Crew-5 úspěšně přistála po 157 dnech na Zemi

Crew-5 úspěšně přistála po 157 dnech na Zemi
Fotografie: NASA
  • Posádka přistála do oceánu v neděli po druhé hodině ranní SEČ
  • Po vyzvednutí kapsle z vody byli astronauti převezeni do Johnsonova vesmírného střediska NASA
  • Během pobytu pracovali na stovkách experimentů a podnikli několik výstupů do vesmíru

Čtyřčlenná posádka Crew-5 přistála u pobřeží Floridy v neděli po druhé hodině ranní středoevropského času. Pátá rotace posádky pomocí kapsle Crew Dragon od SpaceX byla úspěšně po 157 dnech ukončena. Mezinárodní posádku tvořili astronauti NASA Nicole Mann a Josh Cassada, astronaut JAXA Koichi Wakata a kosmonautka Roskosmosu Anna Kikina. Po dopadu do oceánu a vyzvednutí kapsle z vody zamířili do Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu.

Vítej doma, Crew-5! Tato mezinárodní posádka prováděla kritické vědecké experimenty a technologické demonstrace na Mezinárodní vesmírné stanici, které nám pomohou připravit se na budoucí mise do hlubokého vesmíru a připravit cestu pro náš návrat na Měsíc. Každý pokrok, který tito průzkumníci udělají, není úspěchem pro jednoho, ale obrovským skokem pro celé lidstvo,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. Astronauti během své mise urazili na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 107 146 150 kilometrů a kolem Země obletěli celkem 2 512krát.

Kromě experimentů se podíleli i na údržbě stanice

Mise Crew-5 odstartovala 5. října 2022 na raketě Falcon 9 z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a na ISS dorazila o 17 hodin později. Kapsle Dragon se autonomně připojila k modulu Harmony a posádka později vstoupila na palubu. Během pobytu prováděli stovky vědeckých experimentů a podíleli se na údržbě a modernizaci stanice. Cassada provedl společně s Frankem Rubiem tři výstupy do vesmíru, kdy instalovali nové solární panely. Mann a Wakata vystoupili do vesmíru dvakrát.


Mezi experimenty patřilo podle NASA například testování hydroponické a aeroponické techniky pro pěstování rostlin bez půdy nebo pohyb kapaliny v kontejneru, který simuloval lunární gravitaci, a může tak vylepšit návrhy na lunární rovery. Byly vypuštěny také dva satelity z Ugandy a Zimbabwe a astronauti pěstovali trpasličí rajčata pro budoucí zajištění čerstvých potravin ve vesmíru. V neposlední řadě také pracovali na 3D biologické tiskárně, která by měla v budoucnu vyrábět lidské orgány v mikrogravitaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze