Autonomním létajícím taxi do práce? V Dubaji už prý za 5 let realita

Autonomním létajícím taxi do práce? V Dubaji už prý za 5 let realita
  • Dubaj chce do pěti let zavést bezpilotní létající taxi, které si přivoláte snadno mobilní aplikací jako Uber
  • První testovací let dvoumístného stroje s 18 rotory již úspěšně proběhl

Dubaj se proměnila během pár let z nehostinného pouštního městečka ve futuristickou metropoli plnou luxusu, která se snaží být stále více progresivní. Důkazem této snahy může být konec konců i první test nového typu taxi. Nejenže toto taxi nejezdí po silnicích, ale létá – on je to dokonce i bezpilotní dron. Stojí za ním společnost Volocopter, kterou vlastní německý Daimler. První testovací let trval „pouze“ pět minut. P tuto dobu se dron úspěšně prolétával 200 metrů nad písčitým povrchem dubajského okolí.

Volocopter - Létající taxi dron Dubaj

Bezpilotní stroj má dvě sedadla pro cestující a k letu potřebuje hned 18 silných rotorů. První let byl jen krátkou ukázkou, ale v budoucnu má být stroj schopen zprostředkovat až 30minutové cesty. Celková vize je podobná jako u známé aplikace Uber. Jednoduše si zamluvíte dron pomocí aplikace v telefonu a počkáte na něj u nejbližšího „voloportu“.

Jelikož bude Volocopter nabízet něco zcela nového a nevídaného, chce zajistit cestujícím co největší pocit bezpečí. Proto bude každé létající taxi vybaveno sadou záložních baterií a pro jistotu i záložními rotory. Samozřejmostí je poté pár padáků pro ty nejhorší případy.

Florian Reuter z Volocopteru přitom uvedl, že současný model je schopen letu založeném na GPS souřadnicích, ale v budoucnu se má přidat řada dalších senzorů. Ty by měly zajistit, aby se dron uměl vyhnout překážkám a zároveň i ostatním dronům v okolí, což zní rozhodně užitečně. Nikdo určitě nebude chtít otestovat přidané padáky hned při prvním letu kolem dubajských mrakodrapů.

Pokud půjde vše podle plánu, budete se moci při své návštěvě Dubaje proletět létajícím taxi již do pěti let.

Zdroje: engadget.com, reuters.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze