ViewSonic M1+
test

ViewSonic M1+

Kino na cesty

Přenosných projektorů je i na našem trhu dost a kromě ceny se liší především světelností lampy a rozlišením. Dnes testovaný ViewSonic M1+ se snaží zaujmout především výhodnou cenou, perfektně zpracovanou konstrukcí a skvělým zvukovým výstupem, bez ústupků to však není.

Značka ViewSonic jistě není mnohým z vás neznámá, i přes původní problémy s distribucí se už nákupu obávat nemusíte. Značka má konečně silné zastoupení v České republice, a tak se detailněji můžeme seznámit s dnes testovaným přenosným projektorem M1+, který se bude snažit uspokojit středně náročné zákazníky.

Těm chce značka nabídnout přenosný projektor za rozumné peníze, se kterým si uděláte domácí kino nejenom doma, ale také na cestách. Jediné, co potřebujete, je bílá zeď/projekční plátno.

Obsah balení: dostalo se i na ochranu

Projektor vám dorazí v elegantní tvrzené krabici, která skrývá mnohé. Kromě samotného projektoru uvnitř nalezneme také poměrně velký nabíjecí adaptér, prodlužovací kabel do zásuvky ve dvojím vydání (evropská a anglická koncovka), USB-C–USB-C kabel na propojení, dálkový ovladač a také ochranné pouzdro z netkané textilie v šedé barvě.

ViewSonic M1+

To sice neochrání před pádem, ovšem před poškrábáním a různými nečistotami spolehlivě ano. Nechybí ani dokumentace, tedy návod a instruktážní karta.

Konstrukční zpracování: pěkný kus elektroniky

Projektor vám ostudu určitě neudělá, a to i přesto, že je primárně z plastu. Rozměry činí příjemných 14,8 × 12,6 × 4,05 cm, hmotnost okolo 800 gramů odpovídá výbavě. Ano, například Sony umí i menší a lehčí, ovšem zde je nutné uvědomit si, zda chcete opravdu skladný projektor, nebo „stále skladný“, který nabídne více funkcí.

ViewSonic M1+ se zkrátka přizpůsobí podmínkám

Za plastové materiály v barevné kombinaci stříbrné a tmavě šedé se ViewSonic stydět nemusí, vše je pevné a příkladně lícuje. ViewSonic však kov (konkrétně hliník) i přesto použil: dokonce na jeden z nejzajímavějších prvků celého projektoru, kterým je otočný stojánek. Ten lze otáčet kolem dokola, nemá žádnou zarážku, což je praktické. Díky stojánku můžete ViewSonic M1+ umístit téměř do jakékoliv polohy, a to ať už jej umístíte na konferenční stolek, nebo například na vyšší stolek za sedačkou, vždy naleznete ten správný úhel, a to i pokud se rozhodnete promítat na strop. Dodáme, že stojánek klade dostatečný odpor a v nastaveném úhlu drží jako přibitý.

Za plastové materiály se ViewSonic stydět nemusí.

Otočná noha je aktivní, což znamená, že jakmile ji vyklopíte, projektor se automaticky zapne. Když stojánek vrátíte do původní polohy, vypne se a podstavec zároveň zakryje lampu i infračervený senzor, o kterém si povíme více později. I to hodnotíme jako skvělý nápad, jak jeden prvek může vyřešit více problémů.

ViewSonic M1+

Na těle je jen několik hardwarových tlačítek: tlačítko pro manuální vypnutí/zapnutí, které zároveň slouží pro potvrzení volby, tlačítka hlasitosti a šipku pro návrat o úroveň zpět. Na těle je i kolečko, které slouží pro regulaci zaostření, a za plastovým dílem, který lze odklopit textilním proužkem, se nachází konektorová výbava. Ta je bohatá: čítá jak HDMI, tak USB 2.0 a USB-C. Nechybí ani jack na sluchátka a slot pro microSD karty.

Nevyhovuje vám stojánek? Nevadí, na těle je i standardní závit na stativ, pokud jej tedy máte, můžete využít i ten.

ViewSonic M1+

Design i provedení se nám líbí, ViewSonic tělo ozvláštnil i děrováním, které plní jak estetickou, tak praktickou funkci. Výdechy využívá ViewSonic jako chlazení a zároveň jimi proudí zvuk z integrovaných reproduktorů. Celkově jsme tedy s projektorem po designové a konstrukční stránce spokojeni.

Baterie a výdrž: až 6 hodin zábavy, ale spíše méně

Vestavěná baterie nabízí až 6hodinovou výdrž, pokud se spokojíte s režimem „Úspora baterie“, který však výrazněji snižuje jas a je vhodný jen pro večerní projekci. Když nastavíte maximální svítivost a výkon lampy, výdrž baterie se sníží na třetinu. Pokud vsadíte na použitelný režim „Rozšířený Eko“, výdrž se oproti režimu „Úspora baterie“ sníží o 1 hodinu.

ViewSonic M1+

Díky podpoře USB-C dokážete nabíjet i připojené zařízení, typicky notebook, má to však jedno velké ale. Aby se projektor nevyčerpal během chvilky, musí být i on připojen ke zdroji napájení, v takovém případě je schopen energii dále distribuovat. Jde o logické řešení, přesto je dobré na to upozornit.

O stavu nabití vás informují LED.

O stavu nabití vás informují LED na zadní straně hned pod hardwarovými tlačítky. Diod je zde celkem 5, přičemž každá reflektuje zhruba 20 % kapacity baterie. Jakmile se však dostanete na poslední, je třeba počítat s tím, že při maximální svítivosti lampy bude projekce ukončena do zhruba 20 minut. Ještě 5 vteřin před samotným vypnutím vás projektor informuje notifikací, která se zobrazí přes obsah, jenž promítáte. Pro úplnost dodáme, že nabito máte maximálně za 4,5 hodiny, v našem testu jsme se v průměru dostali na hodnotu 4 hodiny a 19 minut.

Lampa: to je to, oč tu běží

ViewSonic vsadil na moderní DLP LED lampu s životností 30 000 hodin, svítivost u ní činí 300 lumenů (kontrastní poměr 120 000:1). To není mnoho, přesto se můžete pohodlně dívat i jen v částečně zatemněné místnosti, i když nejlepších výsledků pochopitelně docílíte večer. Menším zklamáním je maximální rozlišení 854 × 480 px, tedy FWVGA. I přestože projektor dokáže konvertovat vstupní rozlišení Full HD, vyššího než FWVGA rozlišení zkrátka nedocílíte.

Lampa

Výrobce doporučuje maximální úhlopříčku 100 palců (254 cm). Této velikosti docílíte ze vzdálenosti zhruba 2,5 metru, ze vzdálenosti 1 metru se budete dívat na obraz o úhlopříčce cca 60 cm. Oceňujeme také automatickou korekci lichoběžníkového zkreslení, která funguje dobře. ViewSonic k tomu využívá infračerveného paprsku, jehož senzor se nachází v pruhu vedle lampy. Projektor dokáže zkorigovat svislý sklon okolo 40 stupňů, avšak k určitým nedokonalostem i přesto může dojít. V takovém případě není problém upravit nastavení manuálně. Je nutné myslet na to, že není podporován zoom (in ani out), což znamená, že projektor musíte umístit tak, aby vám velikost promítaného obsahu vyhovovala.

ViewSonic M1+

Neopomenutelnou výhodou je podpora 3D. Pokud si k projektoru přikoupíte aktivní 3D brýle v ceně okolo 1 200 Kč, můžete sledovat i videa ve třetím rozměru. Díky slabšímu rozlišení není zážitek takový jako v kině, přesto jde o benefit, který bychom u projektoru za 9 tisíc korun opravdu nečekali.

Projektor nejvíce využijete v zatemněných prostorech.

Ze zhruba měsíčního testování máme vcelku dobré pocity. Projektor se sice nehodí pro ty, kteří dávají přednost obsahu ve 4K, ovšem vyvážit to může fakt, že se na filmy na velké úhlopříčce můžete dívat kdekoli, například v hotelovém pokoji při delších cestách do zahraničí. Projektor nejvíce využijete v zatemněných prostorech, i když na kratší projekční vzdálenost ho můžete použít i během dne jen se základním odstíněním, záleží na intenzitě venkovního světla. Na klasické sledování filmů je ViewSonic jako dělaný, protože vás v průběhu promítání neruší ani větrák uvnitř. Ten, ač je slyšitelný, spolehlivě přehluší integrované reproduktory Harman Kardon.

Zvuk: zkrátka špička

Jak už jste z textu možná pochopili, reproduktory jsou uvnitř dva s výkonem 2× 3 W. Díky spolupráci s Harman Kardon jsme očekávali, že zvukem předběhne ViewSonic většinu své konkurence a víte co? Nemýlili jsme se. Reproduktory jsou opravdu hlasité, dávají si záležet jak na výškách i basové složce. V nastavení lze zvuk ještě upravit dle svých potřeb, nám však stačilo výchozí nastavení k tomu, abychom byli plně spokojeni.

ViewSonic M1+

Projektor má i vlastní zvukový režim, který vypne lampu a aktivuje Bluetooth. Následně se můžete připojit jako k Bluetooth reproduktoru a využít jej pouze tak, bez nutnosti svítit lampou a čerpat energii.

Zvukový výstup nezklame ani náročné.

Nebojíme se říci, že ve světě přenosných projektorů má ViewSonic M1+ jeden z nejlepších zvukových výstupů, pro ostatní by tak mohl být příkladem.

Ovladač: plastový, ale šikovný

ViewSonic M1+ lze ovládat jak tlačítky přímo na jeho těle i přibaleným dálkovým ovladačem. Ten, ač je kompletně plastový a poměrně nudný, toho zvládne opravdu hodně. Jeho zpracování sice není precizní, přesto nás těší poměrně velká tlačítka a jejich slušná zpětná vazba, omylem tlačítko určitě nestisknete.

ViewSonic M1+

Ovladačem lze ovládat korekci zkreslení i hlasitost, nastavení reproduktorů díky dedikovanému tlačítku Harman Kardon a pochopitelně na jeho těle naleznete i tlačítka play/pause a mute. Přímo z ovladače jde vyvolat podrobné nastavení, případně projektor vypnout/zapnout. Komunikuje přitom skrze infračervený paprsek a i když by nám více vyhovovalo Bluetooth, nemusí být ovladač pro správné rozpoznání namířen přímo na projektor.

Prostředí: Android jak ho neznáte

I když se tím ViewSonic příliš nechlubí, a to dokonce ani na oficiálních stránkách, kde je pouze strohá zmínka, prostředí je postaveno na Androidu, podobně jako například u projektorů XGIMI. ViewSonic M1+ je vybaven 16 GB pamětí, přičemž pro uživatele je k dispozici 12 GB, z toho 4 GB jsou vyčleněné pro instalaci nových aplikací.

Prostředí

Jak vlastně aplikace do projektoru dostat? Na výběr máte dvě možnosti: skrze obchod Aptoide, který je na aplikace poměrně strohý, nebo skrze .apk balíček, který přenesete například pomocí USB flashdisku (který může být velký maximálně 32 GB, přičemž velikost jedné aplikace nesmí být větší než 1 GB). Sám výrobce v manuálu upozorňuje na to, že ne všechny aplikace, které nainstalujete skrze .apk balíček, musí fungovat, což se nakonec i potvrdilo. Například při snaze nainstalovat aplikaci Sledování TV jsme sice aplikaci nalezli ve výčtu, ovšem spustit nešla. Zde by se asi většina uživatelů zarazila a snahu ukončila. Není k tomu však důvod, postačilo nainstalovat alternativní launcher (v našem případě HaLauncher) a projektor otevřel i aplikace, které ze základního prostředí spustit nešlo, tedy i Sledování TV. Dalo by se tedy říci, že hračičkové zprovozní téměř jakoukoli aplikaci, na kterou bude stačit výkon.

To je docela podstatné, rychlost prostředí totiž není nejlepší. Občas dojde k mírnému záseku animace, jindy vše běží jako na drátkách, nejedná se však o smartphone.

Nevyhovuje vám předinstalovaný přehrávač? Vyzkoušejte Kodi

Předinstalovaný launcher od výrobce je velmi základní, umožní vám maximálně změnit tapetu, zavede vás do nastavení, umožní spustit nově nainstalované aplikace (ale ve většině případů spíše ne), pochopitelně umožní také měnit vstupy (USB-C, HDMI, USB...) a zapnout režim Bluetooth reproduktoru.

V krátkosti se zastavíme u předinstalovaného přehrávače videa. Jeho prostředí nevypadá nijak moderně, ovšem běžné formáty přehraje bez problémů, a to i včetně titulků. Pokud by vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovoval, lze doinstalovat vlastní, například oblíbený VLC a dokonce i Kodi.

Zrcadlení obsahu

Jednou z příjemných funkcí je možnost zrcadlení obsahu. ViewSonic na to šel od podlahy a bez problémů můžete zrcadlit z Androidu, iOS i macOS. Žádné nastavování není potřeba: stačí zahájit vyhledávání a mezi možnostmi zrcadlení se zobrazí: ViewSonic PJ-2621. Synchronizace zvuku i obrazu je bleskurychlá, samozřejmě však záleží na rychlosti připojení. Konkrétně podporu zrcadlení Apple produktů kvitujeme s povděkem, zvláště pak fakt, že vše funguje stejně rychle, jako kdybyste obsah zrcadlili na Apple TV.

Prostředí je plně lokalizované do češtiny.

Výhodou na závěr je fakt, že prostředí je plně lokalizované do češtiny, nemusíte se tedy bát popisků, kterým byste nerozuměli.

Závěr: to se povedlo

ViewSonic M1+ je u oficiálních prodejců k dostání od 9 tisíc korun. Za ně dostanete projektor s dlouhou výdrží, možností snadného zrcadlení obsahu (ať už přes Wi-Fi, tak skrze HDMI a USB-C) a se skvělým zvukovým výstupem. Opomenout nesmíme ani automatickou korekci obrazu. Ano, rozlišení by mohlo být vyšší, ovšem zde bychom se již na podobnou částku dostat nemohli, případně mohli, ale zase s jinými ústupky.

ViewSonic M1+

Pokud hledáte přenosné kino na cesty a máte omezený rozpočet, je ViewSonic M1+ dobrou volbou, nákup tak můžeme směle doporučit.

Klady
  • kvalitní zpracování
  • světelnost lampy (na danou cenovou kategorii)
  • slušná kvalita projekce (pro běžné použití)
  • možnost doinstalovat aplikace pro Android
  • velmi výhodná cena
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • obsah základního balení
  • lokalizované prostředí
Zápory
  • delší doba nabíjení
  • nemusí fungovat všechny aplikace
  • prostředí by mohlo být plynulejší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze