Sony MP-CD1
test

Sony MP-CD1

Kvalitní a elegantní kapesní projektor
3

Jste milovníci filmů či seriálů a v práci si neumíte představit den bez prezentací? Pokud trávíte hodně času na cestách, a přesto se nechcete ochudit o velkou úhlopříčku, nabízí se investice do přenosného projektoru, který nezabere skoro žádné místo, ale přesto nabídne opravdu velkorysý zážitek. Pokud o nákupu takového zařízení přemýšlíte, možná vás zaujme dnes testovaný projektor MP-CD1 od Sony, který zpřístupní až třímetrovou úhlopříčku prakticky kdekoli.

Nedávno testovaný projektor XGIMI H1 byl vhodným produktem pro moderní domácnosti, jejíž členové se rozhodli zpříjemňovat si večerní filmové zážitky něčím trochu exkluzivnějším, než je televizor. Podpora 3D, sympatický design a kvalitní provedení, to vše může potencionální zájemce přesvědčit k nákupu. Co když ale potřebujete projektor primárně na cesty, který vám nejen neudělá ostudu, ale navíc zvládne vše důležité? Nabízí se alternativa od Sony s možná trochu nešťastným označením MP-CD1.

Sony MP-CD1

Čert vem ale produktové označení, primární je, jak to celé funguje a ladí. V dnešní recenzi si exkluzivní barcelonskou novinku od Sony podrobně prověříme a odpovíme si na nejdůležitější otázky, které vám určitě pomohou při rozhodování. Takže koupit, nebo nechat být?

Technické parametry Sony MP-CD1

Rozměry 150 × 83 × 16 mm
Hmotnost 280 gramů
Světelný tok 105 ANSI lumenů
Životnost lampy 30 000 hodin
Kontrast 400:1
Nativní rozlišení 854 x 480 pixelů
Poměr stran nativní 16:9, 4:3 podporováno
Velikost projekce 101 až 304 centimetrů (40 až 120 palců)
Konektorová výbava 1× HDMI, 1× USB
Bezdrátová komunikace ne
Reproduktory 1 × 1 W
Výdrž baterie 2 hodiny
Rychlost spuštění 5 vteřin
Cena 9 990 Kč včetně DPH

Obsah balení: díky za USB-C kabel

  • projektor Sony MP-CD1
  • kvalitní cestovní pouzdro
  • nabíjecí kabel s USB-C na obou stranách
  • adaptér z USB-C na microUSB
  • HDMI-HDMI kabel
  • základní dokumentace včetně manuálu

Konstrukční zpracování: získá si vás

Hodnotit design a konstrukční zpracování u projektorů není zcela běžné, u kapesních projektorů je však i design a konstrukce velmi důležitým bodem. A zde Sony neponechalo nic náhodě. Kapesní projektor MP-CD1 je jednoduše řečeno jedním z nejelegantnějších, které můžete na tuzemském trhu zakoupit. Tělo je z valné části kovové (plastová je jen brada a čelo projektoru), konkrétně se jedná o slitinu hliníku, navíc s efektní leštěnou úpravou. Na první (i druhý) pohled si vás novinka získá, spíše než jako projektor působí MP-CD1 jako luxusní kazeta.

U přenosných projektorů je důležitá i hmotnost a rozměry. Tento patří k těm nejtenčím projektorům, konkrétní rozměry činí 150 × 83 mm × 16 mm. Hmotnost je poté 280 gramů. Zvláště tloušťka celého zařízení na nás udělala opravdu skvělý dojem, těžko se vám bude věřit, že se uvnitř nachází projekční lampa. Hmotnost hodnotíme jako velice slušnou, v tašce nebo menším příručním zavazadle ani nepoznáte, že jej vezete s sebou.

Projektor se na tuzemském trhu prodává v černém provedení. Na svrchní straně se nachází logo výrobce a také dvojice LED diod, jejíž svit doprovází některé činnosti (nabíjení, promítání), a také extrémně nenápadný výstup hlasitého reproduktoru. Levý bok je osazen hardwarovým posuvníkem s plynulým pojezdem, kterým se zaostřuje obraz, pravý bok je pak vyhrazen veškeré konektorové výbavě i vypínacímu tlačítku, které se nachází téměř u samotné hrany levého boku. Tlačítko musíme pochválit za ideální zdvih i zpětnou vazbu, možná by nám ale nevadilo, kdyby bylo rozměrnější. Hned napravo od tlačítka se nachází napájecí USB-C konektor, dále USB pro nabíjení ostatních zařízení, HDMI s podporou MHL a sluchátkový jack konektor. Přední straně pochopitelně dominuje lampa, která je zapuštěná v plastové bradě.

MP-CD1 je jedním z nejelegantnějších kapesních projektorů, které můžete zakoupit.

Posledním místem, na které se zaměříme, je spodní část projektoru. Zde se nachází standardizovaný závit pro připevnění na stativ a výdech větráčku. Aby nebylo bráněno odvětrávání přímým kontaktem s podložkou, je projektor opatřen pryžovými nožičkami, díky kterým se nesmýká ani na hladké podložce, typicky stole. Přesto zde hrozí ucpání průchodu, především pokud projektor položíte na měkčí podložku. Pokud však vsadíte na stativ, o chlazení nemusíte mít obavy.

Sony MP-CD1

Luxus si žádá kvalitní ochranu, pro tento případ přiložilo Sony ochranné cestovní pouzdro, které přesně pasuje na rozměry projektoru. Ten se do pouzdra vsunuje zboku, díky čemuž není ohrožen přístup ke konektorům. Chrání se však lampa i samotné tělo z hliníku. Když už jsme u krytí lampy pouzdrem, samotný projektor nemá žádnou vlastní ochranu lampy, ani posuvnou krytku, ani nic podobného. Pouzdro v základním balení tak bylo prakticky nutností.

Svým zpracováním připomíná pouzdro kůži, jde však o koženku, byť kvalitně zpracovanou. Pokud bychom přeci jen měli najít nějakou negativní vlastnost pouzdra, projektor lze vyjmout spíše obtížně. Stačilo by přitom přidat látkový pásek, za který by se potáhlo a projektor by elegantně vyjel.

Líbilo se nám
  • špičkové konstrukční zpracování
  • kvalitní materiály
  • snadný přístup ke konektorům
  • subtilní rozměry, rozumná hmotnost
  • standardizovaný závit pro stativ
Nelíbilo se nám
  • méně vhodné umístění větráčku

Projekce a dovednosti: hlavně v šeru

Sony MP-CD1 je osazeno lampou s DLP technologií a speciálním dynamickým režimem IntelliBright. Díky tomu projektor automaticky vyhodnotí scénu a dle toho přizpůsobí jas projekce. Tato funkce je velice praktická, namísto manuálního nastavování se můžete spolehnout na automatiku, která funguje opravdu spolehlivě. Projektoru nechybí ani automatická oprava lichoběžníkového zkreslení, což opět není standardní součást všech projektorů. Pokud míří projektor na stěnu pod úhlem, případně ze strany, Sony MP-CD1 projekci během okamžiku automaticky vyrovná téměř k dokonalosti.

Maximální světelnost lampy činí 105 ANSI lumenů, což je u mobilních projektorů vcelku typická hodnota (ta se pohybuje od 80 do 200 ANSI lumenů). Ze zkušenosti můžeme potvrdit, že ani o 50 ANSI lumenů vyšší světelnost nemusí nutně zaručit o polovinu kvalitnější podívanou – primární je použitá technologie lampy. Sony má s projektory nemalé zkušenosti, a proto se vám na poměry přenosných projektorů dostane velice kvalitního zážitku.

Sony MP-CD1
Maximální světelnost lampy činí 105 ANSI lumenů, což je u mobilních projektorů vcelku typická hodnota.

Velkým přítelem přenosných projektorů je šero, ideálně pak zatemněná místnost nebo večerní promítání. Díky tomu dostanete z projektoru opravdové maximum a můžete se přesvědčit o kvalitách projekce. Zmínit musíme také rozlišení, které činí 854 × 480 pixelů. Nebudeme si nic nalhávat, v dnešní době lze poměrně snadno narazit na projektory s vyšším rozlišením, mezi přenosnými projektory jde však o naprosto standardní hodnotu. Některé vyčnívají a nabízí vyšší rozlišení, kvalita obrazu se však dramaticky nevylepší. Pozorovatelný je teprve rozdíl mezi HD a Full HD rozlišením, takové projektory jsou však dražší a navíc většinou nepřenosné, respektive bez integrovaného akumulátoru.

Ocenit musíme velice rychlý start. Od stisknutí zapínacího tlačítka uplyne maximálně 5 vteřin a projektor je připraven.

Sony MP-CD1

Obraz si můžete zvětšit až na úhlopříčku 120 palců, tedy něco málo přes 3 metry. V takovém případě musíte dát projektor do vzdálenosti 3,5 metru od promítací plochy. Minimem je úhlopříčka 40 palců, tedy 1 metr. V takovém případě stačí umístit projektor do vzdálenosti 115 centimetrů od zdi, případně projekčního plátna.

Líbilo se nám
  • oprava lichoběžníkového zkreslení
  • DLP, dynamický režim IntelliBright
  • velice rychlý start

Výdrž baterie: na film postačí

Sony osadilo projektor baterií s kapacitou 5 000 mAh, která má zaručit dvouhodinovou výdrž. Dobíjení probíhá skrze standardní USB-C konektor, který dostanete v základním balení. V tom se nachází i přechodka z USB-C na microUSB, to pokud máte doma starší nabíječku s microUSB konektorem. Potěší podpora rychlého nabíjení, výkonným adaptérem to zvládnete za dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • až dvouhodinová výdrž baterie
  • nabíjení skrze moderní USB-C konektor
  • redukce na microUSB v balení

Konektivita: na tu bezdrátovou se nedostalo

Velice podstatná je také konektorová výbava projektoru. Sony osadilo projektor MP-CD1 jedním HDMI vstupem, jedním USB konektorem, který slouží pro nabíjení připojených periférií (případně může sloužit jako powerbanka), a jedním 3,5milimetrovým jack konektorem. Na bezdrátovou konektivitu se bohužel nedostalo, chybí tedy jak technologie Bluetooth, tak Wi-Fi. Projektor nenabízí žádné podrobné nastavení nebo speciální operační systém, skrze které by bylo možné provádět specializované nastavení.

Na bezdrátovou konektivitu se bohužel nedostalo.

Pokud projektor zapnete a nemáte připojené žádné zařízení skrze HDMI konektor, objeví se modrá obrazovka, kde máte možnost pouze vypnout/zapnout zvuk, a to pomocí několikanásobného stisknutí tlačítka pro vypnutí projektoru. Nic více vám projektor nastavit nedovolí. Jiným způsobem než drátově se k projektoru nepřipojíte, tedy alespoň ne bez doplňkového příslušenství.

My jsme projektor měli možnost vyzkoušet jak s Google Chromecast, tak také s Microsoft Wireless Display Adapter. Obě zařízení přidají projektoru chybějící bezdrátovou konektivitu, díky které můžete obsah do projektoru sdílet skrze domácí síť Wi-Fi. S oběma produkty funguje projektor naprosto bez problémů, pro zapojení je nutné využití jak HDMI konektor, tak také USB konektor, který slouží pro nabíjení. Pokud obsah do projektoru streamujete skrze Wi-Fi pomocí připojeného adaptéru, je třeba počítat s kratší dobou výdrže baterie, ta se sníží o zhruba 20-30 %.

Líbilo se nám
  • 3,5mm analogový výstup zvuku
Nelíbilo se nám
  • chybí Wi-Fi i Bluetooth
  • žádné podrobné nastavení
  • s bezdrátovým adaptérem se snižuje výdrž baterie

Zkušenosti z praxe: skladný a výkonný

Před začátkem testování mobilního projektoru Sony MP-CD1 jsme se vcelku obávali maximální světelnosti 105 ANSI lumenů, která je několikanásobně nižší než u jednoúčelových domácích projektorů. Je však důležité neplést si přenosné projektory s těmi, které své místo nemění, a to dokonce ani v rámci domácnosti.

I přes nižší světelnost projektoru od Sony není problém promítat i v ne zcela zatemněné místnosti, stále navíc se zachováním většiny důležitých detailů. Pokud plánujete projektor využívat primárně jako prostředek k prezentacím, nevadí tolik, pokud nebudou všechna písmena a grafy dokonale ostré – jde přeci jen o náhled kolegům. Pro takové účely bohatě postačí, pokud je venku pod mrakem, případně se zataženými žaluziemi.

Pokud se rozhodnete sledovat filmy či streamovat on-line videa z internetu, vyplatí se utěsnit přístup světlu co možná nejdůkladněji, případně si počkat na večer. Jen tak docílíte nerušeného zážitku, který lze na cestách označit jako nadprůměrný. Přeci jen třímetrovou televizi s sebou na cesty zřejmě neberete a na hotelových pokojích podobné vybavení také nelze očekávat. Právě díky přenositelnosti jsme dokázali odpustit i nižší světelnost.

Reálné testy baterie odhalily, že se výrobce zbytečně podceňuje.

Co se týká barevného podání, opět s přihlédnutím na dané zaměření, jsme spokojeni. Barvy jsou díky technologii DPL živé a obraz nijak nedráždí oči – zde se investice do kvality opravdu vyplatí. Nižší rozlišení nepovažujeme vyloženě za problém, z běžné projekční vzdálenosti jednotlivé pixely nerozeznáte.

Výdrž baterie činí 2 hodiny a reálné testy odhalily, že se výrobce zbytečně podceňuje. Při našich zkušebních testech vydržel projektor o zhruba 15 minut více, než je deklarovaná hodnota, což potěšilo. Tak či tak, celovečerní film, případně pár dílů vašeho oblíbeného seriálu, s projektorem od Sony zvládnete bez problémů. Při cestování jsme velice ocenili přítomnost moderního USB-C konektoru, díky kterému jsme s sebou nemuseli vozit speciální nabíječku s kulatou koncovkou, která je pro podobná zařízení typická.

Líbilo se nám
  • velká úhlopříčka doslova v kapse
  • slušná výdrž baterie
  • není nutné kompletní zatemnění místnosti
Nelíbilo se nám
  • papírově nízká světelnost
  • pouze průměrné rozlišení

Zhodnocení: na cesty jako dělaný

Pokud si kupujete mobilní projektor, dopředu byste si měli uvědomit hlavní omezení takových produktů. Subtilní tělo zkrátka nemůže nabídnout dostatek prostoru pro výkonnou lampu, a tak je nutné počítat s ústupky hlavně co se světelnosti týká. Ta je u Sony průměrná, avšak díky pokročilým technologiím můžete promítat i v šeru, případně v zatemněné místnosti. A to není standardem.

Sony MP-CD1 nemá být náhradou za váš televizor či dospělý projektor se světelností několika tisíců ANSI lumenů, ideálně se hodí na služební cesty, případně do hotelu pro zabavení vašich ratolestí. Maximální možná úhlopříčka 3 metry uspokojí i menší skupinku přátel například na rodinné oslavě, všude tady nalezne novinka od Sony své využití.

Cena je aktuálně nastavena hranici 10 tisíc korun a vyvstává otázka, zda se nákup vyplatí. Pokud máte s mobilním projektorem jasné plány a často cestujete, nákup můžeme doporučit, kvalita ceně odpovídá. Pokud však chcete Sony MP-CD1 pouze na hraní do bytu, případně jako občasnou náhradu televizoru, za podobnou cenu seženete běžný projektor s vyšší světelností, samozřejmě ale na úkor mobility.

Klady
  • subtilní rozměry, příjemná hmotnost
  • rozumná kvalita projekce
  • slušná výdrž baterie, rychlé nabíjení
  • přítomnost USB-C konektoru
  • kvalitní pouzdro v základním balení
Zápory
  • vyšší cena
  • nižší světelnost
  • chybí bezdrátová konektivita