Lépe to skoro dopadnout nemohlo! Falcon Heavy ukázal SpaceX v tom nejlepším světle

Lépe to skoro dopadnout nemohlo! Falcon Heavy ukázal SpaceX v tom nejlepším světle
  • Falcon Heavy prošel svým prvním startem takřka bez poskvrnky
  • Náklad v podobě Tesly Roadster míří směrem k Marsu a přídavné trysky první fáze rakety úspěšně přistály na Zemi
  • Jediným menším zakopnutím bylo nepovedené přistání centrální trysky na hladině oceánu

Falcon Heavy prošel svým prvním startem bez jediné chybičky a stává se tak bez pochyb tou v současnosti nejvýkonnější a nejpokročilejší raketou. Start se nám sice pozdržel až na deset minut před desátou hodinou, ale jakmile proběhl zážeh všech 27 motorů Merlin 1D, vzlet nenarušila jediná chybička. Raketa se vznesla a akcelerovala na maximální rychlost, trysky první fáze rakety se úspěšně odpojily a Tesla Roadster v nákladovém prostoru se dostala skrz atmosféru až na oběžnou dráhu.

SpaceX - Falcon Heavy

Asi nejpůsobivější část celého testu přišla ovšem až ke konci, kdy se obě přídavné trysky vrátily bez problémů zpět na Zemi. Na videu jde vidět, že přistály naprosto synchronizovaně ve stejnou chvíli hezky vedle sebe a ukázaly tak technologickou vyspělost raket SpaceX v praxi. Nyní se budou moci obě trysky opět použít při jiném startu a ušetří tak obrovské množství peněz.

Jediným menším zakopnutím bylo následně (ne)přistání centrální trysky uprostřed oceánu na autonomní loď. Bohužel se nezažehl jeden ze tří přistávacích motorů a centrální část rakety tak dopadla rychlostí 480 km/h do vody. Dle slov samotného Elona Muska spadla část rakety tak blízko lodi, že dokázala zasypat palubu šrapnely a vyřadit tak rovněž dva lodní motory.

Záznam tohoto historicky prvního kroku k Marsu si můžete pustit i zpětně v přiloženém videu a určitě byste tak měli udělat. Ušetříme vám také čas a prozradíme, že samotný start začíná v čase 29:40. Od okamžiku zážehu motorů až po přistání trysek uplyne přitom jen necelých 10 minut. Opravdu záživných 10 minut.

Je úžasné slyšet, jak lidé v pozadí opět po tolika letech od mánie kolem programu Apollo hlasitě jásají nad myšlenkou cestování do vesmíru. Přesně o to totiž Elonu Muskovi a jeho SpaceX jde. Probudit v lidech opět zájem o vesmír a cestování na Měsíc, Mars a ještě dál. A my doufáme, že se mu to skutečně podaří také u široké veřejnosti a ne jen u zaměstnanců SpaceX.

SpaceX - Průběh letu rakety Falcon
Průběh letu rakety Falcon

Pokud jde o samotný nákladní modul s Teslou Roadster a jejím umělým řidičem na palubě, tak ten se za melodie písně Space Oddity od Davida Bowieho nyní řití černým vesmírem na cestě k Marsu. Samozřejmě ještě není vyhráno a cestou mohou nastat mnohé komplikace, ale prozatím lze říci, že jde první testovací let zatím jako po másle. Prakticky vše vyšlo přesně podle připravená animace, kterou jste mohli vidět v našem včerejším článku. Nám už tedy nezbývá nic jiného, než popřát Falconu, Tesle i Starmanovi za jejím volantem ničím nerušený let a poděkovat za úžasnou show!

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze