Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+
test

Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+

Ovládne vaše vyúčtování
1

Topná sezóna je sice již u konce, ovšem jen na pár měsíců. Další se blíží a jak jistě dobře víte, ceny za vytápění budou zřejmě dále růst. Proč se tedy nepřipravit s předstihem? S chytrými termostatickými hlavicemi máte jistotu, že nebudete domácnost přetápět, a ušetříte tak na vyúčtování. Pokud jste milovníci minimalismu a zakládáte si na designu, možná vás zaujmou dnes testované hlavice Tado Smart Radiator Thermostat.

Že je konec topné sezony dávno za námi? Ano, ale jak jistě víte, léto uteče jako voda a vzhledem k neúnosným cenám za energie se hodí přemýšlet dopředu. Na fZone.cz jsme pro vás otestovali již mnoho termostatických hlavic, které pro vás hlídají teplotu, tedy i spotřebu. Dnes se zaměříme další zajímavý počin. Konkrétně na hlavice Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+.

Hlavice se na první pohled pyšní minimalistickým designem, kvalitním zpracováním a také pěknou doprovodnou aplikací. Nic se však neobejde bez ústupků, zda jsou v případě Tado Smart Radiator Thermostat výrazné, to prozradí dnešní recenze.

Za zapůjčení Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+ děkujeme společnosti Elektro-System-Technik s.r.o. (EST), provozující internetový obchod EST-shop.cz, kde si zboží můžete i zakoupit.

Technické parametry Tado Smart Radiator Thermostat

Rozměry 76 × 52 × 52 mm
Hmotnost 110 gramů
Materiál polykarbonát a ABS plast
Provoz 2× AA baterie, 1 200 mAh
Další funkce vlhkoměr
Rozsah teploty 0–25 °C
Funkce detekce otevřeného okna, prázdninový režim, automatický a manuální režim, ochrana proti zamrznutí
Asistenti Google Asistent, Alexa, Apple HomeKit + Siri
Aplikace Tado
Cena cca 3 500 Kč za set (hlavice + bridge), hlavice 2 300 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Pokud si zakoupíte startovní sadu Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+, což doporučujeme, naleznete v balení opravdu vše potřebné. Začneme samotnou hlavicí, která po vybalení překvapí malými rozměry, k dispozici jsou i dvě předinstalované AA baterie, několik plastových adaptérů na radiátory (RA, RAV, RAVL, M28x1.5, Caleffi a Giacomini), Internet Bridge, nabíječka včetně adaptéru do sítě a kratší ethernetový kabel. Samozřejmě se dostalo i na základní návod. Vše potřebné pro proměnu jednoho radiátoru na radiátor inteligentní s tím, že na jeden hub lze přidat více termostatických hlavic, které si můžete zakoupit samostatně.

Líbilo se nám
  • adaptéry součástí balení
  • hub v rámci setu
  • v balení jsou i AA baterie

Konstrukce a zpracování: to se povedlo

Design a zpracování hlavic je na vysoké úrovni, za což můžeme poděkovat německým vývojářům. Hlavice je takový malý válec s rozměry 76 × 52 × 52 mm. Naživo vypadají hlavice opravdu velice kompaktně, design je velmi minimalistický. Na těle totiž nenajdete žádný viditelný panel, respektive displej. Hlavice se skládá ze dvou částí – adaptéru, na kterém je i závit, a samotného těla, do kterého se vkládají AA baterie a je zde i resetovací tlačítko. Baterie jde vyměnit vcelku snadno, jen je nutné odsunout kovový štítek, který baterky drží na svém místě.

Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+

Jakmile nasadíte okruží na závit, přičemž se obejdete bez speciálního klíče, stačí vzít tělo termostatické hlavice, nasadit ji na adaptér a lehce pootočit, čímž se její pozice zafixuje. Po vložení baterií vás možná překvapí diody prosvítající skrze plastové tělo na vrchní straně zařízení. Jde tedy o stejný princip jako u hlavic Eve. Jeden rozdíl tu je, tělo hlavic Eve je lesklé, hlavice Tado využívají polykarbonát (PC) a ABS plast, plasty jsou však matné a lehce pogumované. Na dotek působí velice příjemně.

Panel dokáže zobrazit základní teplotu, různé piktogramy nastavení, díky použité technologii LED je vše viditelné i v noci, což například oproti E-Ink displeji hlavic Netatmo potěší. Jakmile je displej zhruba 5 vteřin v nečinnosti, automaticky pohasne, aby zbytečně nečerpal energii.

LED panel se rád schovává.

A jak se reguluje teplota? Přední část válce je otočná kolem své osy, teplotu tedy regulujete plynulým otáčením. To se nám líbí, je to ještě praktičtější než dotykové senzory, stále však více cool než obyčejná tlačítka. Na druhou stranu, každému vyhovuje něco jiného. Zatímco pro vaši babičku by mohlo být srozumitelnější ovládání hlavic Tesla, zkušenějším a technicky zdatnějším by se naopak mohlo líbit ovládání u značky Tado.

Tato hlavice patří bezesporu k těm nejminimalističtějším a za mě se řadí designově k nejpovedenějším. Bere si totiž to nejlepší od hlavic Neatmo (způsob ovládání) a Eve (zobrazení informací), k tomu všemu je navíc kompaktnější a materiály působí nejhodnotněji, i když se stále bavíme o plastu. Možná jen trochu škoda, že na trhu není i tmavá barevná varianta, která by se lépe hodila například k retro černým radiátorům.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • minimalistické provedení
  • skrytý LED panel
  • minimum rušivých prvků
  • snadné ovládání

Instalace a kalibrace: je to hračka

Instalace zabere pár chvil. V první řadě je třeba odinstalovat dosavadní termostatickou hlavici z radiátoru. Pokud na vašem radiátoru máte běžné hlavice s ventilem M30×1,5, vše bude fungovat bez adaptérů. Adaptéry reálně využijete, pokud váš závit ventilu funguje na principu „zamáčknout a otočit“. Pokud máte radiátory na míru, designové či jiné s nestandardním závitem, vždy doporučujeme zakoupit jednu hlavici, vyzkoušet a případně vrátit. V případě starších radiátorů lze požádat technika, který ve většině případů bude schopen zajistit vhodný adaptér ventilu pro vaše konkrétní potřeby, v takovém případě je ale třeba počítat s dalšími investicemi.

Původní hlavici každopádně stačí odšroubovat, očistit píst a poté nainstalovat adaptér, tedy koncovku hlavice Tado. Teprve, až na tento adaptér je na řadě samotné tělo hlavice, takže to chce trochu přemýšlet a adaptér natočit tak, aby se po instalaci těla hlavice nacházel LED panel přesně nahoře a ne na boku. U 90 % běžných radiátorů nebudete muset sáhnout ani po některém z přiložených adaptérů. Utažení rovněž stačí ručně, „na doraz“ klíčem připevňovat nedoporučujeme, protože můžete poškodit závit.

Internet Bridge

Jakmile hlavici nainstalujete, automaticky proběhne proces kalibrace, kdy píst uvnitř hlavice začne zatahovat a poté uvolňovat ventil radiátoru. To zabere asi půl minuty, následně se zobrazí teplota přímo na LED panelu. A jak hlavice spárovat s aplikací? Snadno, aplikaci nainstalujete, přihlásíte se pod svojí e-mailovou adresou a nejdříve ze všeho spárujete aplikaci s hubem. Konkrétně jde o Internet Bridge, který je součástí balení varianty Starter Kit V3+. Jde o malý plastový produkt s rozměry 81 × 27 × 22 mm, který má na těle dvě tlačítka a několik LED. Ty informují o stavu napájení, napojení na cloud a připojení k routeru pomocí ethernetového kabelu. Dále na těle je v jednom pruhu resetovací a párovací tlačítko, i ta mají svoji LED.

Zaujala vás zmínka o ethernetovém kabelu? Nedivíme se, internetový bridge totiž nelze připojit skrze Wi-Fi, ale jen skrze ethernet. Nejdříve tedy spojíte modem a Bridge ethernet kabelem, následně zapojíte Bridge skrze kabel USB-A–microUSB do zásuvky (adaptér je součástí balení) a v rámci aplikace Tado nasnímáte QR kód, který má Bridge na těle. Je však nutné, aby byl Bridge v režimu párování. Následně se Bridge spojí s aplikací a rovnou doporučí nainstalovat hlavici. Tu již máme na radiátoru, takže opět postačí naskenovat QR kód a během krátké chvíle je hlavice spárovaná s mostem, tedy i s aplikací. Dodáme, že v rámci jedné domácnosti lze napárovat až 25 hlavic Tado, případně jiného příslušenství (například bezdrátový termostat na zeď, který je rovněž v nabídce firmy).

Celý proces párování nám zabral asi 2 minuty, přičemž jsme další minutu strávili ještě s přidáváním hlavice do aplikace Domácnost pro Apple. Pokud chcete přidat hlavici Tado, stačí přidat Internet Bridge a hlavice se pak v aplikaci objeví automaticky. Uděláte to snadno, skrze aplikaci Domácnost stačí potvrdit volbu přidání nového zařízení, naskenovat číselný kód HomeKit na Tado Internet Bridge a vyčkat pár vteřin. Během chvíle se most spojí s aplikací a hlavice se automaticky objeví v aplikaci Domácnost, stejně jako jakákoliv další, kterou následně přidáte skrze aplikaci Tado.

Internet Bridge potřebuje ethernet.

Stručně řečeno, samotné párování není náročné, zabere určitě kratší dobu než přečtení předchozích odstavců. Jediným problémem může být to, že Internet Bridge musí být spojen ethernet kabelem přímo s routerem, skrze Wi-Fi jej připojit nejde, což je škoda. Následně již Bridge s hlavicemi komunikuje bezdrátově, přesto může jít o problém pro ty, kteří nemají volný konektor na modemu či routeru. Na druhou stranu, Tado to s námi myslí dobře, ethernet je totiž nepochybně spolehlivější řešení než Wi-Fi.

Líbilo se nám
  • snadná instalace
  • adaptéry v balení
  • snadné nastavení HomeKitu
Nelíbilo se nám
  • Internet Bridge nelze propojit skrze Wi-Fi

Nastavení: máte možnosti

Hlavice jsou nainstalovány, směle se tak můžeme pustit do nastavení v rámci aplikace Tado pro iOS a Android. Hned zkraje musíme zmínit, že aplikace není lokalizována, avšak různé obrázky a piktogramy odhalí, co daná nabídka představuje. Na úvodní obrazovce vidíte několik důležitých karet, na které se nyní podíváme.

Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+

První karta znázorňuje místnost, kde hlavici máte, v našem případě Kuchyni. Konkrétně zobrazí aktuální teplotu a také hodnotu, na kterou chcete vytápět. V našem případě ukazuje aplikace více než 24 °C a hranici na 10,5 °C, což je logické – je léto, takže je v místnosti tepla až dost. Pokud kartu rozkliknete, můžete nastavit teplotu (vypnuto, 5 °C a následně po jednotlivých stupních až po 25 °C) a lze také zkontrolovat vlhkost díky integrovanému vlhkoměru. Chválíme!

Zajímavá je také ikona tužky ve spodní obrazovce. V rámci té nastavíte, jak dlouho se má udržovat manuálně nastavená teplota. To znamená, pokud otočíte hlavicí a nastavíte vámi vybranou teplotu, bude se držet určitý čas a poté se přepne do přednastaveného plánu. Dostáváme se k ikoně kalendáře, skrze kterou si nastavíte plán vytápění. Tado na to jde jinak, pokládá vám totiž otázky a vy odpovídáte, dle odpovědí se snaží najít nejlepší model vytápění pro vaši místnost na základě určitých norem. To znamená, že Tado nám pro kuchyň doporučilo 20 °C během dne a 18 °C v noci, ovšem není problém s manuální úpravou. Záznamy navíc můžete snadno kopírovat mezi jednotlivými dny či místnostmi.

Aplikace Tado

Aplikace mě rovněž potěšila možnostmi nastavení Doma/Mimo domov. Pokud to aplikaci povolíte, bude sledovat, zda jste připojeni k domácí Wi-Fi síti. Pokud ji opustíte, ověří pomocí GPS vaši polohu a případně automaticky přepne režim na Away, načež nastaví jiné topné plány – například režim ochrany proti zamrznutí. Stejně tak se nám líbí volitelná funkce Early Start, která zaručí, že požadovaná teplota bude hned od začátku daného bloku plánu. Pokud tak chcete mít od 12:00 do 20:00 20 °C a od 20:00 do 24:00 22 °C, funkce Early Start spustí vytápění už třeba v 19:45, aby za 15 minut stihla místnost vyhřát na požadovanou teplotu.

Karta Air Comfort hlídá kvalitu vnitřního i vnějšího ovzduší. Vnější data sbírá skrze internet, vnitřní data získává sama na základě teploty a vlhkosti. Aplikace tak poradí, zda například zvýšit/snížit vlhkost a teplotu. Zajímavá je také záložka Energy Savings Report, která sbírá data o vašem vytápění. Pokud máte hlavici dostatečně dlouho aktivní, na základě různých dat (čas vytápění, zda preferujete manuální/automatické vytápění, kolik hodin denně vytápíte, na jakou teplotu atp.) stanový průměrnou úsporu oproti používání standardní hlavice. Ano, data jsou pouze informativní, ale mohou pomoci.

Aplikace Domácnost

Přímo z úvodní obrazovky můžete také okamžitě vypnout/zapnout všechny termostatické hlavice Tado, případně zapnout funkci Boost Heating, tedy okamžité otevření ventilů na maximum pro co nejrychlejší vyhřátí domu/bytu. Stisknutím dalšího tlačítka automaticky přepnete všechny hlavice do režimu odpovídajícímu vašemu plánu, ovládání všech hlavic v rámci jedné domácnosti je tedy neuvěřitelně rychlé a elegantní.

Nechybí ani dětský zámek, detekce otevřeného okna (vytápění se automaticky vypne na vámi nastavený čas) a informování o nestandardním chování vašeho systému vytápění. Nutné podotknout, že některé automatizace nejsou tak automatizované, jak se může zdát – Tado za ně chce zaplatit. Tedy, i když aplikace informuje o tom, že bylo otevřeno okno, vy musíte skrze notifikaci potvrdit, zda chcete vypnout vytápění. Stejně tak, pokud aplikace detekuje, že jste mimo domov, musíte skrze notifikaci potvrdit, že to tak je. Pokud chcete, aby to aplikace udělala sama a na nic se neptala, musíte si pořídit předplatné za 79 Kč měsíčně (649 Kč ročně). Předplatné pořizovat nemusíte (aplikace jej nijak nevnucuje), ale pokud jej pořídíte, zaujme jedna funkce navíc – Preheat Before Arrival, tedy předehřátí. Aplikace sleduje váš příjezd domů a pokud se začnete blížit (nebo někdo, kdo má nasdílený přístup do domácnosti), aplikace začne radiátory předehřívat, abyste se nevrátili do zmrzlé domácnosti. Tado přitom bere v úvahu několik faktorů – vzdálenost od domova, venkovní teplotu, jaký způsob vytápění máte a také zkušenosti, které s vytápěním Tado má – což znamená, jak dlouho běžně trvá, než dosáhne požadované teploty.

Líbilo se nám
  • detailní nastavení
  • množství režimů
  • dětský zámek
  • lze ovládat i na hlavici
  • možnost ovládat skrze Domácnost (iOS)
Nelíbilo se nám
  • aplikace není v češtině
  • některé automatizace jen v placené verzi aplikace

Zkušenosti a zhodnocení: pěkná práce

Musím uznat, že testování hlavice Tado mě bavilo. Výrobce totiž nabízí zajímavou přidanou hodnotu v podobě usnadnění různých nastavení, například plánu vytápění. Položí otázky, vy odpovíte a na základě toho nastaví nějaký stav, který lze lehce upravit k obrazu svému. Stejně tak nás potěšily funkce jako Preheat Before Arrival, Early Start, informace o kvalitě ovzduší a přímé napojení na HomeKit. To nejsou běžné funkce, zaslouží si tedy vyzdvihnout. Spokojen jsem byl také s ovládáním a jednoduchou instalací. Naopak se nám nelíbí nutnost připojení Internet Bridge skrze ethernet a také investice do předplatného, pokud chcete vybrané funkce automatizovat.

Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+

Jak jsme psali na začátku recenze, topná sezóna se sice zdá daleko, ale uteče pár týdnů a opět budete přemýšlet, jak za vytápění ušetřit. Je tedy ideální moment přemýšlet nad chytrým topením. Pokud máte vysoké nároky na kvalitu i design, budete s hlavicemi Tado spokojeni, jen si za ně připlatíte. Set vyjde na 3 500 Kč a každá další hlavice na 2 300 Kč. Pokud chcete ušetřit, doporučujeme nákup Factory Refurbished varianty, což jsou použité kusy výrobcem uvedené do stavu nových. Pro vaši informaci, za set můžete zaplatit 77 euro, tedy 1 900 Kč, za jednu hlavici 55 euro, tedy 1 350 Kč. Tado vám navíc dá voucher na nákup Google Nest Hub 2. generace se slevou ve výši 40 %. A to už se vyplatí, co myslíte? Za nás dostává Tado palec nahoru.

Za zapůjčení Tado Smart Radiator Thermostat – Starter Kit V3+ děkujeme společnosti Elektro-System-Technik s.r.o. (EST), provozující internetový obchod EST-shop.cz, kde si zboží můžete i zakoupit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design i zpracování
  • snadné ovládání
  • přehledný LED panel
  • povedená aplikace
  • snadné nastavení plánů
  • Internet Bridge v základním balení
  • množství adaptérů v balení
Zápory
  • aplikace v anglickém jazyce
  • Internet Bridge je nutné zapojit skrze ethernet
  • automatizace jen za příplatek
Diskuze ke článku
Zizalar
Zizalar
Naposledy upraveno: 7. 8. 2022 11:26
Díky za skvělý článek. Ještě se zeptám odkud to Tado posílá /mám na mysli ty refurbished produkty/ ? Jestli je to v rámci EU, aby člověk zbytečně neplatil clo a dph. Koukal jsem že jsou to Němci, ale aby to neposílali od někud z Taiwanu. Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze