Samsung Connect Tag je malá chytrá krabička pro monitoring čehokoli

2
Samsung Connect Tag je malá chytrá krabička pro monitoring čehokoli
  • Connect Tag je chytrý a samostatný tracker čehokoli
  • Funguje s využitím úzkopásmových sítí a na jedno nabití vydrží týden
  • Svoji polohu určuje pomocí GPS a Wi-Fi
  • Do prodeje se dostane v následujících měsících

Samsung představil malou chytrou krabičku s označením Connect Tag, která se stane součástí SmartThings čili chytrého ekosystému společnosti Samsung. Connect Tag je v podstatě tracker, kterých na trhu existuje velké množství, avšak Connect Tag funguje trochu jinak.

Na rozdíl od konkurence není nutné Tag s čímkoli párovat – funguje sám o sobě. Samsung tvrdí, že jde o první komerčně dostupný tracker s využitím úzkopásmových sítí (NB-IoT). Tracker funguje na principu internetu věcí, komunikuje tedy skrze mobilní sítě a o své poloze dává vědět díky GPS čipu, Wi-Fi positioningu (WPS) a Cell ID.

Díky minimálnímu odběru energie dokáže Connect Tag fungovat zhruba týden na jedno nabití, což je slušný výsledek. Samsung si jako ideální umístění představuje klopu batohu dětí školou povinných, obojek domácího mazlíčka, případně svazek klíčů. Výhodou je již zmíněná samostatnost, dá se tedy připnout kamkoli bez nutnosti přímého dosahu se smartphonem.

Samsung Connect Tag

Connect Tag díky funkci geofence dokáže označit vybranou oblast a pokud se tracker z této oblasti vzdálí nebo ji jen překročí, informuje o této skutečnosti zplnomocněného uživatele skrze aplikaci. Connect Tag dokáže monitorovat pohyb konstantně, snadno tedy zobrazíte konkrétní trasu, kudy například daná osoba prošla. Konstantní vysílání bude jistě náročnější na odběr energie, i tak lze počítat s pár dny v provozu.

Connect Tag je malá krabička s rozměry 42,1 × 42,1 × 11,9 mm, potěší i plná odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68. O nabití informuje barevná LED dioda. Díky tomu, že Connect Tag spadá pod chytré produkty SmartThings, lze zařízení například naprogramovat tak, aby se po příchodu domů rozsvítila světla a zapnula televize (tyto produkty však opět musí spadat do řady SmartThings).

Mezi podporované platformy, na kterých půjde spustit doprovodná aplikace, prozatím patří pouze Android. Do prodeje se řešení dostane nejdříve v Koreji, a to za prozatím nezveřejněnou cenu. Do ostatních zemí se tracker podívá v následujících měsících.

Zdroje: pocket-lint.com, theverge.com