Rusové také poslali auto do vesmíru, a to hodně svérázným způsobem

1
Rusové také poslali auto do vesmíru, a to hodně svérázným způsobem
  • Lepenkový model se pomocí balónu dostal do výšky 20 km
  • Jednalo se o testovací misi ruského startupu
  • Pikantní byl i náklad v modelu auta

Když společnost SpaceX vyslala do vesmíru Teslu Roadster, nebyl to ani tak vědecký nebo technologický průzkum, jako spíš skvělá marketingová akce. Bylo nasnadě, že něco takového se někdo pokusí napodobit. A jeden ruský startup na to šel svérázným způsobem.

Je však nutno říci, že ve skutečnosti auto do vesmíru nevyslal. Dosažených 20 kilometrů je na hranici vesmíru pořád ještě málo, stejně tak ruská Lada nebyla skutečná, ale vyrobená z kartonu a překližky. Chyběla dokonce i raketa a o vyzdvihnutí nákladu se postaral balón.

Podle interfax-russia.ru se však podobnosti s projektem Elona Muska najdou. V první řadě šlo o testovací let, na kterém se ruská společnost ToSky snažila vyzkoušet prodloužení času stráveného ve stratosféře a zlepšení manévrovatelnosti.

Pikantní je i „řidič“ Lady, kterého vybírala veřejnost v internetovém hlasování. Britského fyzika Stephena Hawkinga porazil Dmitrij Rogozin, generální ředitel kosmické agentury Roskosmos. Ten je známý svými kontroverzními výroky, když například srovnával ruské rakety Sojuz s vozy značky Lada. NASA zase poskytl radu, aby své kosmonauty posílali na ISS pomocí trampolíny.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Haha, to jsme se nasmáli, ale až něco takového přenese párset kilometrů za hranice špinavou bombu, tak to všechny ten smích velice rychle přejde.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze