Saudská Arábie udělila jako prvnímu robotovi na světě občanství. Jmenuje se Sophia

1
Saudská Arábie udělila jako prvnímu robotovi na světě občanství. Jmenuje se Sophia
  • Tvůrci Sophie se chlubí především její krásou a inteligencí
  • Robot už dával interview slavným osobnostem či zpíval na koncertech

Saudská Arábie se právě stala první zemí na světě, která učinila z robota občana státu. Stal se jím ženský robot jménem Sophia, v čemž lze vidět kapku ironie. Je zajímavé, že právě ženský robot dostal občanství v zemi, kde nejsou práva žen stále ještě rozvinuta natolik jako v jiných zemích. Sophia se dokonce k této příležitosti objevila i na pódiu, kde pronesla k publiku pár slov.

Robot Sophia

„Jsem velice poctěna a hrdá za toto jedinečné ocenění,“ pravila Sophia na pódiu. „Je to historická událost být prvním robotem na světě s uznaným občanstvím.“

Tvůrci z Hanson Robotics si svého robota samozřejmě patřičně vychvalují, ať už jde o její umělou inteligenci nebo její ženskou krásu. Právě díky svým přednostem se stala Sophia vcelku populární a už se zúčastnila různých akcích jako jeden z mluvčích, dávala interview slavným osobnostem či zpívala na koncertech. Robot má být podle tvůrců nejen inteligentní, ale také sympatický a expresivní, aby působil na lidi přirozeně a důvěryhodně, což je přesně účelem Sophie.

Investice nejen do robotů, ale i dalších technologií jsou v Saudské Arábii v posledních letech velmi populární. Kupříkladu tamní Veřejný investiční fond investoval celých 200 miliard dolarů do různých projektů včetně populární služby Uber. Tu má dokonce v nedaleké Dubaji do pěti let doplnit i autonomní létající taxi služba.

Zdroj: techcrunch.com, hansonrobotics.com