zabere maximálně pár minut, za což chválíme.

Aplikace Tado

U výběru klimatizace se na chvíli zastavíme. Tado oficiálně podporuje značky Samsung, Toshiba, Panasonic, Daikin, Honeywell, Pioneer, Mitsubishi Electric, Siemens, Hitachi, Haier, Carrier, General Electric, Fujitsu, Frigidaire, Sanyo a Whirlpool, takže se může stát, že vaše klimatizace ve výčtu bude chybět. V takovém případě vyfoťte ovladač a zadejte sériové číslo ovladače. Aplikace se pokusí vyhledat odpovídající model, ovšem pokud se nezadaří, máte smůlu. V průběhu vás aplikace vyzve, abyste vyzkoušeli přes aplikaci klimatizaci vypnout/zapnout, změnit režim a až následně vám dovolí vstoupit do základní nabídky, páruje se přímo ovladačem, který jste dostali k vaší klimatiaci. Tado rozhodně nepodporuje různé uživatelské pokusy, pokud se tedy nedostanete přes úvodní nastavení, ovládání klimatizace nijak nezprovozníte. Jednoduchá poučka zní, že kompatibilní bude většina klimatizací, která má vlastní LCD displej, stejně jako ovladač, který používáte k jejímu ovládání.

Domovská obrazovka je přehledná, hned prvním tlačítkem můžete klimatizaci vypnout/zapnout. Rovnou také vidíte aktuální teplotu a teplotu požadovanou. Po rozkliknutí této nabídky si můžete teplotu přizpůsobit plynulým posuvníkem, a to od 18 do 31 stupňů Celsia. Stejně tak jde korigovat sílu chlazení/vytápění ve třech krocích, případně vše nechat na automatizace. Potěší, že si můžete nastavit také plán v jednotlivé dny i denní doby. Na každý den si můžete nastavit různé režimy, například ráno vytápění, odpoledne odvlhčování, večer zase vytápění, a to po jednotlivých časových úsecích.

Výhodou je, že samotný ovladač může fungovat i ve dvou samostatných režimech, na které jste zřejmě zvyklí. V režimu termostatu sleduje ovladač aktuální teplotu a sepne se/vypne se po dosažení teploty. Jakmile poklesne/vzroste o nastavenou hodnotu, například 1 stupeň Celsia, automaticky se opět vypne/sepne. Pokud jste příznivci manuálního nastavení, můžete tuto funkci vypnout a korigovat vše manuálně. Ve výbavě nechybí ani detekce otevřeného okna.

Aplikace toho umí opravdu hodně.

Aplikace na pozadí sleduje vaši aktivitu, pokud tedy opustíte dům, jedním kliknutím můžete klimatizaci vypnout. Zároveň, pokud aplikace zjistí, že se přibližujete k domovu, nabídne sepnutí chlazení/vytápění.

Aplikace dovolí zobrazit také podrobné statistiky, například teplotu během dne nebo vlhkost. Je zde i speciální záložka Air Freshness, kde můžete porovnat kvalitu ovzduší uvnitř místnosti a venku, na základě čehož aplikace nabídne různá doporučení, například vyvětrat.

Tado Smart AC Control V3+

Pokud chcete, aplikace může myslet za vás a některé věci zautomatizovat. Například automaticky vypnout klimatizaci, pokud opustíte vyhraničený prostor, případně naopak zapnout vytápění, pokud se blížíte domů. To už je ovšem funkce placená, Tado nabízí balíček Auto-Assist, který vyjde na 649 Kč ročně, případně 79 Kč měsíčně.

Dodáme, že Tado Smart AC Control V3+ je kompatibilní s Google Home, Alexou i Domácností pro iOS. Na těle opět najdete vhodný kód, kterým můžete Tado Smart AC Control V3+ přidat do aplikace a ovládat skrze iPhone, iPad nebo třeba MacBook. I za tuto nativní podporu si zaslouží Tado pochvalu.

Malé upozornění na závěr. Pokud se rozhodnete teplotu změnit skrze dálkový ovladač dodaný ke klimatizaci, údaje si s Tadem nijak nepředá, takže to si bude stále myslet, že funguje v původně zvoleném režimu. V takovém případě je nutné změnit nastavení skrze Tado.

Líbilo se nám
  • detailní nastavení
  • množství režimů
  • lze ovládat i na přímo skrze ovladač
  • možnost ovládat skrze Domácnost (iOS)
Nelíbilo se nám
  • aplikace není v češtině
  • některé automatizace jen v placené verzi aplikace

Zkušenosti a zhodnocení: i v zimě se vyplatí

V dnešní době, kdy si mnozí klimatizací i vytápí, se pořízení ovladače Tado Smart AC Control V3+ vyplatí. Osobně jsem nadšený z toho, že ovladač nepotřebuje žádný most, který by řešení zbytečně prodražoval. Takto stačí zakoupit Tado Smart AC Control V3+ za 2 900 Kč a máte vystaráno, ovládat můžete prakticky odkudkoli, tedy z míst, kde jste připojeni k mobilním datům či Wi-Fi. Za celou dobu testování se mi nestalo, že by ovladač nefungoval, potěšila mě rovněž přehledná aplikace a dosah IR paprsku. Výhodou rovněž je, že jakmile celé řešení nainstalujete a spárujete s mobilní aplikací, zkrátka to funguje a vy nemusíte nic řešit.

Tado Smart AC Control V3+

Osobně jsem Tado Smart AC Control V3+ používal s mobilní klimatizací staršího data, konkrétně značky Whirlpool. Ta na povely reagovala ihned a z hloupé mobilní klimatizace se rázem stala inteligentní. Stejně tak můžete i vy starou klimatizaci proměnit na chytrou, ušetříte tedy za nákup nové jednotky, která má Wi-Fi již v základní výbavě. Navíc, ne každá klimatizace s Wi-Fi je schopná vzdáleného ovládání, tedy mimo vaši domovskou Wi-Fi síť.

Za zapůjčení Tado Smart AC Control V3+ děkujeme společnosti Elektro-System-Technik s.r.o. (EST), provozující internetový obchod EST-shop.cz, kde si zboží můžete i zakoupit.

Nevidím jediný důvod, proč ovladač nedoporučit. Možná by se mi líbilo, kdyby balíček Auto-Assist byl levnější, ideálně zcela zdarma, ovšem nemohu říci, že by mě cena urážela. Navíc jej pořizovat nemusíte, jen se musíte smířit s faktem, že některé funkce budete muset ovládat manuálně a automatizace zkrátka nebudou k dispozici. Sami můžete v průběhu testování zhodnotit, zda vám zhruba 650 Kč ročně udělá díru do rozpočtu, nebo vám naopak usnadní život. Tado ceníme za to, že balíček nijak nevnucuje. Nabídne jej, ale pokud odmítnete, máte klid.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • jednoduchá instalace
  • přehledná aplikace
  • množství funkcí
  • dotykový LED panel
  • kontrola kvality ovzduší
  • možnost automatizací (za příplatek)
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • automatizace jen za příplatek
  • nemusí být kompatibilní s vaší klimatizací
  • aplikace není lokalizována
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze