SpaceX dnes vypustí další satelity Starlink

SpaceX dnes vypustí další satelity Starlink
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na 22:01 SELČ a bude vysílán živě
  • Falcon 9 vynese na oběžnou dráhu 56 satelitů

SpaceX dnes večer vypustí další várku satelitů Starlink. Start je naplánován na 22:01 středoevropského času a v případě špatného počasí jsou v záloze další časy ve stejný a následující den. Celkem 56 satelitů ponese nosná raketa Falcon 9 na nízkou oběžnou dráhu z vesmírné základny Cape Canaveral na Floridě. Živé vysílání SpaceX poskytne přibližně 5 minut před startem.

Raketa Falcon 9 poletí dnes podle SpaceX počtvrté. Dříve vynesla na oběžnou dráhu například astronauty mise Crew-5. První stupeň rakety se oddělí dvě a půl minuty po startu a o několik minut později přistane na rampě připravené v Atlantském oceánu. Satelity budou rozmístěny krátce po hodině od vzletu.

Doposud bylo vypuštěno bezmála 4 000 satelitů a funkčních je jich téměř 3 600. Elon Musk je vypouští už od roku 2018 a zvláště pro astronomy začíná být počet satelitů na oběžné dráze neúnosný. I pro Hubbleův vesmírný dalekohled jsou již satelity překážkou, jelikož jak postupně snižuje svoji výšku, satelity začínají létat nad ním a na snímcích jsou poté zobrazeny jako dlouhé čáry, které ruší pozorování vesmíru.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze